• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac osudio ispade huligana, ali i postupak Želje!

Fudbalski klub Borac osudio je ponašanje grupe navijača koji su na subotnjoj utakmici protiv Željezničara u Banjaluci pokušali da se fizički obračunaju sa gostujućim pristalicama.

 Borac osudio ispade huligana, ali i postupak Želje! Izvor: MONDO

Povodom incidenata na derbiju, koji je prekinut u 33. minutu zbog upada banjalučkih navijača na teren, oglasio se i FK Borac zvaničnim saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti.

"I pored činjenice da je FK Borac preduzeo sve mjere koje predviđa Zakon o okupljanju građana, Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i Pravilnik o bezbjednosti na fudbalskim utakmicama Fudbalskog saveza BiH desili su se propusti na koje, nažalost, nismo mogli uticati i svjesni smo da će klub snositi posljedice po Disciplinskom pravilniku FS BiH, član 53.

Ne tražeći albi i opravdanje za ono što se desilo na utakmici Borac - Željezničar želimo ukazati da se godinama na premijerligaškim stadionima u BiH dešavale slične situacije, ali da su utakmice redovno nastavljane, jer je za to postojala dobra volja aktera.

Želimo da obavijestimo javnost da je nakon pet do sedam minuta teren na Gradskom stadionu bio potpuno prazan, obezbijeđen snagama specijalne policije i redarima i da smo sigurni da se u tim trenucima utakmica mogla nastaviti. Ali, to nije željela ekipa Željezničara. To su izričito rekli zvanični predstavnici Željezničara i smatramo da se upravo tu krije glavni razlog zbog koga susret nije nastavljen.

U ovoj sezoni publika je upadala na terene u Istočnom Sarajevu (Slavija - Sarajevo), Mostaru (Zrinjski - Olimpik), Trebinju (Leotar - Sarajevo) - i sve utakmice su nastavljene.

Nije valjda brzo zaboravljena prošlogodišnja utakmica Kupa BiH između Zrinjskog i Željezničara koja je nastavljena nakon jednosatnog prekida. Ne tako davno, međunarodna utakmica u sklopu kvalifikacija za Ligu šampiona između Zrinjskog i Partizana takođe je nastavljena poslije prekida koji je trajao duže od sat vremena. Poslije dužeg prekida nastavljena je i utakmica reprezentacija Danske i BiH...

Treba li podsjećati da je preporuka FIFA, UEFA i samog FS BiH da se utakmice odigraju do kraja, a ne da se prekidaju, što, ovdje u BiH, stiče se utisak, neki žele da postane praksa. Hoće li neko, nakon psovke sa tribine, sutra povući ekipu sa terena pod izgovorom da je ugrožena bezbjednost njegovih igrača i da nema normalne uslove za igru?


Ako je utakmica prekinuta zbog upada navijača Borca u teren, logično je bilo da se nastavi kada su oni vraćeni na svoja mjesta. Dakle, za pet minuta.

Predstavnici Željezničara su se na ovoj utakmici ponašali kao poslodavci sudijama i smatramo da je glavni sudija (Tomislav Čuić) podlegao pritiscima gostujućeg kluba. Istina je da je jedini razlog zbog kojeg nije nastavljena utakmica izričita prijetnja rukovodstva Željezničara da svoje igrače neće izvesti na teren.

Glavni sudija, nažalost, nije uvažio preporuku zvaničnog predstavnika FS BiH za bezbjednost da se utakmica nastavi, već se po pitanju bezbjednosti "konsultovao" sa predstavnicima Željezničara. Da li je to obračun struktura unutar FS BiH ili pozicioniranje Željezničara iznad FS BiH?


FK Borac od organa FS BiH zahtijeva suočenje predstavnika klubova i službenih lica i traži da se donese odluka u skladu sa činjenicama. I, što je vrlo bitno, da se razdvoje detalji koji su u nadležnosti Takmičarske komisije od onih koji su u nadležnosti Disciplinske komisije.

FK Borac treba da snosi posljedice po Disciplinskom pravilniku, a FK Željezničar po pravilniku Takmičarske komisije - zbog odbijanja da izađe na teren i nastavi utakmicu.
Iskreno se nadamo da će sport pobijediti i da će se, shodno Pravilniku o fudbalskim takmičenjima BiH (član 62.) o bodovima sa sporne utakmice odlučiti u ponovljenom susretu. Uostalom, u izvještaju sa utakmice Borac - Željezničar koji je potpisao glavni sudija Tomislav Čuić konstatovano je da je klub domaćin organizovao utakmicu po propozicijama takmičenja FS BiH i da su na stadionu bile prisutne sve službe neophodne za normalno odigravanje utakmice", zaključuje se u saopštenju banjalučkog kluba.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC