• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: DRogba! Marsej režirao triler

Čelsi ubjedljiv protiv Valensije, Drogba svirao simfoniju. Kakva drama u Grupi F, Marsej miljenik sreće. Porto promašio nokaut fazu.

 LŠ: DRogba! Marsej režirao triler Izvor: MONDO

U narednu, nokaut fazu Lige šampiona idu: Čelsi, Bajer Leverkuzen, Arsenal, Marsej, Apoel, Zenit, Barselona i Milan.

Takmičenje u Ligi Evrope nastavljaju: Valensija, Olimpijakos, Porto i Viktorija Plzen.

Svaka utakmica rodi neke svoje junake, ali ima i tragičara. Epitet heroja svakako pripada Didijeu Drogbi, reprezentativcu Obale Slonovače, koji je bio dvostruki strijelac i asistent u ubjedljivoj pobjedi Čelsija nad Valensijom 3:0, kojom je londonski klub po deveti put otišao u eliminacionu rundu LŠ.

A tragičari su Olimpijakos i Porto.

Olimpijakos je do tri minuta prije isteka mečeva u svojoj grupi bio učesnik Lige šampiona. Ali, fudbal je često režiser drame. Marsej je gubio 0:2 od Borusije u Dortmundu, ali je uspio da pobijedi 3:2. Dva gola, Marsej je dao u 85. i 87. minutu. Strijelac tog trećeg gola, sjajnog gola bio je Valbuena.

Ni Porto nije pogledala sreća. Nevjerovatno je koliko je prilika stvorio Porto protiv Zenita i još je nevjerovatnije kako nijedna lopta nije htjela u gol. Ruska ekipa, za koju je igrao Danko Lazović, nekako je sačuvala živu glavu i ide u drugu fazu. Porto će morati u Ligu Evropu.

Apoel je od ranije učesnik druge faze Lige šampiona, ali je prvi put poražen poslie sedam mečeva. Svih 90 minuta za domaće igrao je Sanel Jahić, reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Barselona je sa, blago rečeno B timom, deklasirala BATE Borisov i uspjela je da izjednači rekord grupne faze Lige šampiona. Dala je čak 20 golova! Večeras četiri.

KOLIKO SADA VRIJEDI DROGBA?



Čelsi je papreno platio Fernanda Toresa. Nema sumnje, odličan fudbaler. Ali, poslije večerašnje utakmice legitimno pitanje koje bi moglo da se postavi Romanu Abramoviču moglo bi da bude: što si kupio Toresa kad imaš Drogbu?

Iskusni fudbaler izašao je na teren Stamford bridža noseći na svojim plećima pritisak cijele sezone. Čelsi se, manje-više oprostio od titule u Premijer ligi, "visila" mu je i Liga šampiona. Protiv Valensije mu je bilo "biti ili ne biti". Pogotovo za 34-godišnjeg trenera, Portugalca Andre Viljaša-Boaša.

Boaš je povjerenje u napadu dao Drogbi. I vratilo mu se. Drogba mu je vratio. Fudbaler Obale Slonovače je 3. minutu, poslije akcije Danijela Staridža i Huana Mate, odlično šutirao i doveo Čelsi u vođstvo. I drugi gol je bio posljedica očajne reakcije odbrane Valensije. Drogba je povukao napad, izbacio Ramireza i činilo se da će Viktor Ruiz otkloniti opasnost. Međutim, defanzivac Valensije je vrlo mlako reagovao u tom duelu i dopustio je Ramirezu da ga pretekne i ćušne loptu u mrežu.

Imala je i Valensija svoje šanse. Samo minut poslije vodećeg gola Čelsija, moglo je da bude 1:1, ali je udarac Đordija Albe zaustavila stativa. Koji minut kasnije Albelda je uputio projektil ka golu Čelsija, ali je Petr Čeh sjajnom paradom sačuvao mrežu.

U drugom poluvremenu, Čelsi je "ubio" fudbal. Suprotno trenerskoj filozofiji mladog Portugalca, igrao je defanzivno. Valensija je naišla na čvrst bedem ispred gola Petra Čeha, a Čelsi je nastavio da prijeti iz kontranapada. Iz jednog takvog Drogba je postigao treći gol za "plavce", svoj drugi na ovom meču. Ukupno 36. u karijeri u Ligi šampiona!

Prethodnih dana i nedjelja pojavile su se informacije da bi Drogba mogao da napusti Čelsi, da ga žele u Milanu, da bi ga vidjeli i u Rusiji, kao i Žoze Murinjo u Realu. Drogba sada može da ode kod Abramoviča sa još boljom pozicijom i diktira uslove.

Čelsi je deveti uzastopni put u eliminacionoj fazi Lige šampiona. Samo još Real iz Madrida ima takav niz.

SREĆA ZAOBIŠLA PIREJ I OTIŠLA U DRUGU LUKU



Dva kluba iz lučkih gradova - Olimpijakos i Marsej - borili su se za mjesto u eliminacionoj fazi Lige šampiona. Samo jedan je mogao dalje. Uz Arsenal.

Arsenal je došao u Pirej sa rezervnim sastavom. Odlučio je Arsen Venger da priliku ukaže Aršavinu, Šamaku, Benajunu i nekim poletarcima. Sigurno je da "tobdžije" nećemo nikad više gledati u takvom "rosteru".

Olimpijakos je to iskoristio i pobijedio 3:1, ali bila je to Pirova pobjeda. Posljednjih 15-ak minuta meča u Pireju, više su se osluškivala dešavanja u Dortmundu, na meču Borusija - Marsej, nego što se obraćala pažnja na ono što se dešava na "Kariaskakiju".

Kakav šok, nevjerica, tuga za sve na stadionu i igrače Olimpijakosa, kada je spiker objavio da je Marsej preokrenuo u Dortmundu i poveo 3:2 fenomenalnim golom Valbuene! Svi fudbaleri Olimpijakosa na terenu su se uhvatili za glave. A druga faza Lige šampiona bila je tako, tako blizu.

Olimpijakos je uradio sve što je bilo do njega. Iskoristio je to što je Venger na teren poslao neuigranu četu i poslije dvije greške odbrane Arsenala, crveno-bijeli su postigli dva gola u prvom poluvremenu.

Crveno-bijeli su krenuli agresivno, ali prvu veliku šansu imao je Andrej Aršavin, koji je šutirao pravo u Međera. Potom je Olimpijakos poveo poslije greške odbrane Arsenala. Nekako se lopta, kao u bilijaru odbila do Rafika Đebura, koji je pretrčao golmana Lukasa Fabijanskog i doveo Olimpijakos u vođstvo.

Fabijanski se potom povrijedio, a na gol Arsenala stao je Vito Manone. Kako je samo taj momak loše reagovao u situaciji koja je prethodila drugom golu domaćina. Istrčao je izvan 16 metara i glavom izbio loptu u polje, ali pravo na noge Fusteru Torijosu koji je odmah uputio ka golu, a Manone je, umjesto da uhvati loptu rukom, probao da je izbaci nogom i...nije uspio.

U nastavku su viđena još dva gola. Fenomenalni volej Josija Benajuna za 1:2 i još jedan gol u mreži Arsenala (Modesto).

Ono što se dešavalo u Dortmundu moglo bi se nazvati trilerom. Šampion Njemačke je krenuo silovito i potpuno je dominirao nad Marsejom. Postigao je dva gola u prvom poluvremenu i na krilima toga se nadao da bi u nastavku mogao do ubjedljive pobjede koja bi ga odvela u Ligu Evrope.

Ali...Marsej je smanjio u nadoknadi prvog poluvremena. U 85. minutu, Marsej je uspio da postigne i drugi gol. Nada je rasla među navijačima Marseja, zebnja se uvukla u navijače Olimpijakosa.

Više sreće imao je tim koji dolazi iz francuske luke. I spretnog Valbuenu koji je dao golčinu! Za pobjedu i plasman u drugu fazu Lige šampiona.

NEKI NOVI BARSINI KLINCI



O meču Barselone i BATE Borisova dovoljno govori podatak da su domaći pobijedili u sledećem sastavu: Pinto - Montoja, Bartra, Fontas, Maksvel - Tijago, Džonatan dos Santos, Serhi Roberto - Pedro, Rafinja i Kuenka.

Barselona je u prethodnih 14 mečeva na svom terenu samo dva puta primila gol i nije bilo realno očekivati da će slabašni Bjelorusi "pokvariti" takav niz.

Naprotiv, ne samo što ekipa Pepa Gvardiole opet nije primila gol pred svojim navijačima, već je postigla četiri i izjednačila rekord Mančester junajteda iz sezone 1998/99 po broju golova u prvoj fazi - 20.

Prvaci Evrope, očekivano, nisu imali mnogo problema u njima beznačajnom meču sa gostima.

Podmlađena domaća ekipa zadovoljila je malobrojnu publiku na Nou Kampu, a prve golove u seniorskoj konkurenciji postigli su Serđo Roberto i Martin Montoja.

Konačan rezultat postavio je Pedro. I to kako! Najprije se sjajno snašao na pas Kuenke i petom ubacio loptu u mrežu Aleksandra Gutora, da bi konačan rezultat postavio u finišu meča, sa bijele tačke. Srpski internacionalac Marko Simić počeo je meč, a Mateja Kežman ušao u igru u 77. minutu.

Činilo se da ništa teži posao neće imati ni drugoplasirani tim Grupe H, Milan. "Rosoneri" su furioznim početkom drugog poluvremena za tri minuta stekli dva gola prednosti pogocima Robinja i Pata.

Domaći se nisu mirili sa porazom, pa su u završnici hrabro krenuli ka golu Marka Amelije Dva puta su ga savladali tokom posljednja dva minuta regularnog toka i osvojenim bodom navijačima na stadionu Štruncovi Sadi uljepšali osvajanje trećeg mjesta i plasman u Ligu Evrope.

Kiparski Apoel bezbrižno je obezbijedio prolaz u narednu fazu dva kola prije kraja, pa nije mnogo "zapinjao" protiv Šahtjora. Pitanje je da li bi fudbaleri Ivana Jovanovića izbjegli poraz i da su dali sve od sebe, pošto su gosti iz Ukrajine bili bolji za dva pogotka, a bili bi i za tri da Luis Adrijano nije promašio penal u 12. minutu.

Šahtjor je tako prekinuo niz Apoela od sedam mečeva bez poraza u Ligi šampiona.

Poraz Kiprana od dva gola preusmjerio je poglede navijača na stadion Dragao u Portu, gdje je domaćima bila neophodna pobjeda nad Zenitom za prolaz dalje. Do nje nisu došli, iako su propustili veliki broj prilika, pa su sami sebe poslali na treće mjesto Grupe G i u utješno evropsko takmičenje, a ovog puta "ni krivi ni dužni" Apoel na čelo tabele.

Ekipa Ivana Jovanovića je takvim spletom okolnosti postala tek treća u istoriji Lige šampiona koja je osvojila prvo mjesto u grupi sa manje od deset bodova (od kad se za pobjedu dodjeljuju tri poena). Prije njih to su uspjeli fudbaleri Juventusa tokom sezone 1998/99 i Real Madrida 2002/03)

Fudbaleri Zenita, među kojima je od početka utakmice igrao i Danko Lazović, plasirali su se među najboljih 16 evropskih ekipa sa drugog mjesta.

Prvi mečevi šestog kola donijeli su još jedan kuriozitet. Drugi put u istoriji su samo dva od četiri španska kluba prošla u eliminacionu fazu LŠ. Valensija je ponovo jedna od te dvije ekipe (2004. je uz nju brzo ispao Deportivo, ove godine Viljareal).

REZULTATI 6. KOLA:

GRUPA E

Čelsi - Valensija 3:0 (2:0)
/Drogba 3', 76' Ramirez 22'/

Genk - Bajer Leverkuzen 1:1 (1:0)
/Fosen 30' - Derdiok 79'/

TABELA: Čelsi 11, Bajer 10, Valensija 8, Genk 3.

GRUPA F

Borusija Dortmund - Olimpik Marsej 2:3 (2:1)
/Blaščikovski 23', Humels 32'p - Remi 45', Ajev 85', Valbuena 87'/

Olimpijakos - Arsenal 3:1 (2:0)
/Đebur 16', Fuster 36', Modesto 89' - Benajun 57'/

TABELA: Arsenal 11, Olimpijakos 9, Marsej 8, Borusija 5.

GRUPA G

APOEL - Šahtjor 0:2 (0:0)
/Adrijano 62', Seleznjov 78'/

Porto - Zenit 0:0

TABELA: APOEL 9, Zenit 9, Porto 8, Šahtjor 5.

GRUPA H

Barselona - BATE Borisov 4:0 (1:0)
/Roberto 35', Montoja 60, Pedro 63', 88'p/

Viktorija Plzen - Milan 2:2 (0:0)
/Bistron 88', Duris 90' - Pato 47', Robinjo 49'/

TABELA: Barselona 16, Milan 9, Plzen 5, BATE 2.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC