• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trijumf koji se čeka četvrt vijeka

Sjećate li se pobjede Jugoslavije nad Francuskom (3:2) u novembru 1988, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Italiji?

 Trijumf koji se čeka četvrt vijeka  Izvor: MONDO

Golovima Predraga Spasića, Safeta Sušića i Dragana Stojkovića, te hladne večeri su "plavi" dva puta anulirali prednost "galskih pijetlova", a onda im, pred 7.500 gledalaca na stadionu JNA, zadali i završni udarac, za pobjedu.

Prošlo je od tada 23 godine, a najbolja selekcija naše zemlje - koja je u međuvremenu promijenila tri imena - nije savladala nijednog evropskog velikana u kvalifikacionim mečevima!

Kao po pravilu, u Beogradu je bilo neriješeno, dva puta protiv Španije, po jednom protiv Italije, Portugala, Francuske... Protiv Rusa je pretrpljen poraz.

Istina, ekipa Ivice Osima pobijedila je Dansku u kvalifikacijama za EP 1992, ali Skandinavci tada nisu spadali u elitu, iako su kasnije otišli u Švedsku umjesto Jugoslavije (zbog sankcija) i postali prvaci Evrope!

Čak ni u takmičenju za plasman na EP 2000. Jugoslavija, koja je tada bila nosilac grupe, nije nanijela poraz Hrvatskoj, "izvučenoj" iz drugog šešira (0:0 na Marakani, 2:2 na Maksimiru).

U međuvremenu, reprezentacija se protiv najjačih rivala bolje snalazila na velikim takmičenjima.

Tako je Jugoslavija eliminisala Španiju na SP 1990. u osmini finala (2:1 posle produžetaka, u regularnom toku bilo 1:1), a na prošlogodišnjem Mundijalu u Južnoj Africi, "orlovi" su u grupi pobijedili Njemačku 1:0. I to bi bilo to!

Da li je došlo vrijeme da i u Beogradu "padne" velikan, i to u kvalifikacijama?!

Kakav god im sastav bio, koliko god im rezultat nije važan, jer su osigurali prvo mjesto u grupi, Italijani su velikani svjetskog fudbala. Četiri puta su bili planetarni šampioni i jednom kontinentalni.

Ipak, energija sa punih tribina Zvezdinog stadiona i silna motivisanost "orlova" mogli bi da slome "azure" i utabaju put ka baražu... Bar se nadamo!

Hoće li Srbija konačno slaviti veliku pobjedu? Glasajte u anketi na www.mondo.rs

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC