• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMERA: Valensija zaustavila Barselonu!

Burno na Mestalji. Baš onako kako i treba da bude!

 PRIMERA: Valensija zaustavila Barselonu! Izvor: MONDO

I na kraju remi: Valensija - Barselona 2:2 (2:1)!

"Slijepi miševi", dok su imali snage za potpuni presing na svim linijama moćnog sastava gostiju, dva puta su vodili i bili na korak da savladaju Barsu prvi put od 18. februara 2007. godine, kada je na istom mjestu bilo 2:1.

Ali...

Sredinom drugog poluvremena, momcima Unaija Emerija nestalo je snage za Plan A, pa se prešlo na Plan B, a on je bio spašavanje žive glave. I da nije bilo inspirisanog golmana Visentea Gaite, koji je zaustavio Davida Vilju u stopostotnoj šansi za 3:2 u 89. minutu, vjerovatno bismo sada pisali o četvrtoj pobjedi Barselone u posljednjih pet mečeva sa Valensijom.

Ovako, na semaforu je ostalo da piše: Strijelci Abidal autogol u 11 . i Ernandez u 23. minutu za Valensiju, odnsono Pedro u 14. i Fabregas u 77. minutu za Barselonu.

S obzirom na to da je dva puta gubila, Barsa bi na prvi pogled mogla da bude zadovoljna bodom sa vrućeg gostovanja, ali s ozbirom na to šta je sve promašila u posljednjih pet minuta, možda i ne bi. Bilo kako bilo, Valensija se vratila na čelo tabele sa 10 bodova iz četiri utakmice, dok je i sa drugog gostovanja ove sezone, Barselona u Kataloniju vratila samo bod.

I prije deset dana u Sosijedadu, bilo je 2:2.

Sada Žoze Murinjo može bar malo da odahne, jer u večeri kada je njegov Real odigrao samo 0:0 u Santanderu i tako u četiri dana osvojio jedan bod na gostovanjima ekipama Levantea i Rasinga, vječiti rival ipak nije pobijedio i stekao prednost, koju bi po nekim proračunima bilo teško dostići.

Vratimo se događajima na Mestalji. Od prvog minuta, Valensija je stavila do znanja da se neće braniti u svojoj kući. I povela je preko sjajnog lijevog krila, Francuza Žeremija Matjea. On je probio odbranu Barselone sa trojicom stopera (ponovo se Pep Gvardiola odlučio za 3-4-3), uputio oštar centaršut na peterac gdje je Erik Abidal bio brži od kapitena domaćih Roberta Soldada, strijelca četiri gola ove sezone.

Soldado nije dao gol, ali jeste Abidal. Autogol - 1:0.

Samo dva minuta kasnije, Barselona je podsjetila da je ništa ne može uzbuditi, da ne postoji buka koja će je zbuniti i da uvijek može da postigne gol. Sesk Fabregas do Lea Mesija, prijem na 16 metara i pas iza leđa odbrane na lijevu stranu za Pedra Rodrigeza. Zna se, šut iz prve, 1:1.

Kao da ništa nije bilo, moralo se ispočetka za domaće.

I to nije bio problem za Emerijev tim. Ponovo je Valensija pritisla goste i poslije "sto godina" Barselona već sredinom prvog poluvremena nije imala nadmoć od 80 odsto posjeda lopte. Domaći su se držali na 50:50 i nagrada je stigla ubrzo.

U 23. minutu, ponovo je Matje probio Barselonu na lijevom krilu, ponovo centrirao na peterac, ponovo Abidal nije bio dobro postavljen, ali ovog puta nije postigao autogol, već je zakasnio da presječe pas, koji je u praznu mrežu smjestio Pablo Ernandez - 2:1 i nova grmljavina na Mestalji.

Nekoliko minuta prije toga, Barselona je debelo oštećena, jer sudija nije dosudio očigledan penal nad Mesijem i to od strane Adila Ramija. Da se arbitar odlučio za najstrožu kaznu, to bi Ramiju bio već drugi žuti karton, pa bi Barselona već od 17. minuta imala vjerovatno 1:2 i igrača više.

Ovako, morala je da drugi put juri rezultat.



A, to nije bilo lako kao na početku utakmice, jer je poslije 2:1, Valensija zaigrala još bolje. Barsa je mogla da bude srećna što je na poluvremenu gubila samo golom razlike. U 41. minutu, Soldado je promašio nešto što će biti adut za promašaj godine u svijetu. Ponovo Matje, ponovo centaršut na peterac, gdje je potpuno sam bio Soldado...

Golman Barselone Viktor Valdes pokušao je da se baci i presječe taj centaršut ali je uspio da zakači loptu samo vrhovima prstiju, lopta je promijenila pravac za pet, deset centimetara i to je bilo sasvim dovoljno da Soldado ne uspije da namjesti stopalo dobro. Promašio je prazan gol za 3:1.

Od povratka sa odmora, igralo se egal, najviše na sredini terena i pritisak domaćih na plejmejkere gostiju i dalje je davao rezultate. Barsa nije imala rješenja, pa je do prve šanse za gol u nastavku stigla u 68. minutu kada je stoper Havijer Maskerano ostao sam na 27, 28 metara od gola, opalio po lopti iz sve snage i pogodio rašlje.

To je bio uvod u paklen finiš Barselone, koja je očigledno bolje fizički pripremljena od Valensije. U 75. minutu, i sam Mesi se iznenadio kako je ostao zaboravljen iza leđa odbrane Valensije, ali dok se osvrnuo da se uvjeri da nije ofsajd, stigao ga je Rami, ušao u duel s njim i poremetio najboljeg fudbalera svijeta taman toliko da mu Gaita uđe u noge u oduzme loptu.

Dva minuta kasnije, Mesi se odlučio za asistenciju i namjestio gol Fabregasu.

Odigrali su njih dvojica na 30 metara od gola, poslije čega je Mesi sačekao, okrenuo se, pogledao lijevo, desno i vidio lukav bijeg Fabregasa iza leđa odbrane domaćih. Pravi pas za njega nije problem, kao što za Fabregasa nije ni prijem - četvrti gol novajlije iz Arsenala i 2:2.

Tada je svima na Mestalji bilo jasno da će se Valensija surovo braniti u finišu. I odbranila se, iako već opisana šansa Vilje u 89. minutu nije bila jedina koju je Barsa propustila, ali je svakako bila najbolja. I tada je Mesi bio asistent i tada je pronašao, kao i Pedra i Fabregasa, usamljenog igrača na lijevom krilu, ali legendarni napadač Valensije nije bio skoncentrisan kao njegove kolege pred golom bivšeg kluba.

Pročitajte ostale izvještaje sa utakmica 5. kola Primere, s tim da je prvo kolo odloženo, pa je ovo španskim timovima bio četvrti takmičarski nastup.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC