• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERIJA A: Romi "Derbi Sunca", Lulić strijelac

U 131. izdanju izdanju "Derbija Sunca", Roma je kao gost ubjedljivo pobijedila Napoli - 1:3. Na Olimpiku: Lacio - Udineze 2:2 uz gol Senada Lulića.

 SERIJA A: Romi "Derbi Sunca", Lulić strijelac Izvor: MONDO

Nedjeljom uveče, u 90 odsto slučajeva, u Seriji A igra se jedan meč.

Ovo kolo donijelo je jedan istorijski i jedan aktuelni derbi prvenstva, pa su Italijani odlučili da dupliraju nedjeljni "prajm tajm" termin u okviru 15. kola kalča.

Na kraju: Napoli - Roma 1:3, Lacio - Udineze 2:2.

Epilog je i taj da će Juventus do daljeg ostati usamljeni lider Serije A, gdje su Inter i Roma definitivno uhvatili priključak sa vrhom tabele.

Na uzavrelom San Paolo stadionu u Napulju odigran je 131. "Derbi Sunca" između najpopularnijih klubova dva najveća grada južne Italije. U utakmici koja je bila "vreo" derbi tokom '70-ih i '80-ih godina, Roma je pobijedila kao gost i tako zabilježila prvi trijumf ove sezone nad timovima koji su bili plasirani iznad devetog mjesta na tabeli.

Tako je ekipa Luisa Enrikea prekinula niz od tri utakmice u kojima je osvojila samo bod, a ujedno i produbila krizu u kojoj se nalazi sastav Valtera Macarija, inače učesnika osmine finala Lige šampiona. Napoli je, iako je igrao odlično, otvoreno, stvarao šanse, na kraju stradao i ostao sa svega jednom pobedom u poslednjih sedam prvenstvenih kola.

Do proleća i meča na Olimpiku, skor u "Derby del Sole" ostaće 41-46-44 u korist Rome, koja se sa ova tri boda izjednačila sa Napolitancima na tabeli. Prošle sezone, Napoli je dobio obje utakmice rezultatom 2:0, a posljednji put kada je Roma pokorila Napulj bio je 25. januar 2009. godine (0:3).

Ovog puta odmah je počelo loše po Napoli, jer je poslije prodora Erika Lamele i oštrog centaršuta ovog Argentinca sa korner linije, golman domaćih Morgan De Santis trapavo ubacio loptu u svoju mrežu. Moglo je i moralo to da se anulira u 24. minutu, kada je plejmejker Napolija Marek Hamšik zabilježio promašaj dosadašnje karijere.

Kolumbijac Huan Kamiljo Zuniga izlomio je čuvare na lijevom krilu i poslao loptu na peterac, odakle je Hamšik sam kao duh promašio cio (prazan) gol! Potom je i Ezekijel Laveci, devet minuta kasnije, pogodio stativu, pa je "bio red" da Napoli bude kažnjen za promašaje.

Nakon što je sam propustio veliku šansu "1 na 1" sa De Santisom, napadač Rome Pablo Osvaldo iskupio se golom iz blizine na idealan centaršut kapitena "vučice" Frančeska Totija sa desnog krila. Igrao se 59. minut, a Roma je vodila 0:2 i San Paolo je bio utišan.

Veteran Rodrigo Tadei propustio je priliku da dokusuri domaćina u 74. minutu, poslije čega se Hamšik samo djelimično iskupio za promašaj kola. U 82. minutu, na pas Zunige, šutirao je iskosa sa desne strane i uspio da proturi loptu ispod, do tog trenutka, nesavladivog Martena Stekelemburga. Napoli se vratio na gol zaostatka i imao desetak minuta da izjednači, ali se dogodilo suprotno.

Roma je potvrdila pobjedu poslije gola rezerviste Fabija Simplisija iz kontra napada u 90. minutu - 1:3. To je tek treća pobjeda Rome van prestonice ove sezone.

A, u prestonici - remi.

Trećeplasirani Udineze, u namjeri da preskoči Milan i stigne Juventus na vrhu tabele, poveo je protiv Lacija u 28. minutu utakmice poslije odlične akcije Đampjera Pincija i Đovanija Paskualea, čiji je centaršuta sa lijevog krila u gol glavom pretvorio centarfor Antonio Floro Flores.

Djelovalo je da će Udineze uzeti još jedan vredan "skalp" ove sezone, ali je tim Edija Reje našao i snage i načina da uzvrati. I to snažno!

U 43. minutu, poslije incijative domaćina, vezista Lacija i reprezentacije Bosne i Hercegovine Senad Lulić iskoristio je indolentnost odbrane Udinezea, nemještao se "sto godina" na 18 metara od gola Samira Handanovića i onda ga savladao rezantim udarcem po zemlji, dok su Dušan Basta i Danilo gledali šta se događa. Po povratku sa odmora, Lacio je bio za nijansu bolji tim i došao je do vođstva.

Miroslav Klose postigao je deveti gol u sezoni u 51. minutu, kada je centaršut u srce šesnaesterca glavom zahvatio Tomazo Roki, taman tako da uposli usamljenog Klosea na "drugoj" stativi. Nijemac je uhvatio volej, koji ne bi završio u mreži da na svom putu lopta nije pogodila nogu Damjana Feronetija. Tu Handanović nije mogao ništa - 2:1.

No, to nije bilo sve, jer su "zebrete" odlučno krenule ka golu domaćih poslije pada u rezultatski zaostatak i nagrada je stigla u vidu pogotka Pincija u 74. minutu. Ofanzivni vezista lijepo je primio pas kapitena tima Antonija Di Natalea i onda iz teške situacije, sa desne strane iskosa, uspio desnom nogom da prevari Albana Bizarija - 2:2.

Dušan Basta odigrao je 65 minuta za Udineze, prije nego što je zamijenjen.

Pročitajte sve izvještaje sa ostalih utakmica odigranih u nedjelju, rezultate, strijelce i tabelu.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images, AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC