• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRAJ: Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2

Kristijano Ronaldo (dva), Helder Postiga (dva), Nani i Veloso po jednom pogodili gol BiH - 6:2 (2:1) i odveli Portugal na EURO 2012.

 KRAJ: Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2  Izvor: MONDO

IZ MINUTA U MINUT


- 30. minuta: Igrači BiH i Portugala se zagrijavaju na Lužu, poznati su početni sastavi oba tima - selektor Portugala Paolo Bento nije ništa mijenjao u odnosu na Zenicu, dok je Safet Sušić napravio samo jednu izmjenu - zaigraće ipak Saša Papac.

-15. minuta: Navijači BiH se odlično zabavljaju na tribinama, svi su zagrljeni i skaču uz horsko skandiranje: Bosna, Bosna...

-5. minuta: Portugalski navijači zvižde himni BiH

1. minut: Počela je utakmica na Lužu, koji nije pun...Po procjenama našeg izvještača ima oko 50.000 navijača. Srećno "zmajevi".

6. minut: Stopostotna šansa za Ronalda, ali je Begović još bolje odbranio njegov šut. Na odbijenu loptu sa pet metara promašio je Meireleš, koji je bio u ofsajdu. Da je i pogodio, gol bi bio poništen.

8. minut: Ronaldo iz slobodnog udarca sa 25 metara preko živog zida pogodio mrežu BiH - 1:0.

15. minut: Portugalci konstantnim presingom ne daju zmajevima da dišu... Pjanić je "prodao" jednu loptu na sredini terena, uslijedila je brza kontra koju je upropastio Ronaldo.

21. minut: Ronaldo opet iz slobodnog udarca stavio na muke golmana Begovića, ali je čuvar mreže Stouka briljantno odbranio.

24. minut: Bomba Nanija sa 30 metara i 2:0. Cijela klupa Portugalaca je skočila, a stadion Luž "reagovao" takozvanim meksičkim talasima...

30. minut: Sušićevog tima nema nigdje na Lužu...Do sad nije upućen nijedan šut na gol Portugalaca.

32. minut: Džeko je glavom pogodio prečku na centaršut Medunjanina, ali je napadač Mančester sitija bio je u nedozvoljenoj poziciji.

36.minut: Žuti karton dobio je Postiga, jer je po Štarku pokušao da inscenira penal, iako je kontakt postajao. Srećom, nije dosuđen jedanaesterac.

39. minut: Misimović je sve dobro napravio prevario dvojicu trojicu Portugalaca, šutirao iskosa sa desne strane, ali je Patrisio odbranio.

40. minut: Penal za BiH! Lulić je glavom šutirao i lopta je pogodila Koentraa u ruku. Misimović je preuzeo odgovornost i rutinski smanjio na 2:1!

46. minut: Počelo je drugo poluvrijeme.

53. minut: Ronaldo je povisio na 3:1, poslije kontranapada.

54. Lulić je dobio crveni karton zbog prigovora. Najprije je pritrčao pomoćnom sudiji i prigovarao aradivši žuti karton, a onda je nastavio prigovarati vrlo žustro glavnom arbitru, koji mu je pokazao put u svlačionicu. 

56. minut: Umjesto Rahimića u igri je Maletić.

64. Umjesto Pjanića na trenu je Muhamed Bešić.

65. minut: Banjalučanin Maletić je asistirao kapitenu Spahiću, koji je bio u ofsajdu, ali je gol priznat. Još ima nade za BiH.

72. minut: Sve je gotovo! Postiga je zapečatio sudbinu BiH poslije odlične akcije i riješio dileme oko putnika u Ukrajinu i Poljsku.

Portugalci su imali sve - i igru i rezultat zahvaljujući golovima - bombama Kristijana Ronalda i Nanija, sijevalo je sa svih strana oko golmana Asmira Begovića…

A onda je Koentrao u 40. minutu jednu bezopasnu loptu udario rukom, nakon nebeskog skoka Senada Lulića , a sudija Volfgang Štark pokazao je na bijelu tačku.

Zvjezdan Misimović je preuzeo odgovornost i poslao Patrisija u jednu, a loptu u drugu stranu – 2:1.

Prethodno su Ronaldo u 8. minutu iz slobodnjaka sa 25 metara, odnosno Nani u 24. minutu sa 30 metara poslali "bombe" iza leđa golmana BiH.

Dakle, kako se činilo, dobro se završilo poluvrijeme, jer BiH nedostaje jedan gol do istorijskog plasmana na veliko takmičenje - EURO 2012.

Safet Sušić je kraj prvog dijela poslao na zagrijavanje Vedada Ibiševića i Darka Maletića, koji će vejrovatno ući u drugom dijelu.

Izabranici Safeta Sušića imaju istorijsku šansu da se domognu plasmana na jedno veliko takmičenje.

Poslije zeničkih 0:0, "zmajevima" će za prolaz dalje trebati bilo koji rezultat osim poraza na lisabonskom stadionu Svjetlosti (Lužu), na kojem Sušićev tim bodri oko 3.000 navijača iz BiH i svijeta.

Oni su smješteni na dijelu sjeverne tribine stadiona Svjetlosti, a nalaze se pod budnim okom sedamdesetak redara.

Utakmicu sudi Nijemac Volfgang Štark (42), jedan od najboljih evropskih arbitara.

MONDO na stadionu Luž ima izvještača, pa ostanite i dalje uz nas.



PORTUGAL: Rui Patrisio, Bruno Alveš, Pepe, Koentrao, Pereira, Veloso, Mutinjo, Meireleš, Ronaldo, Postiga. Selektor: Paolo Bento

BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Jahić, Spahić, Papac, Rahimić, Medunjanin, Zahirović, Pjanić, Lulić, Misimović, Džeko. Selektor: Safet Sušić

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC