• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Kome je gore? Milanu ili Arsenalu?

U osmini finala igraće Milan i Arsenal. Londonski tim dobio je najtežeg protivnika iz drugog šešira, ali šta da kažu u Milanu kojem ne leže Englezi.

 LŠ: Kome je gore? Milanu ili Arsenalu? Izvor: MONDO

I prije žrijeba u Nionu, znalo se da će "nagazna mina" iz drugog šešira biti drugi najtrofejniji klub Lige šampiona, odnosno Kupa šampiona, italijanski Milan.

Pravo ka toj mini, u osmini finala, krenuo je londonski Arsenal!

Milan - Arsenal svakako je najzvučniji par ovogodišnje osmine finala najjačeg evropskog takmičenja, ali neće nedostajati vatre ni u ostalim duelima: Olimpik Lion - APOEL, Napoli - Čelsi, Bazel - Bajern Minhen, Bajer Leverkuzen - Barselona, CSKA Moskva - Real Madrid, Zenit - Benfika i Olimpik Marsej - Inter, određeno je u petak nešto poslije podneva u UEFA prostorijama u Švajcarskoj.

Prve utakmice na rasporedu su 14. i 15, odnosno 21. i 22. februara (pobjednici grupa gostuju), a revanši 6. i 7, odnosno 13. i 14. marta. Žrijeb za naredne faze biće obavljen 16. marta, a finale zakazano za 19. maj na Alijanc areni u Minhenu.

Vratimo se Milanu i Arsenalu.

Na prvi mah, kao pobjednicima grupe, čini se da "tobdžijama" nije baš pravo što su izvukli sedmostrukog prvaka Evrope. Ali, novija istorija kaže da bi više razloga za zebnju trebalo da imaju upravo rosoneri!

Oni su u posljednja tri učešća u Ligi šampiona sva tri puta ispadali u osmini finala, sva tri puta od engleskih klubova i sva tri puta gubili su utakmicu na svom San Siru!? Načeo ih je upravo Arsenal u sezoni 2007/08, kada je poslije 0:0 u Londonu, bilo 0:2 u Milanu.

U sezoni 2008/09, Milan nije učestvovao u Ligi šampiona, a naredne sezone doživio je pravi debakl u osmini finala. Mančester junajted pobijedio je u Milanu 3:2, a u revanšu na svom terenu 4:0.

Ništa bolje nije prošao Milan ni prošle sezone, kada je poslije 0:1 protiv Totenhema na svom terenu, u revanšu u Londonu bilo 0:0.

Generalni sekretar Arsenala Dejvid Majls, bar u izjavi, raduje se novom dvomeču sa slavim Italijanima Silvija Berluskonija.

"Ovo je svakako 'hit' runde. Biće to dve fantastične utakmice. Da budem iskren, bilo je drugih timova koje smo priželjkivali. Posljednji put kad smo igrali s njima prošli smo dalje i bilo je 2:0 za nas na San Siru, tako da nam novija istorija daje pravo da budemo optimisti".

"Utakmica runde! Ovaj duel je fantastičan i iz ugla kvaliteta i veličine dva kluba. Prošli put izgubili smo 2:0 od Arsenala na San Siru, prošle godine dogodio nam se i Totenhem. Sada smo odlučni da prođemo dalje. Nadam se samo da će, kada dođe vreme za ovaj meč, Milan biti kompletan, jer smo prošle godine u to vrijeme imali mnogo povreda. Mnogo toga dogodiće se za dva mjeseca, ali će dve stvari i dalje važiti, da Arsenal ima Arsena Vengera i Robina van Persija", rekao je direktor Milana Umberto Gandini.

Hipotetički, Milan je i kao tim iz drugog šešira mogao da bude, uslovno rečeno, favorit u osmini finala da je iz prvog šešira dobio APOEL, srpskog trenera Ivana Jovanovića i reprezentativca BiH Sanela Jahića. Ipak, hrabri Kiprani će svoj san sanjati u dva meča sa Olimpikom iz Liona, jedinim timom koji je uz Arsenal, Čelsi i Real Madrid, učestvovao u svakoj osmini finala Lige šampiona od kada je za sezonu 2003/04 izbačena druga faza po grupama, odnosno vraćen stari sistem takmičenja.

O nekakvoj istoriji APOEL u ovoj fazi takmičenja ne možemo da pišemo, kao ni u slučaju Napolija, Bazela i Zenita, jer ovi timovi nikada ranije nisu stigli ovako daleko.

A, do kraja jesu i Olimpik Marsej i Inter iz Milana. Njihov dvomeč biće jedini u kojem se sastaju dva bivša prvaka Evrope, jednostruki i trostruki.

Rusi su prvi put u istoriji imali dva tima na žrijebu za osminu finala ovog takmičenja, što samo potvrđuje da se enormna ulaganja u nacionalni šampionat, klubove i infrastrukturu višestruko isplaćuje. Manje sreće imao je moskovski CSKA Elvira Rahimića, koji je dobio Real iz Madrida, najtrofejniji tim u istoriji, sa devet titula prvaka Evrope.

Kad već pričamo o sreći, najmanje su je imali fudbaleri Bajera iz Leverkuzena, koji su izvukli zvaničnog šampiona Evrope, Barselonu. Da bi našli tračak nade, Nijemci su se sjetili sezone 1987/88, kada su u četvtrfinalu Kupa UEFA jedini put izbacili Barsu i kasnije osvojili takmičenje.

Za kraj i nagovještaj podizanja italijanske Serije A, ogledanog u tome da je prvi put od sezone 2004/05 više italijanskih (3) nego španskih klubova (2) u ovoj fazi takmičenja.

Poslije novogodišnjih, čekaju nas fudbalski praznici!

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC