• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Srbija igra na stadionu iz 1951? Trava kao na "Nou Kampu", a stolice drvene - nisu dali da se raspadne

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte stadion "Rozenau" na kome Srbija trenira za vrijeme Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa EURO2024.

 Stadion na kojem se sprema Srbija WWK arena reportaža Izvor: Profimedia/ IMAGO

U malom gradiću Augzburgu, koji po mnogo čemu podsjeća na Novi Sad, nalazi se jedan od najmodernijih stadiona u Njemačkoj vrijedan 45 miliona evra - WWK arena. Međutim, Srbija ne trenira na njemu za vrijeme Evropskog prvenstva, nego na njegovom prethodniku na kome je Augzburg igrao do 2009. godine. Stadion "Rozenau" ušuškan je sa svih strana zelenilom, kraj njega protiče rijeka Vertah, a i 73 godine kasnije odolijeva "zubu vremena". Nije ni čudo kada se zna da su u njega uložili mnogo...

"Rozenau" je prva velika investicija Zapadne Njemačke poslije Drugog svjetskog rata. Koštao je između 1,1 i 1,8 miliona njemačkih maraka i izgrađen je u rekordnom roku za dvije godine i od 1951. do 2009. godine na njemu je igrao Augzburg. Prema riječima njemačkih medija, to je bio najmoderniji sportski objekat u Njemačkoj tog doba, čak prozvan i jednim od najljepšim u Evropi, a na njemu se nije igrao samo fudbal. Apsolutni rekord viđen je 1958. godine kada je 85 hiljada ljudi na tribinama pratilo atletiku jer su domaći sportisti morali da se istaknu protiv sovjetskih. Danas je daleko od modernih "arena" na kojima će se igrati EURO2024, ali daleko od toga da je zapostavljen.

Spolja izgleda kao da je u pitanju stadion iz prošlog vijeka, osjećaju doprinose i drvene stolice, kao i tribine "za stajanje", međutim fudbalerima je najvažnija trava. A ona je perfektna… Upravo su to komentarisali i fudbaleri Srbije na današnjem treningu, pa se prije svega našim golmanima "otela" pohvala na račun podloge. Idealne, baš onakve kakva nas čeka u Gelzenkirhenu i Minhenu.

Pogledajte

00:54
Stari Stadion augsburga 2
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Možda ne izgleda toliko lijepo, ali stadion "obavlja" posao za ono što je potrebno Piksiju i "orlovima" pred kojima je sad u petak zatvoreni trening pred selidbu na drugi kraj Njemačke. Ali, vrlo brzo će se vratiti na svoj "Rozenau" gdje će u miru pokušati da pronađu dobitnu formu za izlazak iz grupne faze na Evropskom prvenstvu. Možda nas i taj duh nekog drugog vremena osokoli da budemo kao neke starije generacije...

Pogledajte

00:25
Stari Stadion Augsburga
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Pogledajte kako izgleda stadion:

(Mondo.rs - Milutin Vujičić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC