• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bliži nam se "El Klasiko"

Real Madrid i Barselona sastaće se naredne subote u 163. međusobnom duelu. A, taj duel već je počeo. Brojke su sastavni dio "El Klasiko" priče...

 Bliži nam se "El Klasiko" Izvor: MONDO

Počinje odbrojavanje do 163. "El Klasika".

U subotu u prestonici Španije biće odigran jedan od najvećih fudbalskih mečeva na planeti: Real Madrid - Barselona.

Toliko smo puta pisali u ovom sudaru svijetova, ali nećemo pogriješiti ako i ovog puta pomenemo da je to sukob dva načina razmišljanja, dvije fudbalske škole, meč u kojem se ne igra samo na terenu, već i na političkom polju, gdje centralistiška Španija ima svog favorita, a separatistička Katalonija svog.

I tako dalje, mogli bismo do sutra...

Pobjedama nad Sportingom u Hihonu (0:3) i Levanteom kod kuće (5:0) ostvarenim u subotu uveče, Real Madrid i Barselona poručili su jedno drugome da su spremni za meč, koji u mnogome odlučuje budućeg prvaka Španije.

Derbi na Santijago Bernabeu stadionu u Madridu, Real dočekuje sa 14 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima, a zabilježi li i 15. u nizu, u srijedu u Amsterdamu protiv Ajaksa u Ligi šampiona, izjednačiće klupski rekord iz perioda novembar 1960. - mart 1961. godine.

Prva zvijezda tima Kristijano Ronaldo za sada ima 49 pogodaka na 49 utakmica u 2011. godini, a u posljednjih pet mečeva Portugalac je bio strijelac bar jednog gola.

Tim Žozea Murinja ove sezone u La Ligi pobjeđivao je kod kuće rezultatima: 4:2, 6:2, 4:1, 3:0, 7:1, 4:1, pa je sasvim jasno da u posljednje vrijeme superiorna Barselona neće imati teži posao u Madridu još od 7. maja 2008. godine, kada je tadašnji šampion Španije Real bio bolji od najvećeg rivala rezultatom 4:1.

Ujedno, to je posljednji put da je "kraljevski klub" pobijedio Barsu u prvenstvenim mečevima.

Od tada, Real je upao u najveću krizu u "El Klasiko" istoriji i vezao pet poraza, sve do remija prošle sezone na svom terenu kada su najveće zvijezde svetskog fudbala Leo Mesi i Kristijano Ronaldo pogodili po penal, prvi u 53, a drugi u 82. minutu.

Ipak, to je bio remi, koji je Barseloni otvorio put ka odbrani titule prvaka Španije.

Računajući i pet pobjeda prije toga, Barselona je u seriji od šest mečeva bez poraza od Reala u prvenstvu uz gol razliku - 17:3!?

Od 2008. do danas, Barsa je značajno prišla madridskom klubu na vječnoj listi pobjeda i poraza. Sada je odnos 68-31-63 (259:252) u korist Reala, dok je ta prednost još slabija kada se posmatraju svi zvanični mečevi dva kluba, u ligi, Kupu i Evropi: 86-45-84 (354:347).

Barselona može samo da žali što prvi "El Klasiko" ne igra kod kuće, jer ove sezone u Primeri još nije primila gol na Kamp Nou u devet navrata!? U prvenstvu, tim Pepa Gvardiole ima niz od 26 utakmica bez poraza kod kuće (23-3-0), dok je ta serija još ubjedljivija kada se posmatraju sva takmičenja (33-6-0).

S obzirom na to da ima tri boda manje u odnosu na Real i utakmicu više zbog "žurbe" oko odlaska na FIFA klupsko prvenstvo svijeta, Barselona će se više od svega uzdati u Mesijevu genijalnost, jer je ovaj Argentinac do sada u karijeri postigao već 13 pogodaka protiv Reala i brzinom svjetlosti juri ka prvom mestu liste strijelaca u "El Klasiko" mečevima.

Navijači Reala veoma bi voljeli da upravo Mesi postane 18. igrač u istoriji koji će preći direktno iz Barselone u Real Madrid. U suprotnom smjeru, bez igranja za drugi klub u međuvremenu, prešla su svega trojica igrača.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC