• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BARAŽ: Ibišević promašio pobjedu

Reprezentacija BiH odigrala 0:0 protiv Portugala u Zenici u prvom meču baraža za EURO 2012. Ibišević promašio šansu utakmice.

 BARAŽ: Ibišević promašio pobjedu Izvor: MONDO

Odluka o putniku na EURO 2012 definitivno će pasti na stadionu Luž u Lisabonu. BiH i Portugal u prvom duelu baraža odigrali su bez golova iako su obje ekipe imali svoje prilike za pobjedu.

Najbolju na meču promašio je Vedad Ibišević deset minuta prije kraja kada je potpuno neometan u situaciji “jedan na jedan” sa portugalskim golmanom Rui Patrisijom šutirao preko gola.

Na drugoj strani Portugalci će žaliti za prilikom svog najboljeg igrača Kristijana Ronalda sa početka drugog poluvremena kada je loš teren stadiona Bilino polje u Zenici spasio “zmajeve”.

Nani mu je sjajno poslao loptu petom, a omražena zvijezda Real Madrida se namještao da šutne, namještao i kada je bio spreman lopta je odskočila o grumen zemlje i omela ga.

Reprezentacija BiH loše je odigrala prvo poluvrijeme u kome su Portugalci dominirali i bili opasniji, ali nisu uspjeli da savladaju odličnog Asmira Begovića koji je još jednom pokazao zašto zaslužuje da bude prvi izbor selektora Safeta Sušića.

Golman Stouka možda je i najzaslužniji za koliko-toliko povoljan rezultat za njegovu ekipu pred revanš u Portugalu jer "zmajevima" je tamo dovoljan i bilo koji remi sa golovima za prolaz dalje.

Da li će se BiH plasirati na svoje prvo veliko takmičenje i da li će se osvetiti Portugalu za poraz u baražu za SP 2010 godine znaće se nakon devedeset minuta igre na lisabonskom Lužu, gdje će biti i izvještač MONDA.



U prvih 15 minuta meča na do posljednjeg mjesta ispunjenom Bilinom polju nije bilo izglednih prilika ni na jednoj strani.

Jedini imalo ozbiljniji pokušaj bio je šut Meireleša sa ivice šesnaesterca u 9. minutu, ali Asmir Begović bez problema je uhvatio loptu.

Minut kasnije BiH je imala prvi korner, ali su Portugalci lako izbacili loptu iz kaznenog prostora.

Kristijano Ronaldo imao je u 26. minutu dobru priliku kada je prošao po lijevoj strani u šesnaesterac, ali u odsudnom trenutku njegov šut je izblokirao Zahirović.

U 28. minutu Misimović je izveo drugi korner za BiH, Rui Patrisio je na trenutak bio nesiguran i ispala mu je lopta, ali ju je na kraju ukrotio.

Već u sljedećem napadu, Portugal je imao dobru priliku, ali na sreću Postiga je za korak zakasnio na ubacivanje sa desne strane.

Drugo poluvrijeme počelo je u istom ritmu kao i prvo, ali je u 51. minutu Portugal imao najbolju priliku na meču.

Reprezentacija BiH imala je mnogo sreće i sedam minuta kasnije, kada je odbrana "zmajeva" loše reagovala poslije slobodnjaka iskosa sa lijeve strane, lopta je prošla između nekoliko nogu i došla do postige koji je šutirao iz prve sa desetak metara, ali srećom pored gola.

Poslije odlične akcije "selesaa" lopta je došla do Kristijana Ronalda koji je utrčavao u šesnaesterac, ali je lopta u odlučujućem trenutku odskočila od grbu na travnjaku, fudbaler Reala ju nije najbolje zahvatio i lopte je završila deleko od gola.

BiH je u 62. minutu imala kontranapad koji obećava ali je na kraju Pjanić loše centriraro po zemlji sa desne strane i praktično poklonio loptu Portugalcima

Selektor BiH Safet Sušić pojačao je napad u 67. minutu ubacivanjem Ibiševića umjesto Salihovića pa sada BiH igra sa dva napadača. U igru je ušao i Maletić koji je zamijenio prilično neprimjetnog Medunjanina.

Upravo Maletić bio je začetnik dobre akcije tri minute kasnije kada je oduzeo loptu Portugalcima a zatim je predao Džeki koji je šutirao sa preko 25 metara, ali bio je za malo neprecizan.

Kakvu priliku je propustio Ibišević već u sljedećem napadu. Kontrao je bio kratak nakon ubacivanja s lijeve strane, lopta je preletjela fudbalera Reala i došla do Ibiševića koji je bio usamljen na sedam metara od gola Ruia Patrisija, ali ju nije dobro prihvatio pa ju je jedva zahvatio prilikom šuta i prilika je otišla u nepovrat.

Uzvratili su Portugalci šutem izdaleka koji još jednom sigurno hvata Asmir Begović, a zatim je uslijedila nova prilika pred golom Portugalaca, ovog puta Džeko nije mogao do lopte nakon centaršuta sa desne strane.

Tačno deset minuta prije kraja utakmice BiH je imala najbolju priliku na meču. Vedad Ibišević odlično je izbjegao ofsajd zamku i našao se iza kompletne odbrane Portugala a zatim potpuno neometan promašio čitav okvir gola Ruija Patrisija. Lopta je završila tik iznad prečke.

Portugalci su imali priliku da gotovo u posljednjim sekundama dođu do pobjede koja bi im možda i garantovala odlazak na EURO.

Lulić je prvo odlično intervenisao ispred Kristijana Ronalda i izbio loptu iz korner, a nakon udarca iz ugla nova gužva u šesnaestercu i prilika za Portugalce.

Nani je zakačio glavom ubačenu loptu koja se od kapitena Emira Spahića odbila ka golu BiH, ali srećom završila u rukama odlično postavljenog Begovića.

Tako je propala i posljednja prilika na meču, ako ne računamo odbranu Ruija Patrisija u situaciji jedan na jedan sa Džekom, koji je nekoliko trenutaka ranije igrao rukom, pa je dosuđen Slobodan udarac za goste.

Atmosfera na Bilinom polju tokom svih 90 minuta bila je uzavrela i ekipa Safeta Sušića imala ogromnu podršku sa tribina u istorijskom meču ze reprezentaciju BiH.

Navijači „zmajeva“ koji su došli su u Zenicu iz svih krajeva BiH i inostranstva, na zagrijavanju su posebno su pozdravili prvu zvijezdu Portugala Kristijana Ronalda povicima „Mesi, Mesi“, javlja reporter MONDA iz Zenice.

Zvižducima, ali i aplauzima, ispraćena je i himna Portugala prije početka utakmice.

Za razliku od prošlog duela BiH i Portugala, ovog puta u Zenicu nije došla nijedna organizovana grupa navijača Portugala.
BiH: Begović, Spahić, Jahić, Rahimić, Pjanić, Misimović, Salihović, Lulić, Medunjanin, Džeko, Zahirović.

Portugal: Rui Patrisio, Bruno Alveš, Pepe, Kontrao, Žoao Pereira, Veloso, Mutinjo, Raul Meireleš, Nani, Ronaldo, Postiga.

Meč na Bilinom polju sudio je jedan od najboljih svjetskih sudija, Englez Hauard Veb.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC