• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BARAŽ: Potpuno pomračenje BiH na stadionu Svjetlosti

Bosna i Hercegovina do nogu je potučena na lisabonskom Lužu - 6:2 (2:1) i Portugal će više nego zasluženo na EURO 2012.

 BARAŽ: Potpuno pomračenje BiH na stadionu Svjetlosti Izvor: MONDO

Iako su "zmajevi" najavljivali iznenađenje i prvi plasman na jedno veliko takmičenje, od toga nema ništa.

Tim Safeta Sušića nije mogao u utorak uveče da parira raspoloženim domaćinima, koji su prosto letjeli po terenu i već u prvih 25 minuta stekli dvostruku prednost "dalekometnom paljbom" Kristijana Ronalda i Nanija.

Portugalci su tada imali sve - i igru i rezultat, a sijevalo je sa svih strana oko golmana BiH Asmira Begovića…

A onda je Koentrao u 40. minutu jednu bezopasnu loptu udario rukom u šesnaestercu, nakon nebeskog skoka Senada Lulića. Sudija Volfgang Štark pokazao je na bijelu tačku, a Zvjezdan Misimović svojim 21. golom u dresu "zmajeva" produžio nadu u remi u nastavku.



Međutim, opet je Ronaldo bio koban po večeras lošu odbranu BiH, koja je u posljednjih sedam utakmica kapitulirala samo jedanput i to protiv Francuske iz jedanaesterca!? Tada je u Parizu propuštena velika šansa da se BiH dočepa Ukrajine i Poljske...

Dodatnu so na ranu "zmajevima" stavio je neviđenom glupošću Lulić, koji je protestima kod pomoćnog, a potom i glavnog sudije za dvadesetak sekundi zaradio dva žuta kartona i ostavio saigrače na cjedilu.

Ni tada se nije predavao tim Safeta Sušića, pa je doduše iz ofsajda kapiten Emir Spahić smanjio na asistenciju Darka Maletića…

Ali više od toga Sušićevi izabranici nisu mogli…Ostala je rupa u odbrani i Helder Postiga je sa dva gola i Veloso iz novog slobodnjaka potpuno su pomračili BiH na stadionu "Svjetlosti"… Pogledajte foto-galeriju.

Žestok ritam je nametnuo Portugal od starta što je materijalizovao već u osmom minutu poslije "bombe" Ronalda iz "slobodnjaka". Na sličan način, samo iz igre u strijelce se upisao i Nani, u 24. minutu. Tada su gosti već mogli da "omirišu" debakl.

Kada već nije Edin Džeko (udarcem glavom pogodio prečku), nadu je vratio Misimović iz penala u finišu prvog poluvremena (40. minut). Neoprezan je bio Fabio Koentrao, igrao je rukom i Štark je pokazao na bijelu tačku.

Nedugo pošto su se akteri vratili iz svlačionica bilo je 3:1. Mutinjo je odlično uposlio Ronalda, koji je pobjegao protivničkog odbrani, obišao golmana Begovića i izvršio rutinsku egzekuciju.

Uprkos tome, igrači BiH su ponovo došli na korak od rivala. Rezervista Darko Maletić je tukao, a loptu je sa peterca u mrežu ubacio Spahić. Iako je kapiten BiH bio u ofsajdu, glavni arbitar je u 66. minutu pokazao na centar.

Nije Štark tada jedini put oštetio Portugalce, jer im prethodno nije dosudio penal poslije igranja rukom Saše Papca.

To je razljutilo Bentovu "mašineriju", pa je do kraja "izbušila" Begovićevu mrežu. Postiga je u 72. minutu pogodio iz blizine, onda je uslijedio projektil Velosa iz slobodnog udarca (80. minutu), da bi zatim napadač Saragose stavio tačku na utakmicu preciznim udarcem glavom za konačnih 6:2:



PORTUGAL:
Rui Patrisio, Bruno Alveš, Fabio Koentrao, Žoao Pereira, Pepe, Veloso, Žoao Mutinjo, Raul Meireleš (od 63. Ruben Mikael), Nani (od 83. Kvarežma), Kristijano Ronaldo, Poštiga (od 84. Martins).

BiH:
Begović, Papac, Spahić, Jahić, Rahimić (od 56. Maletić), Pjanić (od 66. Bešić), Misimović, Lulić, Medunjanin, Zahirović, Džeko.

Dakle, na Evropskom prvenstvu 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj, pored domaćina, učestvovaće: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Francuska, Rusija, Grčka, Švedska, Danska i pobjednici baraža: Hrvatska, Portugal, Češka i Republika Irska.

Žrijeb za grupe obaviće se 2. decembra u Kijevu.

IZ MINUTA U MINUT

- 30. minuta: Igrači BiH i Portugala se zagrijavaju na Lužu, poznati su početni sastavi oba tima - selektor Portugala Paolo Bento nije ništa mijenjao u odnosu na Zenicu, dok je Safet Sušić napravio samo jednu izmjenu - zaigraće ipak Saša Papac.

-15. minuta: Navijači BiH se odlično zabavljaju na tribinama, svi su zagrljeni i skaču uz horsko skandiranje: Bosna, Bosna...

-5. minuta: Portugalski navijači zvižde himni BiH

1. minut: Počela je utakmica na Lužu, koji nije pun...Po procjenama našeg izvještača ima oko 50.000 navijača. Srećno "zmajevi".

6. minut: Stopostotna šansa za Ronalda, ali je Begović još bolje odbranio njegov šut. Na odbijenu loptu sa pet metara promašio je Meireleš, koji je bio u ofsajdu. Da je i pogodio, gol bi bio poništen.

8. minut: Ronaldo iz slobodnog udarca sa 25 metara preko živog zida pogodio mrežu BiH - 1:0.

15. minut: Portugalci konstantnim presingom ne daju zmajevima da dišu... Pjanić je "prodao" jednu loptu na sredini terena, uslijedila je brza kontra koju je upropastio Ronaldo.

21. minut: Ronaldo opet iz slobodnog udarca stavio na muke golmana Begovića, ali je čuvar mreže Stouka briljantno odbranio.

24. minut: Bomba Nanija sa 30 metara i 2:0. Cijela klupa Portugalaca je skočila, a stadion Luž "reagovao" takozvanim meksičkim talasima...


30. minut: Sušićevog tima nema nigdje na Lužu...Do sad nije upućen nijedan šut na gol Portugalaca.

32. minut: Džeko je glavom pogodio prečku na centaršut Medunjanina, ali je napadač Mančester sitija bio je u nedozvoljenoj poziciji.

36.minut: Žuti karton dobio je Postiga, jer je po Štarku pokušao da inscenira penal, iako je kontakt postajao. Srećom, nije dosuđen jedanaesterac.

39. minut: Misimović je sve dobro napravio prevario dvojicu trojicu Portugalaca, šutirao iskosa sa desne strane, ali je Patrisio odbranio.

40. minut: Penal za BiH! Lulić je glavom šutirao i lopta je pogodila Koentraa u ruku. Misimović je preuzeo odgovornost i rutinski smanjio na 2:1!

46. minut: Počelo je drugo poluvrijeme.

53. minut: Ronaldo je povisio na 3:1, poslije kontranapada.

54. Lulić je dobio crveni karton zbog prigovora. Najprije je pritrčao pomoćnom sudiji i prigovarao aradivši žuti karton, a onda je nastavio prigovarati vrlo žustro glavnom arbitru, koji mu je pokazao put u svlačionicu.

56. minut: Umjesto Rahimića u igri je Maletić.

64. Umjesto Pjanića na trenu je Muhamed Bešić.

65. minut: Banjalučanin Maletić je asistirao kapitenu Spahiću, koji je bio u ofsajdu, ali je gol priznat. Još ima nade za BiH.


72. minut: Sve je gotovo! Postiga je zapečatio sudbinu BiH poslije odlične akcije i riješio dileme oko putnika u Ukrajinu i Poljsku.

79. minut: Veloso lijevom nogo sa 20 metara iz slobodnjaka matirao golmana BiH.


80. minut: Postiga svojim drugim golom, ovoga puta glavom, stavio je tačku na visoku pobjedu svoje reprezentaciji.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC