• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko zaista iznosi dug Crvene zvezde...

Gensek Crvene zvezde Đorđe Stefanović prekinuo je spekulacije na temu duga tog kluba. Projekcija duga za 2012. iznosi između 25 i 33 miliona evra.

 Koliko zaista iznosi dug Crvene zvezde... Izvor: MONDO

Vazda je tako bilo.

Kada se pobjeđuje, kada si prvi, kada osvajaš titule, za probleme te niko ne pita.

Ali, kada nema rezultata, kada si konstantno drugi, kada je vječiti rival pobjeđuje u serijama, onda je problem sve: od igrača, trenera, sportskog direktora, čelnika, pa je tako i aktuelizovana priča oko duga FK Crvena zvezda.

Koliko on, zapravo, iznosi?

U srijedu jutru, beogradski "Sportski žurnal" iznio je podatak da su u Ljutice Bogdana trenutno dužni 42,6 miliona evra. Tvrdeći da je to neistina, u Zvezdi su po hitnom postupku sazvali sastanak dijela novinara sa prvim operativcem kluba, generalnim sekretarom Đorđem Stefanovićem.

On je javnosti ponudio podatke do kojih je došla jedna ugledna revizorska kuća, iako je govoreći na konferenciji za medije u ponedjeljak, na pitanje: "Koliki je dug kluba?", odgovorio da svako dobronameran može da ode na sajt Agencije za privredne registre (APR) i da pogleda šta je tamo objavljeno.

"Danas sam tu pred vama, da raspravimo sve ove stvari, a od sutra će se u Crvenoj zvezdi pričati samo i isključivo o fudbalu", rekao je Stefanović na početku sastanka.

On je potom novinarima dao na uvid izvještaj revizorske kuće, koja je na osnovu parametara iz 2011. godine, u julu mjesecu izračunala da je projekcija operativnog duga Crvene zvezde za 2012. godinu između 25,1 miliona evra, što je najoptimističnija prognoza i 32,9 miliona evra, što je najpesimističnija prognoza.

Stefanović je otvoreno rekao da je nerealno da dug na kraju 2012. godine iznosi 25 miliona evra, već da je realno da bude oko 30.



Kako to da nije moguće reći: "Na dan 30. novembar 2011. godine, dug Crvene zvezde iznosi toliko i toliko?"

Ekonomisti sigurno znaju odgovor, a Stefanović je običnim jezikom pokušao to da objasni ovako:

"Kada se radi bilans stanja, podrazumijeva se da smo unaprijed izgubili sve sudske sporove koji se vode protiv nas, a ima ih mnogo, od pojedinaca, firmi, konzorcijuma, do izvođača radova na stadionu. Veliko je pitanje da li će svi ti sporovi svi biti okončani u korist druge strane i kada će uopšte biti okončani?", kaže Stefanović, objašnjavajući da se oni već sada podrazumijevaju kao Zvezdin gubitak (tzv "rezervacija"), a moguće je da će sporovi trajati pet, sedam, devet godina.

Takođe, Stefanović ističe da je aktuelna uprava uvećala vrijednost imovine kluba sa zatečenih 11, na realnih 31 milion evra, kao i to da je ekipa koja je bila u klubu juna 2009. godine vrijedila oko 500.000 evra, a da ova danas okvirno ima tržišnu vrijednost oko 20 miliona evra.

I tu je, prema njegovim riječima, problem izračunati operativni dug, jer je u bilans stanja nemoguće, primera radi, unijeti realnu tržišnu vrijednost Darka Lazovića ili Evandra Goebela.

"Vrijednosti igrača i njihove realne cijene na tržištu ne ulaze u bilans, a mi planiramo da ove zime prodamo igrače u vrijednosti između pet ili sedam miliona evra. To znači da ćemo onda morati da korigujemo aktuelni izvještaj, koji sam vam dao na uvid", objašnjava Stefanović zbog čega je operativni dug veoma promjenjiva stvar.

"Hipotetički, mi bismo mogli u ovom trenutku da rasprodamo cijeli tim, izservisiramo kompletan dug i nastavimo da se takmičimo sa našom djecom iz Omladinske škole", dodaje Stefanović, ali ističe da se to naravno neće dogoditi.

Veliko opterećenje za Zvezdino poslovanje je nedavno uvedeni "finansijski fer plej" od strane UEFA i FIFA. Te dve organizacije, preko matičnih Saveza, praktično dovode klub pred svršen čin u trenutku kada je potrebno licencirati se za evropska takmičenja. Evropska i svjetska kuća fudbala tada sabiraju sva potraživanja bivših igrača i trenera i tada, prosto rečeno, kažu: "Platite ovo ili nema Evrope".

Stefanović otkriva da je u prethodne dve i po godine, koliko je ova uprava na čelu kluba, na "licenciranje" otišlo...

"Nešto manje od deset miliona evra. Stoga i ne treba da vas čudi zašto smo u ljetnom prelaznom roku potrošili 300.000 evra za Miloša Dimitrijevića i 700.000 evra za Vinisijusa Pašeka, kojeg još nismo platili", kaže Stefanović i dodaje da bi on prvi volio da Crvena zvezda što prije prestane sa kupovinom igrača za male pare i prodajom za velike.

"Kako bih drugačije sada plaćao sve ove dugove?", pita Stefanović, koji vjeruje da se trenutna situacija može potpuno konsolidovati za oko tri godine i da je izrazito ljut kada se uspjesi uprave na tom polju dovode u pitanje.



"Kada izgubimo derbi, udarite po nama sa svih strana, recite da je ekipa loša, da je igra loša, imate to pravo... Ali, nemojte nam osporavati to da je situacija u klubu sada mnogo bolja nego prije dve i po godine, kada je malo nedostajalo da ovde bude katanac, da ne kažem nešto drugo...", rekao je Stefanović.

Govoreći o situaciji koja je zatečena, Stefanović je rekao da je prethodno rukovodstvo na Skupštini na kojoj je izabran Vladan Lukić podnijelo izvještaj u kojem je stajalo da je dug oko 24 miliona evra, ali da se ubrzo ispostavilo da je situacija mnogo gora.

"Advokati nisu plaćani u periodu prije nas i nama su bili potebni mjeseci da prvo sakupimo sve tužbe koje su podnesene protiv Crvene zvezde i onda smo morali u hodu da korigujemo izvještaje i planove. Upravo zato je Lukić možda dao preoptimističku prognozu kada je govorio o trogodišnjim planovima, jer nam prethodnici nisu isprva pokazali sve 'rezervacije', koje su nas očekivale", rekao je Stefanović i istakao za njega najbitniji uspjeh aktuelne uprave:

"U odnosu na taj period, dug nije veći, vrijednost kapitala je uvećana, a sve dugove do danas nismo vratili iz prostog razloga što smo morali od nečega da živimo i nastavimo da postojimo".

Zvezdin gensek kaže da su aktuelne "rezervacije" oko dva, dva i po miliona evra i da bi to trebalo dodati na projekciju za 2012. godinu, ali i da su realna očekivanja da Crvena zvezda zaradi ove zime na tržištu igrača.

Stefanović je, takođe, rekao da je ova uprava podigla samo jedan kredit i to u prvoj sezoni, kako bi "moglo da se obezbijedi preživljavanje", a da su potom samo reprogramirani stari krediti.

"Neki su bili kratkoročni i veoma nepovoljni, jer su rate stizale 'svaki drugi dan'. Te dugove smo u međuvremenu, u dogovoru sa bankama, reprogramirali na srednji period odplate, od tri, do pet godina, a trenutno radimo na tome da te iste dugove produžimo na period otplate od oko deset godina, uz grejs period, što je jako važno".

On dodaje i to da su potraživanja Crvene zvezde oko tri miliona evra i da klub čeka odluku UEFA i FIFA kada su u pitanju sporovi oko Segunda Kastilja i Bernarda Parkera.

"Nevjerovatno, ali kada rješavaju da Zvezda nekome treba da plati, veoma su brzi, a mi jako dugo čekamo na rješenje spora kada mi nešto potražujemo", prokomentarisao je.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press, FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC