• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španiju u petak izbacuju sa Evropskog prvenstva? Veliki skandal na pomolu: UEFA i FIFA hitno traže ove odgovore

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Upaljen je alarm u Španiji - i to na ozbiljnu prijetnju iz Niona i Ciriha!

 FIFA i UEFA žele da suspenduju Španiju zbog miješanja politike Izvor: Pedro Paulo Diaz / imago sportfotodienst / Profimedia

UEFA i FIFA poslali su u Španiju zahtjev da vlada objasni na koji način će njen odbor u narednom periodu praktično rukovoditi i nadzirati Fudbalski savez Španije. Ako odgovor ne bude zadovoljavajući, u Nionu i Cirihu bi posegli za najdrastičnim mjerama za uplitanje političke vlasti u fudbal.

FIFA bi mogla da suspenduje španski savez i automatski bi bio isključen iz svih takmičenja pod okriljem "svjetske kuće fudbala", a isto bi primijenila UEFA. U praksi, to bi značilo da bi reprezentacija bila diskvalifikovana sa predstojećeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj, sa Olimpijskih igara u Parizu (i sa muškog i sa ženskog turnira), a ni španski klubovi ne bi mogli da učestvuju u Ligi šampiona, Ligi Evrope, Konferencijskoj ligi ili u FIFA Svjetskom prvenstvu za klubove.

Poslije niza skandala i optužbi za tešku korupciju, nadležni su uveli posebno tijelo koje će pratiti i kontrolisati rad krovne fudbalske insistucije, a objašnjenje tog poteza nije zadovoljilo nadležne u UEFA i FIFA. Zato generalni sekretari UEFA i FIFA, Matijas Frafsrom i Teodor Teodoris dovode u pitanje postojanje i rad odbora koju vlada hoće da nametne Fudbalskom savezu i upozorili su da neće dozvoliti miješanje politike u rukovođenje fudbalom.

  • Španskim vlastima dat je rok do petka da razjasni nekoliko pitanja koje je prenio "AS":
  • Po kom pravnom ili činjeničnom osnovu je imenovana ta komisija?
  • Koji je sastav komisije i ko je imenovao njene članove?
  • Koliki je tačno mandat komisije?
  • Koja su ovlašćenja komisije?
  • U kakvom je odnosu komisija sa statutarnim organima odlučivanja Fudbalskog saveza?

Prošle nedjelje, španska vlada formirala je poseban odbor za nadziranje rada tamošnjeg fudbalskog saveza.

"Ova odluka donijeta je kao odgovor na krizu u funkcionisanju te organizacije, dok ne budu sprovedeni novi izbori."

I taj potez pokazao je da postoje ogromni problemi u tamošnjoj krovnoj fudbalskoj organizaciji, koja je pod vođstvom prethodnog predsjednika Luisa Rubijalesa pala u potpuni haos. Uz to što je primorao fudbalerku Dženi Hermoso na poljubac poslije finala Svjetskog prvenstva, Rubijalesov mandat završen je i žestokim optužbama za korupciju i zloupotrebu kase saveza za više miliona evra. On se povukao poslije tih optužbi i otvorenih istraga, a i drugi funkcioneri su se povukli nakon policjiske racije u prostorijama saveza. Rubijalesu je zaplijenjen dio imovine i ostao je bez stana.

"Ovaj odbor za superviziju, normalizaciju i predstavljanje biće predvođen osobama koje imaju priznati prestiž", saopštila je vlada. Agencija "Rojters" tada je ocijenila da državni vrh pokreće sve ove aktivnosti da bi pripremio zemlju za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine.

FIFA i UEFA, svjetske i evropske "kuće fudbala" najavili su da će aktivno i sa najvećom pažnjom pratiti situaciju, a FIFA posebno insistira na tome da njeni članovi organizuju svoje poslove nezavisno od drugih tijela i bez ikakvog uticaja "treće strane". Takođe, FIFA i UEFA tražiće dodatne informacije da bi aktivno pratili način na koji će vladin odbor voditi računa o fudbalskom savezu, jer insistiraju da to tijelo funkcioniše nezavisno i bez nadzora vlade.

(MONDO - M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC