• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klupa "orlova" je slobodna! Izvolite sjesti...

Srbija se rastala i sa četvrtim selektorom fudbalske reprezentacije. Očekuje se peti... Ko će to biti još uvijek nije poznato.

 Klupa "orlova" je slobodna! Izvolite sjesti... Izvor: MONDO

Licitacija je počela... Mediji već ističu svoje favorite, ima i onih koji se indirektno sami nude, dok drugi ćute i čekaju svoju šansu da izbiju u prvi plan.

Na našu nesreću, vremena da se pripremi podloga za novog selektora ima dovoljno. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu počinju tek u avgustu sljedeće godine. Do tada, "orlove" očekuju samo prijateljske utakmice, jer kao što je poznato, neće nas biti na Evropskom prvenstvu, pa će naša najbolja reprezentacija uglavnom sparingovati sa selekcijama koja će učestvovati na završnom turniru.

Od samostalnosti Srbiju su vodila četiri selektora. Havijer Klemente, Miroslav Đukić, Radomir Antić i Vladimir Petrović. Svi oni radili su sa manje ili više uspjeha. Uglavnom neuspješno!

Niko od pomenutih nije uspio da iza sebe ostavi rezultat i tim, koji bi njegovom nasljedniku olakšao posao. Niko, pa ni Radomir Antić koji je slovio za mesiju srpskog fudbala.

Svi su morali da kreću od nule!



Havijer Klemente je 21. jula 2006. godine postao prvi selektor Srbije. Tadašnji predsjednik FSS Zvezdan Terzić doveo je Malog Napoleona da napravi korak više od Ilije Petkovića, koji je sa Srbijom i Crnom Gorom na tek završenom Mundijalu u Njemačkoj osvojio poslednje mjesto sa sva tri poraza - jednim katastrofalnim od Argentine (0:6).

Klemente je vodio Srbiju na 16 utakmica - 14 kroz kvalifikacije za Euro 2008. i dve prijateljske. Rezultat - nikakav!

Dobro je počeo, ali mu je kraj bio očajan. Pobjede protiv Azerbejdžana, Belgije i Jermenije, kao i bod osvojen u Varšavi, prokockani su porazom od Kazahstana (1:2). To nije bila njegova jedina blamaža kao trenera Srbije. "Orlovi" nisu uspjeli da pobijede ni Jeremeniju u Jerevanu (0:0), dok ih je Belgija nadigrala u Briselu (2:3).

Četiri neriješena rezultata protiv glavnih konkurenata, Portugala i Poljske, nisu bili dovoljni za jedno od prva dva mjesta koja su vodila direktno na Evropsko prvenstvo.

Fudbalski savez Srbije je 6. decembra 2007. raskinuo ugovor sa Klementeom.



Nepunih mjesec dana kasnije, Terzić uspjeva da se dogovori sa Miroslavom Đukićem, koji napušta klupu Partizana i dolazi na selektorsku funkciju. Da je znao šta ga čeka, iz Humske mikada ne bi odlazio.

Đukić je promovisan 26. decembra 2007, a već u avgustu 2008. bio je bivši - bez ijedne takmičarske utakmice sa prvim timom. "Orlove" je vodio na pet prijateljskih duela - debi sa Makedonijom završen je 1:1, zatim su uslijedili porazi od Ukrajine (2:0), Rusije (2:1) i Njemačke (2:1) i za kraj remi sa Irskom (1:1).

Vodio je i olimpijski tim na Igrama u Pekingu.

Pod pritiskom javnosti FSS smjenjuje Đukića i postavlja Radomira Antića!



Antićev tim bio je na dobrom putu. Počeo je da se stvara kult reprezentacije, koja je poslije mnogo godina vratila povjerenje kod javnosti, navijača... Osvojeno je prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi za Mundijal u Južnoj Africi, iako nije ostvarena nijedna pobjeda nad najvećim rivalima – Francuzima, a na Svjetskom prvenstvu…

Prema Antićevom mišljenju ispadanje u grupnoj fazi porazom u poslednjem kolu od Australije nije bio neuspjeh. Nastup “orlova” na Mundijalu i atmosfera koja ih je dočekala pokazala je da je početna euforija bila kratkog daha, takoreći vještačka. Da nije takva bila takva ne bi ni mogla da se uruši kao kula od karata.

Kada je jednom krenulo po zlu, više nije bilo snage ni umijeća za popravke.

U sjenci neuspjeha sa Svjetskog prvenstva, počeli smo kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta ponovo sa Antićem na klupi. Javnost je očekivala izlazak iz krize, a umjesto toga dobila je šamarčinu. Ako su "orlovi" poslije preživljenog udarca na Mundijalu ostali na klimavim nogama, poslije ovog drugog našli su se prikovani za patos.



Vladimir Petrović nije imao lijek za bolest koja se širila. Ruku na srce, zbog svega što se dešavalo oko reprezentacije Pižon je prošao kroz pakao, a podršku je imao samo od kuće koja mu je i dala posao. Svi drugi su mu okrenuli leđa, pa čak i pojedini igrači (Danko Lazović, Aleksandar Luković - usred kvalifikacija saopštili da više neće da igraju za reprezenatciju). Navijači su podijelili po klupskim bojama, a u svojim bitkama prešli su svaku granicu razuma. Petrović, ali i svi mi, doživjeli smo da protiv Estonije pola stadiona skandira protiv jednog igrača nazivajući ga najgorim imenima.

Samo četiri dana kasnije svjedoci smo velike bruke.

Isti ti navijači, navodno nezadovoljni radom predsjednika FSS Tomislava Karadžića, poslije samo šest minuta prekidaju utakmicu u Đenovi (Italija dobila službenim rezultatom 3:0), a prije toga i fizički napadaju golmana svog tima, koji zbog preživljene traume nije u stanju da brani. Umjesto da ga zaštiti, Petrović traži kompromis, ali sa "navijačima". Ni Stojkovića više ne zove u nacionalni tim.

Cijenu je platio u 45. minutu utakmice u Mariboru.

I ekipa je potpuno podbacila, ređaju se neuspjesi. Protiv Farskih Ostrva i Sjeverne Irske osvojeno je svih 12 bodova. Ali, protiv Estonije, Slovenije i Italije samo TRI. Premalo i za baraž!

Petrović je preuzeo "orlove" u najgorem momentu. Međutim, onog trenutka kada se prihvatio posla morao je da zaboravi na opravdanja i izgovore. Nije uspio...

Valjda će sljedeći!

21.07.2006. - 06.12.2007: Havijer Klemente 16 utakmica 7 pobjeda 7 remija 2 poraza
18.12.2007. - 20.08.2008: Miroslav Đukić 5 0 2 3
20.08.2008. - 15.09.2010: Radomir Antić 28 17 3 8
17.09.2010. - 14.10.2011: Vladimir Petrović 13 5 3 3
? - ? : ?

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC