• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvećeg fudbalskog talenta uništili poroci! "Pijan spava na ulici!"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Da li se sjećate Martina Fenina? Ako ste pratili čuveno Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina u vrijeme kada su igrali Aguero i Pike, sigurno ste ga zapamtili.

 martin fenin bio najveci talenat na svijetu pa propao zbog alkohola Izvor: Czech News Center / Rusin / CNC / Profimedia

Argentina je 2007. godine osvojila Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina i svijetu je predstavila tada Serhija Aguera, Evera Banegu i Anhela di Mariju. Upoznali smo na turniru i Luisa Suareza, Edinsona Kavanija, Artura Vidala, Huana Matu, Alešandra Pata, Marsela, Đerara Pikea i Aleksisa Sančeza, međutim možda najveće iznenađenje i otkrovenje takmičenja bila je Češka koju je do finala vodio Martin Fenin.

Da li vam to ime zvuči poznato? Martin Fenin je briljirao na turniru u Kanadi i zajedno sa Lubošom Kaludom dao je po čak tri gola za reprezentaciju Češke, a pogađao je i za vođstvo protiv Argentine u finalu, međutim "gaučosi" su preko Aguera i Zaratea došli do svjetske titule. Ali, činilo se da su pred Feninom tek velike stvari...

Na tom turniru, na kome je igrao kao fudbaler Teplica (debitovao sa 16 godina za prvi tim), privukao je pažnju odmah najvećih klubova svijeta. Pratio ga je Juventus koji ga je želio u napadu odmah po povratku u Seriju A, međutim Fenin se nećkao zbog dobro poznatih problema sa zakonom koje je imala "stara dama" i zato je izabrao Frankfurt. Plaćen je 3,5 miliona evra i to je u to vrijeme bila velika investicija, ali činilo se da su u Ajntrahtu "uboli premiju" kada je na debiju postigao het-trik.

"Zaista sam uzbuđen, ipak je ovo moj prvi het-trik ikada. Bio sam malo nervozan, ništa nije ukazivalo da ću postići tri gola na debiju", rekao je Fenin nakon što je spakovao tri gola iza sunarodnika Jaroslava Drobnog iz Herte, međutim ko je mogao u tom trenutku da zna da će to biti sve što smo vidjeli od njega!?

Nikada više od tada Fenin nije pokazao ni djelić svog talenta. Do kraja sezone u Bundesligi upisao je još dva gola i 11 asistencija, a zatim su njegove brojke počele da opadaju. Bio je van terena pola sezone i dao tek tri gola iduće godine, zatim svega jedan, pa je Frankfurt ispao u niži rang i zato ga je proslijedio na pozajmicu u Kotbus. Pokušavao je da nekako oživi karijeru u Slaviji Prag, Teplicama, Istru i manje poznatim drugoligašima, da bi konačno odustao od fudbala 2020. godine. Tehnički, učinio je to mnogo ranije, sa svega 27.

Većeg uspjeha koštali su ga nedisciplina i alkohol. Otvoreno je pričao o svojim problemima i istakao je da se borio sa depresijom i da je alkohol bio rješenje za sve: "Kada sam imao neke probleme, uvijek bih posegnuo za alkoholom. To je bilo moje rješenje za sve. Najgore je bilo što se o tome nisam nikome povjerio do skoro. Zatvorio sam se u sebe i nisam pričao o svojim problemima", pričao je otvoreno Fenin.

Izvor: Instagram/martin.fenin_official/Printscreen

U dresu reprezentacije Češke postigao je tri gola, a ukupno je odigrao 16 utakmica za prvi tim.

Pokušao je da se promijeni, ali nije uspio. Oženio je policajku, pa pokušao da se oproba i u MMA, što mu nije pošlo za rukom i danas izgleda neprepoznatljivo, kao da nikada nije bio sportista. Tome svjedoči i njegov Instagram na kome reklamira razne kompanije i pokušava da zaradi "koji dinar".

"Često dolazi kući pijan, a više puta je i ležao ispred kuće. Ponekad spava u svom crnom Mercedesu u javnim garažama, a oko auta mu se pojavljuju bljuvotine i izmet", pričali su njegovi susjedi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC