• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finale uspjeh za Junajted ili produžetak agonije? Prije 34 godine spasio Ser Aleksa, sada ostavio Ten Haga na klupi?!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Trener Koventrija Mark Robins 1990. godine bio je i te kako zaslužan za stvaranje najslavnije ere Mančester junajteda, a sada bi mogao da produži agoniju navijača "crvenih đavola".

 Mark Robins spasio Ser Aleksa Fergusona a sada Ten Haga u Mančesteru Izvor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mančester junajted provukao se kroz "iglene uši" i pobjedom protiv Koventrija poslije produžetaka i penala izborio u plasman finale FA kupa.

"Crveni đavoli" tako će se ipak boriti za jedan trofej ove sezone, u kojoj su potpuno podbacili sa Erikom ten Hagom na klupi.

Finale FA kupa moglo bi biti jedina šansa Mančester junajteda da se domogne evropskog takmičenja, zbog čega je utakmica protiv Koventrija označena kao ključna za ostanak Holanđanina na klupi.

Dok se Erik ten Hag u nedjelju nervirao pored aut-linije gledajući sunovrat svojih izabranika koji su ispustili vođstvo 3:0 samo dvadesetak metara dalje mnogo mirnije je djelovao trener Koventrija Mark Robins, čovjek koji je već 1986. godine jednom rješavao sudbinu menadžera Mančester junajteda. I to onog najtrofejnijeg u istoriji britanskog fudbala!

Poznato je da Ser Aleksu Fergusonu nije baš najbolje krenulo nakon što je 1986. godine preuzeo Mančester junajted, pa mu je trebalo nekoliko godina da posloži ekipu. Prvi trofej osvojio je 1990. godine, kada su „đavoli“ osvojili FA kup, a jedan od najzaslužnijih za to bio je upravo Mark Robins, sadašnji trener Koventrija.

Prije utakmice trećeg kola FA kupa protiv Notingem foresta Ser Aleks Ferguson bio je pred smjenom, ali je Junajted ipak dobio tu utakmicu rezultatom 1:0 zahvaljujući pogotku Robinsa u 56. minutu utakmice.

Notingem forest - Mančester junajted 1990
Izvor: YouTube/mattyredman

Upravo njegov gol ostavio je na klupi Ser Aleksa Fergusona i ispostaviće se to je bio početak najslavnije ere Mančester junajteda tokom koje je osvojeno 13 titula u Premijer ligi, pet trofeja u FA kupu, dvije Lige šampiona, dvije titule svjetskog klupskog prvaka, Kup pobjednika kupova, UEFA Superkup i još pregršt trofeja.

Čini se da je Robins ostavio i Ten Haga na poslu, ali pitanje je da li je plasman u finale FA kupa zaista veliki uspjeh ili produženje agonije navijača "crvenih đavola“, koji od odlaska Ser Aleksa gledaju kako se mijenjaju treneri, a trofeje uglavnom dižu kapiteni drugih klubova. Posljednji veliki trofej osvojen je 2017. godine kada su "đavoli" pod vođstvom Murinja osvojili Ligu Evrope.

Jeste Mančseter junajted prošle sezone osvojio Liga kup, ali je to slaba utjeha za navijače koji svako malo dožive novo razočarenje, kako zbog loših rezultata i blamaža na terenu, tako i zbog poteza kluba koji je znao čak i da zabrani prisustvo novinara koji su pisali o mogućoj smjeni Ten Haga.

Uprkos tom "bljesku" u Ligi Evrope prije sedam godina, malo ko se od njih neće složiti da klub preživljava pravu agoniju nakon odlaska Ser Aleksa Fergusona, a ona je nakon mandata Dejvida Mojesa, Luja Van Gala, Žozea Murinja, Olea Gunara Solskjera i Ralfa Rangnika nastavljena i tokom prethodne dvije godine sa Erikom ten Hagom na klupi.

Sudbina je htjela da Mark Robins još jednom ostavi menadžera Junajteda na klupi, ali bi to ovog puta mogla da bude "medveđa usluga" za crveni dio Mančestera.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC