• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: BiH "petardom" plaši Francuze!

Bosna i Hercegovina ovjerila je baraž protiv Luksemburga 5:0 (4:0) i u utorak u Parizu napašće direktan plasman na EURO 2012.

 EP: BiH "petardom" plaši Francuze!  Izvor: MONDO

Na pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, tim Safeta Sušića u Zenici nije ostavio gostima ni promil šanse da mogu do eventualnog iznenađenja.

Od prvog minuta dvoboja na zbog kiše potpopljenom "Bilinom polju", BiH je znala šta hoće, a kompletan posao oko pobjede završila je već u prvom poluvremenu kada je na semaforu stajalo 4:0. A moglo je biti i pet, šest, sedam…



Strijelci su bili Edin Džeko, Zvjezdan Misimović (dva) i Miralem Pjanić, a početkom drugog dijela pogodio je i Haris Medunjanin za 5:0. Pogledajte foto-galeriju.

Koliku dominaciju su "zmajevi" imali na terenu pokazuje podatak da gosti iz Luksemburga nisu šutnuli na gol Asmira Begovića u prvom poluvremenu već su se uglavnom trudili da ne dožive debakl od veoma raspoloženih igrača Safeta Sušića.

Napadač Mančester sitija Edin Džeko načeo je Luksemburžane u 12. minutu i to poslije dvije stopostotne šanse koje su otišle u nepovrat. Međutim, ne kaže se džaba - "treća sreća" i Džeko se poslije centaršuta Mensura Mujdže naklonio glavom - 1:0.



Tri minuta kasnije, Zvjezdan Misimović je najprije iz slobodnjaka skinuo "paučinu" za 2:0, a potom iz opravdano dosuđenog penala, poslije prekršaja nad Vedadom Ibiševićem, poslao golmana Žubera u jednu, a loptu u drugu stranu - 3:0.

Ovo je Misketu bio 20. gol u dresu BiH, a što je mnogo važnije proslavio je oba pogotka sa selektorom Sušićem, pokazavši da je "ratna sjekira" odavno zakopana.

U 36. minutu, krcato "Bilino polje" vidjelo je, uz Misketov slobodnjak, najljepši trenutak na utakmici, za koji se postarala "rimska veza".

Igrač Lacija Senad Lulić odlično je prošao i uputio centaršut na nekih 18 metara, a na loptu je natrčao fudbaler Rome Miralem Pjanić i uhvatio volej, koji je "pocijepao" mrežu Luksemburžana - 4:0
.



Sve je bilo jasno, BiH će sigurno igrati u doigravanju, a tačku na visok trijumf stavio je Haris Medunjanin početkom nastavka.

Popularni Pape je tada malo povukao "ručnu" i odlučio da šansu ukaže i Adnanu Zahiroviću, Senijadu Ibričiću i Darku Maletiću, koji su solidno odradili postavljene zadatke.

BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Mujdža, Lulić (od 66. minuta Maletić), Spahić, Papac, Rahimić (od 59. Zahirović), Pjanić, Misimović, Medunjanin (od 65. Ibričić), Ibišević, Džeko. Selektor: Safet Sušić.

LUKSEMBURG: Žuber, Blejz, Bukvić, Šnel, Levek, Betmer, Da Mota (od 44. Joakim), Pajal, Laterca (od 83. Janiš), Muč, Žerson. Selektor Luk Holc.

Rezultati Grupe D

BiH - Luksembrug 5:0 (4:0)
/Džeko 12, Misimović 15, 22 pen, Pjanić 36, Medunjanin 51/

Francuska - Albanija 3:0 (2:0)
/Maluda 11, Remi 38, Revelije 67/

Rumunija - Bjelorusija 2:2 (1:1)
/Mutu 19, 51 pen - Kornilenko 45, Dragun 82/

Tabela: Francuska 20, BiH 19, Rumunija 13, Bjelorusija 13, Albanija 8, Luksemburg 4

IZ MINUTA U MINUT

4. minut - Prva stopostona šansa za BiH. Misimović je odlično proigrao Džeku, koji je prevario jednog defanzivca gostiju i šutirao, ali je golman Luksemburga odbranio.

10. minut - Džeko je imao novu šansu ali je njegov šut sa 25 metara završio tik pored desne stative luksembruškog gola.

12. minut - Treća sreća za napadača Mančester sitija. Mujdža je prošao po desnoj strani i centrirao, a Džeko bio najviši u skoku - 1:0.

15. minut - Misimović iz slobodnog udarca prebacio živi zid i lopta je odsjela u mreži - 2:0.

21. minut - penal za BiH poslije prekršaja Ante Bukvića nad Ibiševićem.

22. minut - Misimović je poslao loptu u jednu, a Žubera u drugu stranu…Ovo je Misketu 20. pogodak u dresu "zmajeva".Džeko ima jedan manje.

30. minut - nekadašnji saigrači iz Volfsburga se prosto nadmeću ko će biti opasniji po gol Luksembruga. Ovog puta Džeko je šutirao sa desetak metara iskosa, ali je golman gostiju uspio da odbrani.

36. minut - Zmajevi su golom Pjanića iz voleja stekli nedostižnu prednost. Slobodno se može reći da je BiH već u baražu. Proradila je rimska veza. Lulić (lacijal) prošao je po lijevoj strani i centrirao za vezistu Rome, koji je uhvatio strašan volej - 4:0.

51. minut - Gdje su stali u prvom, nastavili su u drugom dijelu. "Petarda" na Bilinom polju. Pjanić je ubacio u šesnaesterac, lopta je došla do Misimovića, koji je uputio povratnu, a Medunjanin je ubacuje u mrežu - 5:0.

56. minut - Velika priliku da se upiše u strijelce imao je Ibišević, ali je bio neprecizan sa desetak metara.

80. minut - Ibričić je imao dobru šansu da postigne novi pogodak, ali je lopta poslije njegovog udarca završila pored stative.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC