• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tjerali ga 2004, sad Džaju zovu nazad...

Dragan Džajić otišao je iz Zvezde 2004, poslije prvih povika: "Džajo, odlazi", a sedam godina kasnije, zvezdaška javnost ga "kumi" da se vrati.

 Tjerali ga 2004, sad Džaju zovu nazad... Izvor: MONDO

Na ranu jesen 2004. godine jednom na "Marakani" se zaorilo: "Džajo, odlazi!"

I Džaja je otišao.

"Preuzimam svu odgovornost za posljednje neuspjehe tima u kvalifikacijama UEFA takmičenja. Smatrao sam da treba ukazati povjerenje ovim mladim igračima, za koje i dalje tvrdim da su vrlo talentovani. Žao mi je što u ovom pokušaju nisu uspjeli, ali se nadam i vjerujem da je vrijeme njihov najbolji saveznik", napisao je tada već bivši predsjednik FK Crvena zvezda Dragan Džajić 1. oktobra 2004. godine.

"Zahvaljujem se svim navijačima (posebno Delijama sa "sjevera") koji su mi svih ovih godina davali bezrezervnu podršku. Crvena zvezda je i suviše veliki Klub da bi je moj odlazak omeo u ostvarivanju sportskih rezultata i dugoročnih projekata koji je vode ka mjestu koje joj pripada", dodato je u saopštenju poslije sednice Upravnog odbora i za kraj naglašeno.

"Poslije 42 godine provedene u Klubu, Zvezda će ostati i dalje dio mog života".

Neposredni povod za poziv na smjenu Dragana Džajića, u trenutku kada je u Srbiji vladao trend da treba po svaku cijenu mijenjati sve što je imalo veze sa starim vremenima, bila su dva poraza u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a potom i Kup UEFA.

Crvena zvezda je u sezoni 2003/04 osvojila šampionsku titulu sa 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan, derbi na svom stadionu dobila 3:0, a u Humskoj odigrala 0:0, trener je bio Slavoljub Muslin, a za ekipu su igrali Nemanja Vidić, Nikola Žigić, Marko Pantelić, Boško Janković, Dušan Basta, Milan Biševac, Nenad Kovačević, Dejan Milovanović, Milan Dudić, itd.

Poslije drugog rastanka Džajića i Muslina tog ljeta, za trenera je postavljen Ljupko Petrović i nešto podmlađena ekipa, bez Vidića, doživjela je dva rezultatska brodoloma. Prvo 3:7 (3:2, 0:5) od PSV Ajndhovena, a potom 1:6 (1:2, 0:4) od Zenita iz Sankt Peterburga.

Nenaviknuta na takav evropski scenario, zvezdaška publika (o)tjerala je Džajića iz kluba, iako se mlada ekipa (koja je kasnije vladala srpskim fudbalom) susrela sa "zvijerima" poput Filipa Kokua, Džona de Jonga, Džefersona Farfana, Park Đi-Sunga, Marka van Bomela, Aleksa, Andre Ojera, Venegora of Heselinka, Andreja Aršavina, Aleksndra Keržakova, Vladislava Radimova, Martina Škrtela...

Tada vjerovatno nesluteći da će pokrenuti lavinu događaja, koja će dovesti do toga da je ljeta 2011. godine poraz od Rena od 1:6 ukupno (1:2, 0:4) nešto "sasvim normalno i realno u ovom trenutku", navijači Crvene zvezde ove kasne jeseni zovu Džaju nazad u klub.

I ne samo oni svojim pjesmama i transparentima, već se u srpskoj javnosti stvorio opšti konsenzus da je neophodan povratak u Zvezdu najboljeg srpskog fudbalera svih vremena, a vjerovatno i funkcionera s obzirom da je Džajić osvojio 36 trofeja sa Crvenom zvezdom, od čega i ona dva iz Barija i Tokija. Za to su, što otvoreno, što u lobiranju i aktuelni predsjednik kluba Vladan Lukić, trener Robert Prosinečki, Džajićevi savremenici, rivali i kolege, navodno i rukovodstvo ruskog "Gasproma", koje je preko predsjednika SD Crvena zvezda Petra Škundrića reklo svoje: "Da".

Ironično, sedam godina kasnije, jedna sasvim druga Zvezda, bez titule prvaka tokom četiri godine, u milionskim dugovima, sa srušenom "Neosvojivom tvrđavom", znatno jevtinijim timom od onog kojeg je Džajić ostavio u amanet nasljedniku Draganu Stojkoviću Piksiju, zove Džaju nazad. U pomoć.

Sa Sjevera se ponovo čuje: "Mi smo vojska Dragana Džajića", njegov lik prekrio je cijelu tribinu prethodnog vikenda na Vračaru, a Lukić ocijenio da su se stekli svi uslovi da se Džajić vrati u klub.

Iako...

Iako će u utorak, 6. decembra, biti nastavljeno suđenje Džajiću pred Višim sudom u Beogradu.

"Saslušanjem svjedoka biće nastavljeno suđenje nekadašnjem direktoru Crvene zvezde Draganu Džajiću i trojici njegovih saradnika, zbog sumnje da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera četiri fudbalera u strane klubove.

Na suđenju bi trebalo da svjedoče nekadašnji fudbaleri Crvene zvezde Goran Drulić, Zoran Njeguš, Perica Ognjenović i Ivan Dudić zbog čijih transfera se sudi bivšim rukovodiocima, a koje je sud u više navrata bezuspješno pozivao.

Na optuženičkoj klupi su, osim Džajića, bivši finansijski direktor i prvi sekretar Crvene zvezde Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, i fudbalski menadžer Ranko Stojić. Džajić, Marinković, Cvetković i Stojić terete se za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina.

Njima će se suditi zbog optužbi da su protivpravno prisvojili više milionske novčane iznose u evrima, dolarima i markama od prodaje fudbalera Crvene zvezde. Nijedan od fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima poslije saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.

Džajić, Marinković i Cvetković uhapšeni su 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet mjeseci.

Ovako glasi agencijska vijest od prije nekoliko dana, drugim riječima to je i realnost u ovom trenutku. I to je jedina prepreka Džajićevom potpunom povratku u Crvenu zvezdu. Dok traje proces, svi su izgledi da Džajić neće željeti da se prihvati nijedne zvanične funkcije u klubu, već da će se reaktivirati kao savjetnik aktuelnog rukovodstva.



Upravni odbor Crvene zvezde, saznaje MONDO, zasjedaće poslije utakmice sa Vojvodinom, posljednje u jesenjem dijelu šampionata i tada će oformiti savjetodavno tijelo (Stručni odbor) na čijem će čelu biti Džajić, a jedan od prvih njegovih zadataka po povratku u Ljutice Bogdana biće izbor sportskog direktora i direktora Omladinske škole.

To bi u buduće trebalo da budu i prvi Džajićevi saradnici u narednom periodu, jer je Džaja od završetka igračke karijere 1979. godine i momentalnog dolaska na mjesto tehničkog direktora, uvijek važio za čovjeka koji zna da prepozna pravog igrača, ali i nađe ga u svojim (omladinskim) redovima.

"Nema potrebe da ja odgovaram na to pitanje, kad je Zvezdina tribina dala najbolji odgovor. Dva mjeseca po mom dolasku na mjesto predsjednika Crvene zvezde sam ga pozvao, ali tad nije bilo uslova za tako nešto, a mislim da su se sad stekli svi uslovi", rekao je Lukić u nedjelju, poslije srećno dobijene utakmice protiv Rada na Vračaru.

Sve je to propraćeno skandiranjem Draganu Džajiću i dobro poznatim stihovima "nit' Šešelja, nit' Draškovića, mi smo vojska Dragana Džajića".

"Učinio je ovaj klub velikim, kao igrač, direktor i predsjednik osvojio je 36 trofeja. Sada je možda trenutak da se vrati", jasan je bio Lukić.

U to vrijeme, Džajić je boravio u Bijeljini, odakle je poručio:

"Ovih dana vodim intenzivne razgovore s nekim ljudima, spreman da sve dam Zvezdi, a zauzvrat ne tražim ništa! Zvezda u posljednje vrijeme nije tamo gdje bi trebalo da bude. Nadam se dobrom ishodu tih razgovora", rekao je Džajić, a na pitanje o hapšenju, optužbama i svemu što se događalo od 5. februara 2008. godine do danas i da li će o tome pisati jednog dana, odgovorio je:

"Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li ću o tome da pišem. Mislim da je rano za tako nešto. A, nisam mogao ni da sanjam da može tako nešto da mi se dogodi".

Samo osam dana prije nego što je uhapšen, uz kamere i fotoaparate, Džajić je bio promovisan u direktora reprezentacije Srbije, kada je predsjednik FSS bio kasnije takođe optuženi Zvezdan Terzić. Stoga, Džajić je ovog puta oprezan po pitanju svog povratka u fudbal, jer postoji bojazan da bi njegovo pretjerano pojavljivanje u javnosti bilo kontraproduktivno za njegovu odbranu pred sudom.



Funkcija savjetnika za sada je najrealnija, a takvom ishodu raduje se i nekadašnji Džajin pulen, a sada trener prvog tima Prosinečki.

"Dragan je legenda kluba. Povratak čovjeka koji je toliko mnogo dao Crvenoj zvezdi svakako da je dobar. On je osoba koja zna mnogo o fudbalu i nesumnjivo neko ko može da pomogne Crvenoj zvezdi", rekao je Prosinečki u ponedjeljak.

Odbrojavanje se nastavlja do dana kada će, svi su izgledi, upravo zvezdaška javnost reći Draganu Džajiću svojevrsno:

"Izvinite".

(N. Janković - MONDO, foto: arhiva MN Press, Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC