• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati pred Istanbul: Osveta, za šta?

Reprezentativci Hrvatske ne razmišljaju o osveti Turcima za EURO 2008 pred gostovanje u vrelom Istanbulu. Hrvati do sada nikada nisu ispali u baražu za neko veliko takmičenje...

 Hrvati pred Istanbul: Osveta, za šta? Izvor: MONDO

Mnogi novinari, ne samo iz Hrvatske i Turske, već i iz ostalih evropskih zemalja, željeli su da čuju od Hrvata odgovor na pitanje: "Da li spremate osvetu Turcima za EURO 2008?"

Kome god da je postavljeno to pitanje u taboru "kockastih", odgovor je uglavnom bio:

"Osveta? Zbog čega?"

Hrvati, predvođeni samouvjerenim selektorom Slavenom Bilićem ne razmišljaju o tome da u predstojećem baražu za odlazak na EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini vrate Turcima "milo za drago" za, po naše susjede, tragičnu eliminaciju u četvrtfinalu prethodnog Evropskog prvenstva u Švajcarskoj i Austriji.

Podsjetimo, pred 50.000 navijača u Beču, Hrvatska je u triler završnici povela u 119. minutu, odnosno minut prije kraja drugog produžetka golom Ivana Klasnića, ali su Turci izjednačili u sljedećem napadu, kada je u 120. minutu pogodio rezervista Semih Šenturk.

Utakmica je otišla na penale. Precizni za Turke bili su Arda Turan, Šenturk i Hamit Altintop, koji su bez problema varali Stipea Pletikosu, dok je na drugoj strani pogodio samo Darijo Srna, Ivan Rakitić promašio je ceo gol, a udarac Mladena Petrića zaustavio je Ruštu Rečber.

"Osveta je smiješna riječ. Fudbal nema nikakve veze sa osvetom. Mi ćemo u Istanbulu i u Zagrebu igrati samo fudbal", rekao je Bilić po sletanju na istanbulski aerodrom.

U ovom megapolisu od 15 miliona stanovnika, u petak uveče (20.05) na u januaru otvorenom modernom stadionu Turk Telekom Arena, koji je koštao 250 miliona dolara, Turska i Hrvatska odigraće prvi meč baraža, pred revanš u utorak, na zagrebačkom Maksimiru.

Iako će Turska u novom domu Galatasaraja imati podršku preko 50.000 frenetičnih navijača, Bilić je uvjeren da je njegov tim jednostavno bolji i da će otići na EURO.

"Da, Turska je snažan rival, ali mi smo bolji. Neće biti lako. Turci su možda i najteži rivali, koje smo mogli da dobijemo, ali mi imamo veću klasu, bolji smo tim i moramo da pobijedimo, odnosno odemo na EURO", rekao je Bilić.

"Igrači su rekli da će dati sve od sebe. Pokušaćemo da pobijedimo, uprkos izostancima nekoliko važnih igrača", dodao je Bilić.

O osveti ne govori ni jedan od najiskusnijih u timu "kockastih", fudbaler Dinama iz Zagreba Josip Šimunić.

"Utakmice protiv Turske nemaju nikakve veze s osvetom Hidinku. Radi se o važnim dvobojima, a naš jedini cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Učinićemo sve da to i ostvarimo. Za hrvatski je fudbal izuzetno je važno da se ponovno plasiramo na veliko takmičenje", rekao je Šimunić.

Biće ovo peti, a potom i šesti duel Hrvata i Turaka. Naše komšije nikada nisu izgubile od ovog protivnika, imaju jednu pobjedu ostarenu na EP 1996. godine u Engleskoj, kada je Goran Vlaović postigao jedini pogodak u grupnoj fazi, u Notingemu.

Od tada, tri remija zabilježile su ove dve reprezentacije, ali je ovaj posljednji iz 2008. godine značio kasnije eliminaciju Hrvata na penale.

Hrvatska će treći put pokušati da se domogne velikog takmičenja kroz baraž susrete, a u prethodna dva puta bila je uspješna. Prvo su "kockasti" 1997. godine protiv Ukrajine u dva meča izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine, gdje su bili potpuni hit i osvojili treće mjesto.

Naredni put, Hrvatska je baraž igrala za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu, kada je preko Slovenije uspjela da se domogne finalnog turnira, iako je prva utakmica u Zagrebu završena nerešenim rezultatom 1:1. U revanšu, u Ljubljani, Hrvati su pobijedili golom Dada Prša u 61. minutu i to u trenutku kada je rezultat 0:0 vodio Sloveniju dalje.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC