• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maletić za MONDO: Srbija u baražu? Ne, hvala...

Reprezentativac BiH Darko Maletić zbog političkih tenzija rado bi izbjegao Srbiju u eventualnom baražu za dolazak na Evropsko prvenstvo 2012.

 Maletić za MONDO: Srbija u baražu? Ne, hvala... Izvor: MONDO

Popularni "zmajevi" su pobjedama nad Bjelorusijom u Minsku (0:1) i Zenici (2:0) jednom nogom zakoračili u baraž. Neophodna im je pobjeda nad Luksembrugom 7. oktobra na zeničkom "Bilinom polju" da i matematički osiguraju doigravanje. A, onda slijedi put u Pariz, u kojem sa tri osvojena boda, BiH ide direktno u Ukrajinu i Poljsku.

Međutim, čovjek koji iza sebe ima poprilično fudbalsko iskustvo (Borac Banjaluka, Celje, Rapid iz Beča, Zenit, Partizan, Šinjik, Koblenc i sada kazahstanski Aktobe) objektivnije posmatra rasplet u Grupi D kvalifikacija.

"Teško će biti sa Francuzima, koji su nas uostalom nadigrali u Sarajevu (0:2), ali nikad se ne zna... Favoriti uvijek ne pobjeđuju, ali realno gledano, mi smo u baražu"
, počeo je Maletić priču za MONDO.

Baraž je izvjestan i za reprezentaciju Srbije, kojoj nedostaju tri boda iz mečeva sa Italijom u Beogradu ili Slovenijom u Ljubljani.

"S jedne strane bih bio srećan da izvučemo Srbiju, jer u Beogradu imam mnogo prijatelja i bivših saigrača iz Partizana, koje bih volio da vidim, ali zbog političkih tenzija bi mi bilo vrlo teško. Zbog toga prvenstveno, bih volio da izbjegnemo Srbiju, ali i zbog činjenice da 'orlovi' imaju veoma snažan tim".

Maletić je naglasio da postoji mogućnost da BiH bude i nosilac na poludirigovanom žrijebu što bi vjerovatno značilo da im ekipa Vladimira Petrovića ne može postati protivnik.

"U posljednje vrijeme, BiH je popravila plasman na FIFA listi (39.), koji bi mogli još da podignemo, tako da se ništa ne zna. Ali, ukupno gledano, pokazali smo da možemo da se nosimo sa svima, vjerujem čak da je ovo najbolji tim u istoriji BiH, i koga god da izvučemo u ključnom dvomeču za plasman na EURO 2012, sigurno mu neće biti lako. Naravno, volio bih da dobijemo nekog lakšeg protivnika na papiru od Srbije".

Prema njegovim riječima, za Partizan ga vežu lijepe uspomene, jer je osvojio titulu u crno-bijelom dresu 2008. godine. Priznao je takođe da ga je zaboljela eliminacija ove godine u Evropi, najprije od Genka, a posebno od irskog Šamroka.

"Partizan, po meni, nije imao sreće u evropskim takmičenjima. Platili su danak zbog prodaje nekih ključnih igrača, ali i velikoj kupovini od čak 11 ili 12 novih, pa jednostavno nije bilo vremena za uigravanje. Veliki gubitak, u igračkom smislu bio je odlazak Mladena Krstajića na direktorsku funkciju. Ali, ponavljam, nesreća je bila glavni faktor. Crno-bijeli su protiv Iraca stvorili pregršt šansi, možda bili i oštećeni za barem dva penala i to su glavni razlozi ispadanja iz Evrope".

Kad se priča o crno-bijelima, neizostavno se nametne tema "vječitog derbija".

"Partizan je dominirao prethodnih sezona u mečevima sa Crvenom zvezdom, ali moj lični skor je negativan. Igrao sam derbi osam puta i izgubio četiri. Dva puta je bilo neriješeno, a dva puta smo pobijeđivali i to oba puta na 'Marakani'. Te pobjede su mi među najdražim u karijeri".

Iako je do sljedećeg dvoboja beogradskih rivala ostalo još više od dva mjeseca, Maletić "pomalo navijački" smatra da je prednost na strani crno-bijelih.

"Objektivno, imamo mnogo bolji tim od Zvezde, koja pokušava da preuzme primat u srpskom fudbalu. Doveli su Roberta Prosinečkog, koji je veliko ime, ali crno-bijeli će do tada biti kompaktniji i vjerujem da će nastaviti dominaciju. Ne samo u derbijima već i u Superligi Srbije".



Ako ne računa matični banjalučki Borac, Maletić je promijenio mnogo klubova, ali na posebnom mjestu su Partizan i Zenit iz Sankt Peterburga. I u igračkom i u životnom smislu.

"U crno-bijelom dresu sam sazrio, a o životu u Beogradu ne vrijedi da trošim riječi... Bilo je fantastično i u Sankt Peterburgu, koji kao da je iz bajke. Klub je vrhunski, danas vjerovatno među 15 najboljih u Evropi, a i ja sam tada igrao u top-formi. Rapid i Beč takođe bude divne uspomene... Daleko od toga da nisam dobro primljen u Celju, Koblencu ili sada Aktobeu".


Po njemu, Aktobe je u svojoj zemlji najpoznatiji i najbolji klub.

"Konstatno igra u Evropi, prosječno na mečevima imamo po desetak hiljada gledalaca, organizacija je bolja od možda nekih 'viđenijih' evropskih klubova, sve funkioniše besprijekorno. Mnogo se ulaže novca po uzoru na rusku Premijer ligu, ali još kazahstansko prvenstvo nije dostiglo takav nivo".

Za kraj, reprezentativac BiH morao je da pomene Borac i Banjaluku kao klub i grad koji će uvijek imati posebno mjesto u njegovom srcu.

"Ponikao sam u crveno-plavom dresu i bio dio šampionskog tima, prvog u istoriji. To svakako nikad neću zaboraviti. Ako me posluži zdravlje, igraču još dvije-tri sezone u inostranstvu, a onda planiram da se vratim i završim karijeru na banjalučkom Gradskom stadionu. A, nakon toga, ne znam...Jedno je sigurno, ostaću u fudbalu", zaključio je Maletić.

(N. Šatara/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC