• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Lisabonu: Da li će Svjetlost (Luž) obasjati "zmajeve"?

Hoće li se fudbalska reprezentacija BiH konačno plasirati na jedno veliko takmičenje? Odgovor ćemo dobiti sutra na lisabonskom stadionu "Luž".

 MONDO u Lisabonu: Da li će Svjetlost (Luž) obasjati "zmajeve"? Izvor: MONDO

Svi su saglasni - generacija koju sa klupe vodi legendarni Safet Sušić, a na terenu predvodi Edin Džeko, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, sazrila je dovoljno da izađe na veliku scenu.

Ipak, za plasman na EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj trebaće joj malo sreće pošto je prvi meč u petak u Zenici završen bez pobjednika i bez golova, pa će Portugal pred 65.000 uglavnom domaćih navijača na stadionu "Luž" ipak biti blagi favorit.

Sreća je nedostajala "zmajevima" u prošlosti. Samo jedan gol u Francuskoj u posljednjem meču kvalifikacija, dijelio je BiH od direktnog plasmana na EURO 2012.

Blizu je bio i Mundijal u Južnoj Africi, ali se u baražu ispriječio sadašnji protivnik koji je sa dvije pobjede od 1:0 izbacio "zmajeve" i ostavio im dug koji će Džeko, Ibišević i Misimović sutra uveče pokušati da naplate.

Nije samo ova generacija bila blizu velikog takmičenja. Jedna od najvećih prilika bile su kvalifikacije za EURO 2004 upravo u Portugalu kada je reprezentaciji BiH bila potrebna pobjeda protiv Danske u zadnjem kolu kvalifikacija. Danci su tada nekako izdržali i izvukli remi 1:1 i otišli na EURO koji je ostao san za "zmajeve".

Taj san ipak može biti dosanjan sutra uveče na stadion Luž u Lisabonu. Stadion je dobio naziv po Gospi od Svjetlosti (nossa senhora da luz) u mirnom dijelu Lisabona na kojem se nalazi, a dok ga Englezi nazivaju stadion Svjetlosti, Portugalci ga jednistavno zovu Luž, ili svjetlost.

Da li će svjetlost obasjati "zmajeve" vidjećemo kada na teren pred oko 65.647 navijača koliko stane na tribine, izađu reprezentacije BiH i Portugala.

Stari stadion Luž koji je izgrađen 1954. godine mogao je da primi duplo više, rekordnih 120.000, ali on je pred EURO 2004, tačnije 2002. godine srušen i na njemu je izgrađen sadašnje zdanje, koje osim fudbalskog terena posjeduje i bazene, zabavne centre i mnoštvo drugih sadržaja. To sve koštalo je Portugalce 133 miliona dolara.

Stadion kojem je UEFA dodijelila 5 zvjezdica bio je domaćin finala EURO 2004. godine ali tada se nisu radovali Portugalci nego Grci.

Sličnom se nadaju i navijači BiH koji sa svih krajeva Evrope pristižu u Lisabon na istorijski meč svoje reprezentacije.



Po slijetanju na lisabonski aerodrom odmah smo se uvjerili da će bih imati sutra uveče veliku podršku. Na pisti stoji plavo-žuti avion bh. avioprijevoznika kojim je stigao veliki broj navijača iz Sarajeva, ali to je tek samo dio.

Na dolaznim terminalima na svakom koraku se može čuti naš jezik. "Kako je najbolje do centra", "Gdje spavaju reprezentativci" samo su neka od pitanja koja se mogu čuti, a našu pažnju privukla je grupica koja bi se mogla nazvati skandinavsko-austrijska, ali samo uslovno.

Iako sada žive u inostranstvu u srcu im gradovi BiH, i to najrazličitiji. Na jednom mjestu okupljeni navijači iz Mostara, Sarajeva, Višegrada, Gradiške, Banjaluke, Beča. Kažu upoznali se u avionu, ali sve ih povezuje ljubav prema Bosni.

Najvažnije je naravno pitanje: Šta će biti sutra, ali za razliku od većine samouvjerenih navijača koji obično kao iz topa ispale koliko će razlike biti za njihov tim, ovoga puta muk.

Niko ne odgovara. Prevalili su stotine kilometara da podrže "zmajeve", ali niko se ne usudi da prognozira. To valjda dovoljno govori o tome koliko će sutra teško biti reprezentaciji BiH na Lužu.

"Ma biće 1:1 i dobro nam", na kraju odgovara Enver iz Mostara, a ostatak grupe se odmah slaže jer to je rezultat koji vodi BiH na EURO 2012.

Pa, eto neka "svjetlost" obasja "zmajeve" i neka bude 1:1.

(MONDO izvještač iz Lisabona Goran Arbutina)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC