• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: Kriminalci kupuju klubove

"Želimo da stavimo pod kontrolu kriminalce koji se bave manipulacijama", kažu u FIFA.

 FIFA: Kriminalci kupuju klubove Izvor: MONDO

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) upozorila je da kriminalci pokušavaju da se infiltriraju u svjetski fudbal kupovinom klubova, dugoročnim ulaganjem u namještanje utakmica i organizovanjem sudijskih seminara.

Komesar za bezbjednost FIIFA Kris Iton istakao je da FIFA želi da organizuje program "zaštite svjedoka" za igrače koji javno govore o pokušajima da budu podmićeni. Takođe, Iton je dodao da se razmatra mogućniost "rehabilitacije za igrače koji su korumpirani od rane mladosti".

"Želimo da stavimo pod kontrolu kriminalce koji se bave manipulacijama. Oni moraju da shvate da smo ozbiljni i da će FIFA zaštititi svoje ljude od onih koji nemaju savjesti", rekao je Iton.

"Možda je infiltracija jaka riječ, ali zaista je činjenica da se kriminal uvukao na više nivoa u svjetski fudbal, s ciljem da zarađuje od ogromne količine novca koja se stvara u kladionicama", rekao je Iton koji je, inače, više od 12 godina radio za Intrerpol prije nego što je dobio angažman u FIFA..

On je upozorio da je kupovina klubova najbolji način da organizovane kriminalne grupe kontrolišu rezultate utakmica.

"Postoji trend kupovine manjih klubova i svojevrsne trgovine igračima. To se uglavnom dešava u manje bogatim zemljama", rekao je Iton.

On je naglasio da kontakt kriminalaca sa igračima i sudijama obično počinje kroz davanje poklona.

"Obično odu kod igrača i kažu mu da je danas odlično igrao i daju mu 1.000 evra govoreći mu pritom da su 'dobro zaradili na njemu i da ga zato čašćavaju', jer su 'od njega upravo zaradili novac'", rekao je Iton.

Sljedeći put, kaže Iton, ponovo odu kod istog igrača i daju mu još jednu "hiljadarku", a treći put - "pada ponuda" za namještanje.

"Mogu da ti dam nekih 10.000 evra ako danas ne postigneš gol, ili ako omogućiš gol", objasnio je Iton metod "rada" kriminalaca.

Iton je na kraju zaključio da problem sa klađenjem i namještanjem mečeva mogu da riješe samo države, jer "nije fudbal taj koji je pozvao kockare. FIFA uostalom, nema nikakav profit od klađenja".

"Mi smo žrtve masovnog klađenja i države su u obavezi da nas od njega zaštite", poručio je Iton.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC