• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čelsi - umjetnost odbrane

Zašto napadati Čelsi za igru protiv Barselone? Kao da je moguće drugačije protiv Mesija i ostalih... Uostalom, oni su pobijedili, dakle bili su bolji.

 Čelsi - umjetnost odbrane Izvor: MONDO

Čelsi - Barselona 1:0.

To će ostati zapisano zauvijek.

A, to da je Barselona imala skoro 800, a Čelsi nešto manje od 200 pasova na utakmici, da je Barselona šutnula 24 puta ka golu i pogodila prečku i stativu, dok je Čelsi šutirao četiri puta, jednom pogodio okvir gola i dao gol, a ostao bez pokušaja u drugom poluvremenu... To će već sutra biti trula statistika.

Pred revanš meč u Kataloniji naredno utorka, engleski tim stekao je kapitalnu prednost protiv prvaka Evrope, koji je ponovo potvrdio da protiv njega gotovo da ne može da se igra fudbal. Bar ne onakav kakav se igra protiv ostalih na planeti...

Da li bi trebalo osuti paljubu po menadžeru Čelsija Robertu Di Mateu i njegovim igračima što su se po pljusku na svom stadionu žestoko branili protiv najboljih fudbalera današnjice? Ne! Oni su radili malo ono što su htjeli, a malo više ono što su morali. I nisu se tu mnogo pitali.

Na kraju, Čelsi je pobijedio. Šta biste prije izabrali? Da stvarate i proupuštate šanse, sve do jedne ili da se branite, stvorite jednu šansu i date gol? Ako Čelsi ode u Minhen, nikoga više neće biti briga za viđeno i večeras, a i vjerovatno ono što će biti viđeno za šest dana na Kamp Nou.

Čelsi se branio bolje nego što je Barselona napadala, zbog toga je Čelsi ove srede bio bolji tim. Umjetnost odbrane je drastično potcenjena u današnjem fudbalu, kao da nas istorija ništa nije naučila, a Italijani se nakupiše trofeja na "katanaću".

Uostalom, prošle sezone u finalu Lige šampiona, Mančester junajted izašao je s namjerom da se nadigrava sa Barselonom, nije želio da se brani i glatko je izgubio utakmicu rezultatom 3:1, a da je statistika na kraju opet svjedočila o potpunoj dominaciji Barse.

Potpuno je jasno da navijači žele "akciju", da žele otvorenu utakmicu, ali je nekada nemoguće odigrati/odgledati takvu. Večeras je bilo lijepo i gledati parade Petra Čeha, igrača utakmice... I još nešto. Šestu utakmicu zaredom, Barselona nije pobijedila Čelsi, mada ga jeste izbacila 2009. godine u polufinalu (0:0, 1:1, gol Inijeste u 90. minutu revanša).



"Naučili smo mnogo toga i popravili se u odnosu na prije tri godine (kada je Barsa izbacila Čelsi u polufinalu), zato nismo primili gol. Ovo je dobar rezultat i idemo tamo (na Kamp Nou) da probamo da postignemo još jedan gol", rekao je strijelac pobjedonosnog pogotka za Čelsi Didije Drogba.

"Da li mi je ovo posljednja utakmica za Čelsi u Ligi šampiona? Svaki put isto pitanje za mene, mogu samo da kažem da sam presrećan što imam prilike da igram ovakve utakmice. Ja mislim samo kako da prođemo dalje", dodao je Drogba, kojem mnogi predviđaju rastanak sa klubom na ljeto.

Kapiten Džon Teri, u tandemu sa novajlijom Gerijem Kejhilom i uz svesrdnu pomoć bekova, našeg Branislava Ivanovića i Ešlija Kola, činio je posljednji bedem odbrane ispred Čeha. Mnogo toga uradila su ova četvorica, a što nisu, jesu Čeh, prečka i stativa.

"Ovo će biti zapisano kao jedna od naših najboljih utakmica iz više razloga", taktički govori Teri, kojeg je fudbal naučio da ljepota ne donosi trofeje.

"Morali smo da budemo strpljivi, nismo pipnuli loptu prvih deset ili 15 minuta i morali smo jako da se borimo... Ova utakmica zahtijevala je one koji se ne umaraju. Didije Drogba je bio nevjerovatan i to je sve što mogu da kažem. Igra se na pobjedu", rekao je Teri i dodao da Drogbi nije bilo lako kao jedinom špicu na polovini protivnika:

"Bio je sam tamo gore protiv nekih od najboljih igrača na svijetu, a uspijevao je i da zadrži loptu i da odigra za ostale".



O revanšu...

"Biće teško, imali su i večeras mnogo šansi i imaće ih i tamo. Ali ne plašimo ih se, poštujemo ih, ali se ne plašimo. Još jedna ovakva utakmica i mi ćemo biti OK", samouvjeren je Teri.

Njegov menadžer Di Mateo, iako privremeni, na putu je da uradi ono što je pošlo za rukom takođe kratkoročnom rješenju, Avramu Grantu, sadašnjem treneru Partizana - da odvede Čelsi u finale Lige šampiona. Di Mateo je i ove večeri ostao sa samo jednim porazom od kada je preuzeo ekipu od Andre Viljaša-Boaša.

"Bilo je ovo skoro savršeno. Sjajan rezultat za nas", rekao je Di Mateo i dodao:

"Kada igrate protiv Barselone morate mnogo da radite u odbrani, jer je sasvim izvjesno da će oni imati prednost u posjedu lopte. Morali smo da smanjimo slobodan prostor pred našim golom i da budemo nepogrešivi kada nam se pruži šansa. To se i dogodilo", opisao je Di Mateo jedini mogući način da se pobjedi Barsa danas...

"Drogba je postigao presudan gol za nas, ali je on došao kao posljedica energije uložene od strane cijelog tima".

Di Mateo ne misli da je ovom pobjedom zaslužio da ne bude više "v. d. menadžer".

"Ništa nisam dokazao... Ovo je uspjeh grupe igrača koja je iskazala odlučnost i hrabrost da igra protiv najboljeg tima na svijetu. Na kraju, pokazali smo naše kvalitete. Sada je 50:50 situacija, čeka nas druga utakmica na njihovom terenu", završio je Di Mateo.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC