• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda obilježava šest decenija od prve titule

Crvena zvezda u subotu dočekuje OFK Beograd na dan kada je prije tačno 60 godina osvojila prvu titulu šampiona države.

 Zvezda obilježava šest decenija od prve titule Izvor: MONDO

U sezoni 1950/51. Crvena zvezda, koju je tada predvodio Rajko Mitić, osvojila je prvu titulu, uspjevši da pretekne zagrebački Dinamo zahvaljujući gol-razlici.

Zvezda je u toj sezoni proljećni dio takmičenja završila na četvrtom mjestu sa 14 bodova, iza Dinama (20), Hajduka (17) i Partizana (16).

Nekoliko kola prije kraja prvenstva, Dinamo je imao velikih pet bodova prednosti. U pretposljednjem kolu, u Zagrebu, dogodila se prava drama. Zvezda je povela golom legende Koste Tomaševića u 5. minutu, da bi Dinamo izjednačio pogotkom Velflija iz penala u 25. Domaćin je žestoko napadao, ali je Zvezda u finišu, iz kontranapada postigla pobjednosni gol - strijelac opet Tomašević.

U posljednjem kolu - drama. Dinamo je na gostovanju u Beogradu igrao samo neriješeno protiv BSK-a (2:2). Zvezdi je u "vječitom derbiju" protiv Partizana, u borbi za prvu titulu, bila potrebna pobjeda od 2:0 ili 5:1. Zvezda je bila domaćin na stadionu JNA, pred 50.000 gledalaca i golovima Tomaševića i Todora Živanovića, pobijedila je velikog rivala, za koji su tada igrali Bobek, Čajkovski...

Zanimljivo je da je Partizan te godine, u prvom dijelu sezone, deklasirao Crvenu zvezdu - 6:1.

Za tu šampionsku generaciju Zvezde, osim Mitića, između ostalih su igrali Srđan Mrkušić, Bela Palfi, Branko Stanković "Ambasador", Predrag Đajić, Kosta Tomašević (postigao je 16 golova)...

Od tog novembra 1951. godine, Zvezda je osvojila još 24 titule. U posljednje četiri godine, međutim, crveno-bijeli nisu podigli pehar namijenjen najboljem. Sva četiri puta radovali su se u komšiluku, na Topčiderskom brdu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC