• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija šampion Evrope! Mladi Portugalci eliminisali Srbiju, ali dalje nisu mogli!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Fudbaleri Italije do 17 godina osvojili su Evropsko prvenstvo.

 Italija U17 Izvor: Kostas Pikoulas / Zuma Press / Profimedia

Ubjedljivom pobjedom 3:0 protiv Portugala, mladi fudbaleri Italije do 17 godina stigli su do trofeja na Evropskom prvenstvu.

"Azurini" su u finalu bili veoma raspoloženi, te sigurnom igrom stigli do visokog trijufma protiv Portugala, koji je, podsjetimo, u polufinalu nakon velikog preokreta savladao Srbiju 3:2, ali dalje od toga nije mogao.

Golovi iz prvog poluvremena koje su postigli ofanzivni vezista Rome Federico Koleta i tinejdžerska senzacija iz Milana Frančesko Kamarda donijeli su italijanskoj selekciji vođstvo 2:0 već u 16. minutu finala. Kamarda je drugim golom u 50. minutu raspršio sve nade Portugalaca da mogu do povratka u meč.

Mladi Italijani završili su grupnu fazu sa stopostotnim učinkom, završivši sa devet bodova nakon pobjeda nad Poljskom (2:0), Slovačkom (2:0) i Švedskom (2:1).

Zatim su pobijedili Englesku na penale u četvrtfinalu, nakon što je rezultat u regularnom dijelu bio 1:1. Gol za Italiju tada je postigao Matija Liberali iz Milana.

Tim Masimilijana Favija potom je savladao Dansku 1:0 u polufinalu, golom Kolete u 30. minutu.

Ovo je prvi put da je Italija osvojila prvenstvo za igrače do 17 godina. Prethodno su osvojili titulu jednom između 1982. i 2001. godine, kada je turnir organizovan za igrače do 16 godina. Prvu titulu osvojili su 1982. godine, što je bila i prva godina takmičenja, koje je takođe bilo održano u Italiji.

Pet godina kasnije, 1987. godine, Italija je pobijedila u finalu protiv Sovjetskog Saveza, ali im je titula kasnije oduzeta nakon što su efektivno igrali sa nelegalno prijavljenim igračem Robertom Sekijem, koji je bio registrovan sa "neregularnim" dokumentom.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC