• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dovoljna je samo jedna brojka!" Marcelo Brozović završio reprezentativnu karijeru: "Tih 99 je baš, onako, epic!"

Autor Dragan Šutvić

Marcelo Brozović oglasio se oproštajnim pismom.

 Marcelo Brozović se oprostio od reprezentacije Hrvatske Izvor: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Marcelo Brozović stavio je danas tačku na reprezentativnu karijeru!

Proslavljeni hrvatski internacionalac oglasio se oproštajnim pismom, objavljenim na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza Hrvatske.

"Poznajete me dovoljno dobro da znate kako nisam od puno riječi, pa bi zapravo za ovo oproštajno pismo bila dovoljna i samo jedna brojka.

99.

Toliko sam puta imao čast nastupati za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju, i s tim brojem ću završiti reprezentativnu karijeru.

Za Hrvatsku sam uvijek davao sto posto truda, energije, snage i strasti. To je standard koji su postavili brojni veliki igrači prije mene, standard kojem smo stremili svi u ovoj nezaboravnoj generaciji i standard kojem moraju težiti svi koji dolaze.

Osjećam da sam s Hrvatskom prošao i ostvario sve što sam ikada mogao poželjeti i da je vrijeme za nove snage koji će dati tih sto posto jer je jedino to dovoljno dobro kada nastupate za Hrvatsku.

99 utakmica.

Takmičarski debi protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva u Brazilu. Srebrna medalja u Rusiji. Bronzana medalja u Kataru. Srebro u Roterdamu. Dočeci nakon svjetskih medalja. Puno slatkih, velikih i dramatičnih pobjeda, ali i neki bolni porazi. Puno klizećih startova i još više pretrčanih kilometara. To su najupečatljivije, najdraže i najposebnije uspomene mog fudbalskog života i beskrajno sam zahvalan što sam imao privilegiju biti dio ove ekipe.

Nemoguće se u ovakvom pismu zahvaliti svakome pojedinačno, jer u fudbalskom životu morate imati sreću biti okruženi sa puno kvalitetnih ljudi da biste uspjeli, od trenera preko saigrača do doktora, fizija, ekonoma i svih ostalih.

A u hrvatskoj reprezentaciji su - najbolji od najboljih.

Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa svim selektorima, od Nike Kovača koji mi je prvi dao priliku, preko Ante Čačića s kojim smo igrali odličan fudbal u Francuskoj do Zlatka Dalića s kojim smo ostvarili nezapamćene i izvanredne uspjehe. Hvala njima i svim članovima stožera, kao i ekipi iz Saveza, jer svi zajedno pomažu u kreiranju tog pobjedničkog, ugodnog i porodičnog ambijenta u reprezentaciji.

Velika hvala ide mojoj porodici i najbližim ljudima jer su mi uvijek bili najvažnija podrška. Srećan sam što sam i sa njima mogao dijeliti te najveće trenutke u istoriji hrvatskog fudbala, kao i s navijačima koji su živjeli, slavili i tugovali zajedno s nama - hvala vam na podršci, posebno kada je bilo teško.

Iz puno razloga je teško reći zbogom reprezentaciji, ali zbog jednog razloga sam se lomio ovako dugo.

Teško je reći zbogom ekipi.

Teško je reći zbogom Luki i Kovi, s kojima sam toliko toga prošao, s kojima sam se na terenu poznavao u dušu i s kojima je bio nevjerojatan gušt igrati. I svima ostalima, mladima i starijima, jer smo znali kako ići sto posto na terenu, a kako se zaj****** izvan terena.

Znam koliko će mi sve to nedostajati: svaki obrok, priprema za trening, napetost prije utakmice, ponos kada zasvira Lijepa naša, emocija kada s navijačima slavimo velike pobjede, i onaj obični ponedjeljak kada se okupimo, vidimo prvi puta nakon mjesec-dva, zagrlimo i nastavimo gdje smo stali prošli put.

Međutim, karavan mora dalje, a mi koji odlazimo ostajemo najveći navijači. Hrvatska ima i imaće i dalje sjajnu ekipu, starije koji će voditi kao do sada, i mlađe koji su gladni, kvalitetni i željni nastaviti niz velikih uspjeha.

Devedeset devet.

Pitaće se neko, "pa ko je tako lud da se oprosti baš s 99 nastupa"?

To je više nego sam ikad mogao priželjkivati, a pritom je bilo bolje i uspješnije nego sam ikad mogao sanjati. I zato, tih devedeset devet je baš, onako, epic!

Voli vas Broz", napisao je Brozović, koji je nakon osam godina dresu Intera prošle godine odlučio da zaduži opremu Al Nasra, kluba u kojem i trenutno nastupa.

Posljednju utakmicu u hrvatskom dresu Brozović je odigrao protiv Italije, na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, na kojem su Hrvati takmičenje završili već poslije grupne faze.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC