• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Nacionalizam i neimaština "guraju" huligane

Uzrocima sve češćih nereda na stadionima u Bosni i Hercegovini "pozabavili" su se treneri Borca, Željezničara i Širokog Brijega.

 BiH: Nacionalizam i neimaština "guraju" huligane Izvor: MONDO

Huliganski ispadi u posljednje vrijeme pozvali su na uzbunu sve ljude koji vole fudbal u Bosni Hercegovini jer su incidenti obilježili čak šest utakmica.

Četiri u Premijer ligi BiH i jedna u Kupu BiH (Slavija - Sarajevo; Leotar - Sarajevo; Željezničar - Zrinjski; Borac - Željezničar; Zrinjski - Velež), te prijateljski dvoboj Želje i splitskog Hajduka, koji nije ni odigran.



Strateg Banjalučana Velimir Stojnić uzroke huliganskih ispada vidi u ratnim dešavanjima u prošlosti i lošoj primjeni zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima.

"Određene mase je lako izmanipulisati da rade po željama određenih političkih elita. Ali glavni propusti su u državnom djelovanju odnosno primjenjivanju zakona koji već postoje. Najstrože kazne za izgrednike i u našem sportu će sve da krene nabolje", rekao je šef struke Borca za "EuroBlic".



Njegov kolega sa klupe Širokog Brijega Slaven Musa drugačije vidi uzroke problema.

"Nisu krive politika i nacionalna netrpeljivost, iako postoji realna mogućnost, već je ključni faktor katastrofalna materijalna situacija mlađe populacije i njihova frustriranost socijalnom politikom države. Ta 'bomba' je morala negdje da pukne, a fudbalski tereni su idealni za pražnjenje frustracija".

Amar Osim, trener Željezničara međutim, uvjeren je da iza svega stoje nacionalizmi i šovinizmi.

"Takva vrsta huliganstva i nasilja se lako rješava ako je samo to u pitanju. Ali, kod nas je stvar daleko opasnija i dublja. Vladajuće političke elite našle su načina da izmanipulišu masu i neredi su posljedica nacionalne netrpeljivosti, koja najlakše ispliva u sportu".

Prema njegovim riječima, vjeruje i da su uspjesi reprezentacije Bosne i Hercegovine "doprinijeli" huliganskim ispadima.

"'Zmajevi' su na neki način uzrok ovih događaja. Dobre igre reprezentacije BiH smetaju određenim političkim liderima. Svi znaju o kome se radi. Plasman na Evropsko prvenstvo pokazao bi da ova zemlja može da funkcioniše, a oni to ne žele da dopuste", smatra Osim.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC