• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BARAŽ: Hrvati rutinski na EVRO

Poslije pobjede od 3:0 u Istanbulu, Hrvatska je u revanšu protiv Turske rutinski privela posao kraju i uz rezultat 0:0 otišla na EVRO. Ipak, Hrvatima je promakla pobjeda za mjesto u drugom šeširu pred žrijeb.

  BARAŽ: Hrvati rutinski na EVRO Izvor: MONDO

Hrvati su ispunili jedan cilj, važniji.

Bonus nisu.

Poslije maestralne partije u Istanbulu i pobjede od 3:0 u prvoj utakmici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj naredne godine, naše komšije rutinski su odradile revanš na pristojno popunjenom Maksimiru i rezultatom 0:0 dovršili započetu eliminaciju Turaka.

Ali, zbog rang liste UEFA i proboja do drugog šešira prije žrijeba za sastav grupa na EVRO, momcima Slavena Bilića bila je potrebna pobjeda i u revanšu. Bili su Hrvati blizu tome, stvorili su nekoliko šansi, ali su u pojedinim trenicima mogli i da prime gol, pa je tako remi najravnopravniji.

Turci su se, ako je to moguće poslije bruke pred svojim navijačima, koliko-toliko časno oprostili od EP, a Hrvati znali to da proslave.

Završilo se 0:0, a već u petom minutu moglo je da bude 0:1 i takvo "otvaranje" utakmice moglo je da donese svakakav ishod. Ismail je iz daleka pogodio stativu u treunucima kada je Sahin u ofsajd poziciji "markirao" Pletikosu, ali ne i dirao loptu. Sudija Proensa u tom trenutku nije svirao ofsajd, a kada se lopta od stative odbila pravo na nogu Kazima, ovaj poturčeni Britanac pošteno se obrukao.

Iz blizine šutirao je po sredini, pravo u Pletikosu.

Stopostotna prilika za Turke otišla je u nepovrat, a potom je počela da jenjava i njihova početna inicijativa.

Igra se preselila na sredinu, pa na polovinu gostiju, a u 35. minutu, Mandžukić je promašio najbolju šansu za Hrvatsku u prvom dijelu igre. Olić se sjajno otovorio na lijevom krilu u polukontri, sačekao da Mandžukić stigne na penaltik, uposlio ga, ali je poslije prijema napadač Volfsburga pucao preko gola.

Ispostavilo se da je bilo bolje da je loptu propustio Modriću, ali Mandžukić nije mogao da vidi saigrača iza svojih leđa.

Do poluvremena, Hrvati su imali još jednu polu šansu preko Olića, koji je šutirao preko gola. Ovaj igrač imao je ogromne zasluge za pobjedu u Istanbulu, pa ga je selektor Bilić zamijenio u 60. minutu, a četiri minuta kasnije Turci su imali drugu najbolju priliku da donekle "otvore" pitanje pobjednika dvomeča.

Altintop je poslije lijepe akcije navale šutirao sa oko 25 metara, ali je lopta proletjela pola metra pored Pletikosine dalje stative. I to je bilo sve od Turaka, koji su već oko 75. minuta shvatili da se čudo uspavalo ovog utorka.

Do kraja utakmice, Hidinkova išarana postava sa osmoricom novih igrača u odnosu na Istanbul, mogla je samo da primi gol, a najbliži tome Turci su bili u 76. minutu, kada je kapiten Hrvatske Srna povukao kontru, a lopta došla do Rakitića, koji je odigrao dupli pas sa Mandžukićem i onda u posljednjem trenutku prije egzekucije bio izblokiran.

U trenucima kada je Maksimir slavio sedmi odlazak Hrvatske na velika takmičenja od osamostaljenja, u 93. minutu utakmice, dogodio se jedan tipično balkanski incident. Sa sjeverne tribine, gdje su tradicionalno smješteni Bad Blue Boysi, navijači Dinama, doletjela je baklja na teren, koja je pala metar od leđa golmana HRVATSKE Pletikose!?

Tri puta Hrvatska je igrala baraž za odlazak na finalne turnira EP i SP i sva tri puta prošla je dalje.

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Šimunić, Šildenfeld, Pranjić - Srna, Vukojević, Rakitić, Modrić - Mandžukić, Olić.

TURSKA
: Sinan - Omer, Egemen, Selčuk, Ismail - Serkan, Hamit Altintop, Kaner, Kazim Kazim - Šelčuk, Umut.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC