• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smijenjen najtrofejniji predsjednik fudbalskog kluba na svijetu - poslije 42 godine!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Porto je dobio novog predsjednika, nekadašnjeg trenera tog kluba!

 andre viljas boas novi predsednik portoa smenjen pinto da kosta Izvor: Pedro Correia / Zuma Press / Profimedia

Nekadašnji trener Portoa, Čelsija i Zenita, Andre Viljas Boas (46), novi je predsjednik Portoa! U njegovom štabu je proglašena pobjeda nakon što je na biralište izašlo više od 26 hiljada članova kluba.

On će u Portou biti nasljednik Žoržea Nunja Pinta Da Koste, koji je bio predsjednik još od 1982. godine. "Želimo da modernizujemo klub - ne zato što nisam zahvalan gospodinu Pintu da Kosti, već zato što je Porto u drugačijoj fazi svog postojanja i potrebna mu je promjena. Pripremio sam se da budem lider transformacije kluba", kazao je nekadašnji trener "Zmajeva", koga sada čeka veliki posao.

Izvor: Youtube/ FC Porto

Pod vođstvom dosadašnjeg predsjednika Pinta da Koste, Porto je osvojio čak 68 trofeja i prema tome je najuspješniji predsjednik na svijetu, a ujedno i najdugovječniji u svjetskom fudbalu. Pod njegovom komandom, Porto je 1984. odigrao svoje prvo evropsko finale i izgubio u Bazelu od Juventusa 1:2 u utakmici za trofej Kupa pobjednika kupova. Ipak, već 1987. Porto je došao do finala Kupa šampiona, u njemu na poluvremenu gubio od Bajerna 0:1, a onda ipak osvojio trofej evropskog prvaka.

U narednim godinama Porto je uspostavio dominaciju portugalskim prvenstvom, na klupi je sjedio i Bobi Robson i započeo niz od pet uzastopno osvojenih titula od 1995. do 1999, zaključno sa titulom Fernanda Santoša. Nije prošlo mnogo od toga, 2002. na klupu je sjeo Žoze Murinjo, tada nova trenerska senzacija pod čijim je vođstvom osvojen UEFA Kup, pa još jedna titula evropskog šampiona, 2004. godine.

Izvor: Pedro Correia/Global Imagens/Atl / - / Profimedia

U fazi poslije odlaska "Posebnog" u Čelsi Porto je tražio put ka uspjehu i našao ga 2011, kada je pod vođstvom sada novog predsjednika osvojio prvenstvo Portugala, Superkup, Evropa ligu i Kup Portugala. Međutim, nova dominacija nije uspostavljena, već je od 2013. do 2017. nastao najsušniji period u mandatu Pinta da Koste - bez ijednog trofeja. Prethodnih sedam godina, pod vođstvom Serža Konseisaa, Porto je osvojio još tri titule i tri Kupa, uz nastupe u četvrtfinalu Lige šampiona. Na toj osnovi, novi predsjednik počeće nove procese na stadionu "Dragao", gdje titula ovog proljeća neće doći. Vodeći Sporting u ovom trenutku ima ogromnu prednost u odnosu na Porto, koji vodi trku sa Bragom za treće mjesto.

Gdje je bio Viljas Boas sve ove godine?

Izvor: Profimedia

Andre Viljas Boas nema klub od 2021, kada je napustio Olimpik Marsej. Prethodno je bio trener-pomoćnik Žozeu Murinju u Portou, Čelsiju i Interu, samostalnu karijeru počeo je u Akademici 2009, a potom je i sam krenuo Žozeovim putem. Samostalno je vodio Porto, Čelsi, Totenhem, dvije godine Zenit (2014-16), a potom je proveo sezonu u Kini, u Šangaj Portu, prije selidbe u Francusku, u svoj za sada posljednji tim.

Rođen je u Portou, u kojem će uskoro stupiti na potpuno novu funkciju, nakon što je sa tim timom kao asistent osvojio tri titule i dvije duple krune, Ligu šampiona, Kup Uefa, a potom je bio nacionalni prvak i osvajač "duple krune" i kao šef stručnog štaba. Takođe, sa Portoom ima i evro-trofej, Ligu Evrope, osvojenu 2011. Nekoliko godina kasnije, bio je i šampion i osvajač Kupa Rusije, kao i Superkupa te zemlje.



Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO:

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC