• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija u suzama: Preminuo Điđi Riva, najbolji strijelac u istoriji reprezentacije

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Luiđi Điđi Riva, najbolji strijelac u istoriji Italije, preminuo je u 80. godini.

 Luiđi Điđi Riva Izvor: Twitter/Barbosa Futbol Videos

Legendarni napadač Kaljarija i reprezentacije Italije Luiđi Điđi Riva preminuo je danas u 80. godini, javljaju italijanski mediji.

Riva je bio hospitalizovan u kardiološkom odjeljenju bolnice u Kaljariju u ponedjeljak, nakon što se srušio kod kuće. Bolnica je u popodnevnim časovima objavila nove informacije, navodeći da se Rivavo stanje "poboljšava", ali nažalost nešto kasnije sa Apenina stižu vijesti da je preminuo.

Vijest se brzo proširila uoči početka finala Superkupa između Intera i Napolija u Rijadu, zbog čega nije održan minut ćutanja na početku utakmice, neka pred start drugog poluvremena. Nema sumnje da će i klubovi u Seriji A odati počast legendarnom napadaču "azura" u narednom kolu lige.

Riva je za reprezentaciju Italije nastupao u periodu od 1965. do 1974. godine, te je na 42 susreta postigao 35 golova, te je najbolji strijelac u istoriji nacionalnog tima.

Jedan od tih 35 golova dao je Jugoslaviji, u ponovljenom meču finala Evropskog prvenstva 1968. godine. U Rimu je 8. juna bilo 1:1, a kako pobjednika nije bilo ni nakon produžetaka, tada se nisu izvodili penali, nego je susret ponovljen dva dana kasnije.

Riva je postigao vodeći gol za Italijane, a konačnih 2:0 postavio je Pjetro Anastazi.

U karijeri je Riva nosio dres samo dva kluba, Lenjana (23 meča) i Kaljarija, čija je legenda sa čak 315 odigranih utakmica i 164 golova, a za klub sa Sardinije nastupao je čak 14 sezona.

U sezoni 1986/87. bio je predsjednik Kaljarija, nakon čega je imenovan za počasnog predsjednika kluba. U reprezentaciji Italije od 1990. do 2013. godine obavljao je funkciju menadžera reprezentacije, a bio je član selekcije "azura", koju je Marčelo Lipi 2006. godine odveo do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC