• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Teško Mančesterima!

Poslije golgote u Ligi šampiona, žrijeb je mančesterskim gigantima Junajtedu i Sitiju dodijelio neugodne rivale i u Ligi Evrope: Ajaks, odnosno Porto!

 LE: Teško Mančesterima! Izvor: MONDO

Neće se dugo čekati na spektakularne mečeve u Ligi Evrope.

Već u šesnaestini finala sastaće se zvanični šampion Porto i moćni Mančester siti, zatim klubovi koji zajedno imaju sedam titula prvaka Evrope, Mančester junajted i Ajaks Amsterdam, a "vatre" će biti i u mečevima Lacio - Atletiko Madrid, Rubin - Olimpijakos, Udineze - PAOK, Braga - Bešiktaš...

Prošlogodišnji finalista ovog takmičenja, portugalska Braga odmjeriće snage se turskim Bešiktašom, dok će se u derbiju Beneluksa sastati AZ Alkmar i Anderleht.

Šesnaestina finala imaće i jedan crno-bijeli derbi, prvo u Udinama, potom i u Solunu.

Po završetku žrijeba za osminu finala Lige šampiona, u Nionu su izvučeni parovi šesnaestine finala Lige Evrope, s tim da se već zna ko će s kim igrati i u osmini finala ovog takmičenja.

PAROVI ŠESNAESTINE I OSMINE FINALA:

A1 Porto - Mančester Siti
A2 Legija Varšava - Sporting Lisabon

B1 Ajaks - Mančester Junajted
B2 Lokomotiva Moskva - Atletik Bilbao

C1 Lacio - Atletiko Madrid
C2 Braga - Bešiktaš

D1 AZ Alkmar - Anderleht
D2 Udineze - PAOK

E1 Stouk Siti - Valensija
E2 Trabzonspor - PSV Ajndhoven

F1 Visla Krakov - Standard Lijež
F2 Hanover 96 - Kub Briž

G1 Steaua Bukurešt - Tvente
G2 Viktorija Plzen - Šalke 04

H1 Red Bul Salcburg - Metalist Harkov
H2 Rubin Kazanj - Olimpijakos Pirej

Tek poslije dve odigrane runde (šesnaestina finala 16. - 23. februar, osmina finala 8. - 15. mart), preostali učesnici Lige Evrope ponovo će slati svoje delegacije u sjedište UEFA u Švajcarskoj na novi žrijeb, za četvrtinu finala, koji će biti održan 16. marta.

Finale je zakazano za 9. mart na Nacionalnom stadionu u Bukureštu, domu Steaue.

Kao što je poznato, u šesnaestinu finala Lige Evrope preusmjereno je osam timova Lige šampiona, koji su poslije prve faze zauzeli treće mjesto u svojim grupama, a pravilo je takvo da su bolja četiri tima iz LŠ otišla u grupu nosioca sa pobjednicima grupa LE, a lošija četiri u drugi šešir, sa timovima iz Lige Evrope koji su do šesnaestine finala došli sa druge pozicije u grupi.

To razdvajanje eks učesnika Lige šampiona u dva šešira samo je bio uvod u njihove ponovne susrete, jer su i Siti i Junajted i Ajaks i Porto u Ligu Evrope došli iz elite.

Nakon što je u večeri poslije eliminacije u Ligi šampiona, odnosno poraza od Bazela, ponizio Ligu Evrope ističući da je to takmičenje koje će opteretiti njegov tim u Premijer ligi, menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson ovog puta rekao je:

"Ajaks je dobra ekipa, nikad nisam imao priliku da igram sa njima u evropskim takmičenjima. Zaista se radujem tom izazovu".

Defanzivac Junajteda Kris Smoling raduje se tom susretu, s tim da će najvjerovatnije čuvati našeg ofanzivca Miralema Sulejmanija.

"Eliminacija iz Lige šampina je bila veliko razočarenje, ali i u ovom takmičenju ima dosta evropskih velikana. Ajaks ima bogatu tradiciju, biće nam teško u tom dvomeču", rekao je Smoling.

Jedini put do sada Ajaks i Mančester Junajted igrali su u sezoni 1976/1977 u prvom kolu Kupa UEFA. Ajaks je pobijedio 1:0, ali je Junajted prošao dalje nakon pobjede od 2:0 u revanšu.

"Za naše navijače ovo će biti fantastičan meč. Svi će u Amsterdamu biti veoma motivisani da protiv Junajteda pokažu svijetu da mogu da osvoje Ligu Evrope. To su dva slavna kluba koji se međusobno poštuju", rekao je poslovni direktor Ajaksa Henri van der Art.

"Nevjerovatno... Igrali smo u najtežoj grupi u Ligi šampiona, a sada smo dobili branioca trofeja u Ligi Evrope. Radujemo se ovom susretu, Porto je veliki klub. Možda ćemo mi moći da ponudimo Čelsiju informacije o Napoliju, kao i oni nama o Portu", sjetio se prvi operativac Sitija Brajan Marvud da je menadžer Čelsija Andre Viljaš-Boaš prošle sezone trenirao Porto.

Ni treći engleski klub u takmičenju, Stouk, nije imao sreće na žrijebu, jer je dobio Valensiju. Ipak, u Stouk Sitiju uzdaju se u tradiciju, jer Valensija nikada u osam navrata nije pobijedila na Ostrvu.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC