• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Zenici: "Džeko Edin, lijep je majko k'o bensedin"

Grad Zenica je u znaku žuto-bijelo-plave boje fudbalske reprezentacije BiH, koja večeras igra prvu utakmicu baraža sa Portugalom.

 MONDO u Zenici: "Džeko Edin, lijep je majko k'o bensedin" Izvor: MONDO

Rijetko kad čovjek dobije drugu šansu u životu... Tu priliku imaju reprezentativci BiH da poslije dvostrukog poraza 2009. godine od Portugala u doigravanju za plasman na Mundijal u Južnoj Africi, nadoknade sve nedaće koje su zadesile ljude u BiH i plasiraju se prvi put u istoriji na jedno veliko takmičenje – EURO 2012.

Tako barem misli i osjeća većina Zeničana, koji su svoj grad, poznat po crveno-crnim bojama Čelika skoro potpuno "prefarbali" u boje nacionalnog tima.



Od selektora zmajeva Safeta Sušića očekuju samo ofanzivu i ubjedljivu pobjedu, a sve one koji "razumno" priželjkuju remi ili vole malo da bockaju (ma izgubićemo šta se ložite?) oštro i mrko gledaju uz neljubazan komentar: "Šta ti znaš o fudbalu?".

U većini ugostiteljskih objekata, butika, balkona, automobila okačene su zastave BiH uz nezaobilazne vuvuzele i njihov grozni zvuk zadužen da svim gostima, kojih ima iz zemlje i inostranstva daju do znanja da "BiH igra fudbalsku utakmicu".

U oko nam je upao i poveliki broj onih ratnih zastava Armije BiH s ljiljanima.


Našlo se i turskih zastava, kako je MONDU pojasnio jedan navijač BiH - većina Bošnjaka navija za selekciju Turske u meču sa Hrvatima.

"Otkud zastava Turske", upitasmo mladića u dvadesetim godinama, koji se predstavio kao Izet...

"Za koje novine? Sajt Mondo", rekosmo...

"Šta se praviš blesav ti iz Banjaluke, a kao ne znaš", odgovori i onda u šaljivom tonu naglasi: "Pa šta se buniš, navijamo za crveno-bijele, ali ne beogradske"!



Ispred stadiona "Bilino polje", policajci, psi, sekjuriti...


Novak Damjanović, bezbjednjak u Fudbalskom savezu BiH, inače iz Banjaluke, kaže da su Portugalci tražili da se još jednom sve provjeri pred utakmicu.

"Evo ga njihov kombi, sad će i oni da siđu", reče Damjanović i pozva generalnog sekretara FS BiH Jasmina Bakovića uz osmijeh i komentar:"Evo ga ovaj tvoj"

"Jel iz Beograda? E gdje ste Beograđani, to je moj grad jer supruga mi je s Banovog brda, tamo kod Hotela Šumadija".

Objasnili smo da smo mi Novakovi iz Banjaluke, i upitasmo za prognozu rezultata utakmice...

"Intimno se nadam  pobjedi, ali bio bih zadovoljan svakim neriješenim rezultatom. Portugalci su svjetska fudbalska velesila, ali imamo i mi svoje adute. Šanse su 50:50", podvukao je Baković.

Kako se utakmica bliži, atmosfera se dodatno podgrijava oko hotela Zenica gdje su smješteni Portugalci.

Apeli, molbe, "prijetnje", kao ni marifetluci brojnih domaćih i svjetskih novinarskih ekipa nisu urodile plodom kod policajaca i obezbjeđenja da dozvoli ulazak u hotel.

Prva zvijezda Portugalaca i Real Madrida smješten je u sobu 507, ali nije promolio nos poslije prsta koji je uputio navijačima poslije sinoćnjeg treninga.

"Mi njemu ne bi pokazali prst. Mi smo kulturni, daćemo mu Džeku da mu pokaže večeras", kaže jedan stariji navijač u malo alkoholisanom stanju i za kraj otpjeva nam pjesmicu: "Džeko Edin, Džeko Edin, lijep je majko k'o bensedin".

(Nebojša Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC