• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK Sarajevo: Neustavna odluka Komiteta za normalizaciju

"Zabraniti dolazak grupi građana koji nose ‘bordo’ obilježja na ‘Grbavicu’ nije u skladu sa Ustavom BiH", kažu čelnici FK Sarajeva, koji će bojkotovati derbi sa Željezničarom.

 FK Sarajevo: Neustavna odluka Komiteta za normalizaciju Izvor: MONDO

Komitet za normalizaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odlučio je da zabrani dolazak navijačima "bordo" tima na derbi protiv Željezničara na Grbavici. Bolje reći, nije napravio izuzetak na odluku, koja je donesena prije više od mjesec dana zbog učestalih huliganskih ispada.

Povodom toga, saopštenjem se oglasio Upravni odbor FK Sarajevo.

"Nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine da se jednoj grupi građana Sarajeva koji navijaju za FK Sarajevo i nose bordo obilježja zabrani dolazak na utakmicu kao javnu manifestaciju radi podrške svom klubu, a drugoj grupi građana Sarajeva to dozvoli". navodi se u saopštenju UO FK Sarajevo.

Prema njihovom mišljenju, takvo postupanje Komiteta za normalizaciju je nelegitimno i nelegalno, odnodno nema uporište ni u jednom pravnom aktu BiH.

"Ne vjerujemo da je ovakav slučaj sportske diskriminacije igdje zabilježen. Institucije koje su nadležne za praćenje ustavnosti hitno bi morale da reaguju u ovom slučaju masovnog kršenja ustavnih prava jedne kategorije građana".

Sa Koševa su poručili da Komitet nije ušao u suštinu problema jer smatraju da su huliganski ispadi rezultat nacionalizma, a sve u korist najnižih političkih potreba.

"U slučaju fudbalskog derbija između dva kluba iz Sarajeva (ujedno i dva najveća kluba u BiH) to jednostavno nije slučaj, niti ta vrsta opasnosti postoji. Radi se o građanima grada Sarajeva, prijateljima, komšijama, rođacima, koji vole svoj grad, žive za njega, samo se dva puta godišnje po 90 minuta podijele u ‘bordo’ i ‘plave’ tabore i navijaju za klub koji vole. Nakon svakog derbija zajedno odu na kafu uz posebno sarajevsko 'nadmudrivanje i analiziranje utakmice'.'
'

"Misle li zaista članovi Komiteta da će doći do incidenata kada budu igrali Zrinjski i Široki brijeg ili Borac i Rudar iz Prijedora! Upravni odbor i čelnici FK Sarajevo zbog ove odluke neće otići na utakmicu Željezničara i Sarajeva ukoliko se ‘Hordama zla’ ne dozvoli dolazak na derbi, koji bi bez navijača bio upropašten", zaključuje se u saopštenju UO FK Sarajevo.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC