• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Kolarov za bod, senzacija u Milanu

Srbin izjednačio u duelu Mančester sitija i Napolija - 1:1. Trabzon trijumfovao na gostovanju Interu - 1:0. Minimalac Reala u Zagrebu.

 LŠ: Kolarov za bod, senzacija u Milanu Izvor: MONDO

Čudo dolazi iz Trabzona! Ekipa, koja je do Lige šampiona stigla ukazom UEFA poslije diskvalifikacije Fenerbahčea (zbog afere oko namještanja utakmica) pobijedila je Inter u Milanu - 1:0 u prvom kolu Grupe B, u kojoj su Lil i CSKA podijelili plen (2:2) iako su Francuzi vodili 2:0.

Aleksandar Kolarov donio je bod Mančester sitiju (Grupa A) pošto je Napoli poveo. Bajern je bio siguran na El Madrigalu - 2:0.

Real je na Maksimiru očekivano upisao tri boda, ali neočekivano - minimalnim rezultatom. Madriđani su pola sata igrali sa igračem manje, jer je isključen Marselo. U drugom meču Grupe C Ajaks i Lion su igrali bez golova.

Benfika i Mančester junajted su remizirali - 1:1, dok je Bazel do pobjede nad Ocelulom 2:1 došao iz penala u 84. minutu (Grupa D).

KOLAROV SPASIO "GRAĐANE"

Mančester siti je važio za favorita protiv Napolija iako se u elitnom takmičenju našao poslije 43 godine! Međutim, arapski milioni su učinili tim Roberta Manćinija moćnim.

Ipak, na terenu ne igraju pare.

"Građani" su napadali i napadali, ali su gosti prvi opasno zaprijetili kada je Ezekil Laveci pogodio okvir domaćeg gola. Na isti način na drugoj strani uzvratio je Mario Baloteli...

I onda u 69. minutu šok za domaće navijače. Sijevnula je kontra Napolitanaca, a egzekutor je bio Edison Kavani - proturio je loptu kroz noge Jana Harta.

Nastavio je Siti da napada, okvir gola je zatim pogodio i Serhio Aguero, inače zet Dijega Armanda Maradone, ikone Napolija.

Kada ofanzivni saigrači nisu uspjeli, stvar u svoje "noge" preuzeo je Aleksandar Kolarov. Izveo je "slobodnjak" u 74. minutu i pogodio za konačnih 1:1.

Srbin je prethodno doživio povredu nosa.

Lidersku poziciju u Grupi A od početka je preuzeo Bajern, koji je trijumfovao na El Madrigalu - 2:0 (1:0).

Iako je tradicija "štitila" Viljeareal, jer nijednom u prethodna tri meča nije poražen na svom terenu od Nijemaca, protiv Bavaraca nije imao šanse. Ujedno, "žutoj podmornici" se revanširao Jup Hajkens, sadašnji trener Bajerna, za neuspjeh iz perioda dok je predvodio Bajer.

Da će Bajern zabilježiti prvu pobjedu u Španiji još od 2001. postalo je jasno u ranoj fazi meča. Ne samo zbog vođstva gostiju u sedmom minutu, već zbog sigurne igre.

Frank Riberi je prošao po lijevoj strani i "povratnom" loptom pronašao Tonija Krosa, koji je sa 12-13 metara šutirao "na prvu" i pogodio za 0:1. Za konačnih 0:2 pobrinuo se Rafinja u 76. minutu. Uletio je u domaći šesnaesterac iskosa sa desne strane pošto je nadmudrio protivničkog defanzivca i oštro i precizno tukao.

BRUKA INTERA, LIL PROKOCKAO 2:0

Prije godinu dana "neroazuri" su bili vlasnici gomile trofeja. A sada, ne samo što su ostali bez njih, već se i brukaju, a pozicija trenera Đanpjera Gasperinija je žestoko uzdrmana... Ne bi trebalo da čudi ako se u četvrtak ujutru probudi kao nezaposlen.

Šta je gore moglo da se desi Interu nego da na Đuzepe Meaci izgubi od debitanta u Ligi šampiona, kluba koji nije imao ni vremena da se spremi za ulazak u evropsko krem društvo, jer je do njega stigao nedavno, administrativnim putem. Poslije diskvalifikacije Fenerbahčea, UEFA je šansu ukazala Turcima.

I oni su je već iskoristili.

Domaći igrači su imali jalovu inicijativu zbog čega su tokom drugog poluvremena žestoko izviždani. Stvorili su, doduše, dvije prilike i to iz kategorije stoprocentnih, a šta su uspjeli da promaše Đampaolo Pacini i Dijego Milito... To samo oni znaju kako.

Pacini je bio neprecizan sa nekoliko metara, a Milito sa osam-devet, ali kada se našao sam pred golmanom Trabzona, Tolgom Zenginom, koji mu je odbranio šut!

I onda je, u 76. minutu, Inter stigla kazna. Gosti su izveli korner sa lijeve strane, lopta je izbačena iz šesnaesterca, pa vraćena, a Halil Altintop je opalio iz voleja. I pogodio prečku. Lopta je došla do Čeha Andreja Čelustke, koji je krenuo u lijevu stranu, a onda je poslao u kontra ugao za istorijski trijumf Trabzona.

Dejan Stanković zbog povrede nije bio u kombinaciji za sastav Intera.

Zanimljivo je da su se Inter i Trabzon već sretali, u Kupu UEFA u sezoni 1983/84 kada su domaćini u oba meča pobijedili, a Italijani bili ubjedljiviji (1:0 za Trabzon, 2:0 za Inter). Tada je golman Trabzona bio sadašnji trener, Šenol Guneš.

Najluđu utakmicu prvog kola Lige šampiona u srijedu odigrali su Lil i CSKA u Grupi B. Francuski prvak je dominirao, vodio 2:0, ali na kraju osvojio samo bod - 2:2.

Kreator uspjeha "armejaca" bio je Sejdu Dumbija strijelac oba gola!

Za CSKA je igrao Zoran Tošić. Srpski reprezentativac je pogodio stativu i "upisao" asistenciju, za izjednačujući pogodak saigrača iz Obale Slonovače.

Lil je do zasluženog vođstva stigao u posljednjim trenucima prvog poluvremena. Francuzi su izveli korner sa lijeve strane, nisu uspjeli iz "prve" da zatresu mrežu, ali jesu u nastavku akcije pošto je David Rozenal vratio loptu pred gol, a Musa So je petom poslao iza leđa golmana Vladimira Gabulova.

Kada je Tošić u uvodu drugog poluvremena pogodio stativu, a nedugo zatim Benoa Pedreti povisio na 2:0, činilo se da će "armejcima" jedino biti važno da izbjegnu katastrofu.

Pedreti je krunisao lijepu akciju domaćina. Floren Balon je sa lijevog krila poslao loptu u kazneni prostor, jedan igrač Lila je samo preskočio i ona je došla do Pedetija, koji je odmerenim udarcem sa ivice šesnaesterca savladao Gabulova.

Međutim, onda se Lilu "dogodio" Dumbija.

U 72. minutu smanjio na 1:2. Golman Lila Mišel Londro loše je ispucao loptu, u njen posjed došli su gosti, Tošić je uposlio Dumbiju, koji se sjajnim driblingom oslobodio čuvara i zatim savladao Londroa.

U 90. minutu se ponovo dobro snašao pred domaćim golom, opalio i donio veliku radost saigračima i navijačima ruskog tima - 2:2.

BENFIKA ODOLJELA JUNAJTEDU

U Grupi C poslije prvog kola vodi Bazel, Mančester junajted i Benfika imaju po bod, dok je na začelju Ocelul.

Benfika i Mančester igrali su neriješeno 1:1 u Lisabonu. Sve je riješeno već u prvom poluvremenu.

Oskar Kardozo je u 24. minutu doveo "orlove" u vođstvo. Primio je dubinsku loptu, prevario Džonija Evansa i precizno tukao - 1:0. U 42. minutu sevnula je ljevica Rajana Gigsa sa 20-ak metara - 1:1.

Benfika je pred kraj utakmice imala dvije prilike da stigne do sva tri boda. Nemanja Vidić nije bio ni na klupi "đavola", dok je za "orlove" od 75. minuta igrao Nemanja Matić.

Bazel je na početku prošle sezone Lige šampiona izgubio u Klužu 1:2, a ove je ponovo imao priliku da igra sa predstavnikom Rumunije Ocelulom. Ovaj put zabilježio je pobjedu 2:1.

Dvostruki strijelac bio je iskusni Aleksandar Fraj. Prvi gol postigao je u 39. minutu, kada je poslije centaršuta kapitena Marka Štreljera glavom zakucao loptu u mrežu.

Međutim, prednost Švajcaraca anulirana je 58. minutu. Milan Perendija je izveo slobodan udarac, Zomer odbio loptu pravo na nogu Peni, koji rutinski postiže gol.

Meč je riješen u posljednjih pet-šest minuta. Salageanu je skrivio penal, dobio crveni karton, a Frej je bio siguran egzekutor sa "bijele tačke".

I Bazel je utakmicu završio sa desetoricom, jer je u 87. isključen Hugel.

SULEJMANI ODLIČAN, ALI TRAGIČAR

Derbi Grupe D odigran je na Amsterdam areni, gdje je Ajaks ugostio Lion. Iako se igralo prilično otvoreno nije bilo golova. Najbolje prilike za domaći tim propustio je Miralem Sulejmani. U prvom poluvremenu nije iskoristio odličan centaršut sa lijeve strane - srpski reprezentativac bio je sam na pet-šest metara, ali je njegov pokušaj glavom završio pored gola Uga Lorisa.

Slično je bilo i u drugom poluvremenu kada je Sulejmani pokušao nogom da savlada golmana Liona, njegov udarac išao je pravo u Lorisa.

I gosti su imali par vrlo dobrih prilika. Gomis je u prvom poluvremenu promašio sa roglja peterca – loše je šutirao poslije centaršuta sa lijeve strane. A, sredinom drugih 45 minuta obrukao se Bastos. Brazilac se našao "oči u oči" sa Kenetom Vermerom... Junak je bio čuvar mreže Ajaksa, baš kao i pred sam kraj meča. Ponovo je Bastos bio u prilici, ali mu je Vermer u posljednjem trenutku iščeprkao loptu iz nogu.

Uprkos propuštenim prilikama, Sulejmani je imao vrlo dobro veče u Amsterdamu i bio je jedan od zapaženijih na terenu.

Zagreb je po treći put dočekao Ligu šampiona. Dinamo je na prepunom Maksimiru ugostio slavni Real i časno izgubio 0:1. Madriđani su imali nekoliko odličnih prilika u prvom dijelu, ali je i Kelava briljirao na golu "modrih".

Ni domaćin nije bio bezopasan. Rukavina je mogao da se proslavi, ali ga je u tome spriječio Iker Kasiljas. Ipak, pitanje je da li bi golman Reala mogao tako lako da interveniše da se fudbaler Dinama, kada je izbio sam ispred Kasiljasa, odlučio na jak udarac, a ne na lob.

Sve je riješeno u 53. minutu. Lopta je školski kružila sa lijeve na desnu stranu ispred kaznenog prostora domaćina. Benzema je prvo odigrao za Marsela, a ovaj servirao loptu Di Mariji, čiji je udarac iskosa u suprotni ugao bio neodbranjiv - 1:0. Dovoljno za prva tri boda vicešampiona Španije.

Marselo je u roku od tri minuta (70. i 73. minut) dobio dva žuta kartona.



REZULTATI PRVOG KOLA:


GRUPA A:

Mančester siti - Napoli 1:1 (0:0)
/Kolarov 74 - Kavani 69/

Viljareal - Bajern 0:2 (0:1)
/Kros 7, Rafinja 76/

GRUPA B:

Inter - Trabzon 0:1 (0:0)
/Čelustka 76/

Lil - CSKA Moskva 2:2 (1:0)
/So 45, Pedreti 57 - Dumbija 72, 90/

GRUPA C:

Bazel - Ocelul 2:1 (1:0)
/Frej 39, pen 84 - Pena 53/

Benfika - Mančester junajted 1:1 (1:1)
/Kardozo 24 - Gigs 42/

GRUPA D:

Ajaks - Lion 0:0 (0:0)

Dinamo Zagreb - Real Madrid 0:1 (0:0)
/Di Marija 53/

U utorak:

GRUPA E:

Čelsi - Bajer Leverkuzen 2:0 (0:0)
/Luiz 67, Mata 90+2/

Genk - Valensija 0:0

GRUPA F

Borusija Dortmund - Arsenal 1:1 (0:1)
/Perišić 88 - Van Persi 42/

Olimpijakos Pirej - Olimpik Marsej 0:1 (0:0)
/Gonzales 51/

GRUPA G

Porto - Šahtjor Donjeck 2:1 (1:1)
/Hulk 28, Kleber 51 - Adrijano 12/

APOEL Nikozija - Zenit Sankt Petersburg 2:1 (0:0)
/Manduka 73, Ailton 75 - Zirijanov 63/

GRUPA H

Barselona - Milan 2:2 (1:1)
/Pedro 36, Vilja 51 - Pato 1, Tijago Silva 90+2/

Viktorija Plzen - BATE Borisov 1:1 (1:0)
/Bakoš 45+1 - Bresan 69/

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC