• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulica Dragan Mance - tamo gdje i treba da bude

U Beogradu je u ponedjeljak u blizini stadiona Partizana zvanično otvorena ulica Dragana Mancea.

 Ulica Dragan Mance - tamo gdje i treba da bude Izvor: MONDO

Ne postoji fudbaler u bogatoj istoriji Fudbalskog kluba Partizan od čijeg imena ne prođu žmarci svim navijačima tog kluba, ali i mnogim drugim ljubiteljima fudbala, kao što je to Dragan Mance.

Partizanova "devetka", prerano otišla sa ovog svijeta, kada je imao samo 23 godine, danas je dobila ulicu u Beogradu. Tamo gdje treba, pored stadiona kluba za koji je igrao, pored stadiona na kojem mu se klicalo, pored stadiona gdje se radovao golovima padajući na koljena i dižući pesnice u vazduh.

"Navijači uvijek biraju svoje ljubimce. Ta ljubav stvara legende. A u istoriji Partizana postoji samo jedna legenda - to je Dragan Mance", rekao je predsjednik crno-bijelih Dragan Đurić na svečanosti na kojoj je otkrivena tabla sa imenom fudbalera Partizana koji je poginuo 1985. godine.

Mnogobrojni poštovaoci Dragan Mancea, njegov rođeni brat Goran, bivši fudbaleri Partizana, poput Momčile Vukotića, Milutina Šoškića, Miloša Đelmaša...došli su da prisustvuju ovom događaju. Događaju koji je predsjednik Partizana opisao kao "tužan, ali istovremeno i svečan".

"Mance je igrao pet godina u Partizanu, dao je 184. gola. Ali, Mance nije statistika. On je simbol ljubavi prema klubu. Borbenost, odanost navijačima i klubu, napravili su od njega legendu. On je postavio kriterijume prema crno-bijeloj boji", rekao je predsjednik Partizana Dragan Đurić, zahvalivši se Skupštini grada Beograda na odluci da se ta beogradska ulica sada zove imenom nekadašnjeg fudbalera crno-bijelih.



ŠOŠKIĆ: MANCE JE BIO SRPSKI DŽEJMS DIN

Na tabli sa novim nazivom ulice, stajao je crno-bijeli dres sa brojem 9. Dres koji je nekada nosio Dragan Mance. Ispod table momci koji su na sebi imali majice sa stilizovanim natpisom: Ulica Dragan Mance.

Mnogo emocija na raskrsnici ulica, od kojih jedna vodi ka stadionu, kako ga navijači Partizana zovu "Hramom fudbala".

Jedna od živih legendi kluba, golman Milutin Šoškić, bio je u stručnom štabu crno-bijelih kada je tog kobnog septemabrskog jutra stigla vijest o pogibiji Dragana Mancea.

"Mance je bio mlad čovjek koji je svojom popularnošću daleko prevazilazio granice ove zemlje. On je bio srpski fudbalski Džejms Din. Plijenio je karakterom i igrom. Voljeli su ga, ne samo oni kojima je crno-bijela boja u srcu, već i oni kojima je trpao golove. Voljeli su ga, jer je na terenu izgarao, umio je da proslavi golove", rekao je Šoškić.

Uz po koju suzu, nekadašnja "jedinica" crno-bijelih je nastavila: "Mance nikada nije otišao iz naših srca. On će uvijek biti tu, biće uvijek naš. On je i dalje na svakom dijelu tribina, na svakoj stolici, gdje god da su navijači Partizana".

Ispred Skupštine grada Beograda svečanosti je prisustvovao Aleksandar Šapić, proslavljeni srpski vaterpolista.

"Izuzetna je stvar to što se ova ulica nalazi baš pored stadiona u Humskoj, jer je to još jedna potvrda šta je on značio za Partizan i njegove. Ali, Manceovo ime prevazilazi Fudbalski klub Partizan. On je bio simbol jedne generacije u Srbiji. Čak i oni koji ne prate fudbal znaju ko je Dragan Mance", rekao je Šapić.



Peticiju da Dragan Mance dobije ulicu prošle godine, za svega nekoliko dana, potpisalo je 5.000 građana, mahom iz Zemuna, jer je ideja bila da se ona nađe baš u tom dijelu Beograda, gdje je i rođen 1962. godine.

U dogovoru sa porodicom, navijačima i klubom, Partizan odlučeno da to bude ulica u blizini stadiona crno-bijelih.

Skupština grada Beograda prihvatila je u junu prijedlog Komisije za imenovanje ulica i trgova da legendarni fudbaler Partizana, koji je tragično izgubio život 1985. godine, dobije svoju ulicu.

Dragan Mance
je poginuo u 23. godini u saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad, kod Zemuna. Za državnu reprezentaciju je nastupio četiri puta. Fudbal je počeo da igra u Galenici, a 1980. prešao je u Partizan.

Dragan Mance je idol među navijačima crno-bijelih koji su u više navrata tražili i da stadion beogradskog kluba dobije njegovo ime.

Navijači Partizana ustanovili su i nagradu "Dragan Mance" koju dodjeljuju onome za kojeg smatraju da je igrom i odnosom prema klubu to zaslužio. Do sada, prestižno priznanje dobili su fudbaler Almami Moreira i bivši trener košarkaša Partizana Duško Vujošević.

(P. V - MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC