• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muk na "Alojziju Stepincu" - pravac druga liga: Počeli sa Prosinečkim, završili na dnu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Najlošiji tim hrvatskog prvenstva ispao iz lige već sredinom aprila

 Rudeš ispao iz HNL Izvor: YouTube/MAXSport

Hrvatski prvoligaš Rudeš ispao je u drugu ligu ovog petka, nakon jedne sezone u najvišem rangu. Tim koji je na početku sezone vodio trener Robert Prosinečki doživio je poraz u meču protiv Slaven Belupa kod kuće (1:3), na stadionu na kojem je jedna tribina nazvana po Alojziju Stepincu, najkontroverznijem hrvatskom kardinalu.

U julu 2021. Rudeš je zvanično nazvao dio stadiona imenom Alojzija Stepinca, uz poruku: "Tribinu je blagoslovio Don Drago Škarica, župnik Župe svete Ane u Rudešu koja je osnovana odredbom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca 15. sprnja 1942. godine. Prije osude pastir, u osudi heroj, prije smrti mučenik, u smrti svetac."

Alojzije Stepinac bio je u Prvom svjetskom ratu vojnik austrougarske vojske, zarobljen na italijanskom ratištu, odakle se prijavio u Jugoslovenski dobrovoljački odred i otišao na Solunski front, gdje se borio na strani srpske vojske. U kraljevini Jugoslaviji postao je pomoćnik zagrebačkog nadbiskupa, a 1937. i prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj i na tom mjestu dočekao je i ratnu 1941. godinu. U Drugom svjetskom ratu njegova uloga je kontroverzna, ističe se da je bio oduševljen stvaranjem marionetske Nezavisne države Hrvatske, osnovane na masovnim zločinima protiv Srba, Jevreja, Roma. Iako se u Hrvatskoj ističe da se distancirao od zločinačke paradržave NDH kada je saznao za masakre i da je osuđivao zločine nad Srbima, na teret mu se stavlja da nije učinio dovoljno da spriječi zvjerstva i da energično ustane protiv ubistava i Ante Pavelića.

Poslije oslobođenja Hrvatske i Zagreba 1945. godine, Stepinac se sukobio sa komunističkim rukovodstvom zemlje, uhapšen je 1946. godine i optužen za kolaboraciju sa ustaškim režimom. Tada je izveden pred sud i osuđen na 16 godina zatvora. Prebačen je potom u kućni pritvor i 1960. godine umro je u Krašiću.

Od sljedeće sezone, Rudeš i tribina "Alojzije Stepinac" opet idu u drugu ligu.



Standings provided by Sofascore

(MONDO - M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC