• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

El Klasiko: Titula na talonu

Šta je Murinjo pripremio za Nou Kamp? Da li Real može da iznenadi i nadigra Barsu? Da li će magija Barselone "raditi" u subotu uveče?

 El Klasiko: Titula na talonu Izvor: MONDO

Jedan dan do "utakmice svih utakmica" u španskom fudbalu, koja izaziva veliku pažnju i "ostatka svijeta".

Real Madrid u subotu uveče na Nou Kampu protiv Barselone! Četiri boda prednosti koje Madridisti imaju nad Barselonom mogla bi da se pretvore u titulu ili u produžetak nade Barse da će stići i prestići vječnog rivala i po četvrti put uzastopno uzeti titulu prvaka Španije.

"Idemo na Nou Kamp da napadnemo, damo gol i pobijedimo!", poručuje prvi pomoćnik Žozea Murinja, Aitor Karanka.

Murinjo se obavezao na "celibat" što se tiče susreta sa novinarima, pa je Karanka glavna medijska zvijezda. Ovo mu je bila 47. konferencija za novinare.

Barsa i Real su "ranjeni", jer su izgubili prve polufinalne mečeve Lige šampiona. Ali, i jedni i drugi imaju osnovanu nadu da će nadoknaditi prednost Bajerna, odnosno Čelsija. Ali, Liga šampiona i eventualni obračun španskih giganata na "Alijanc areni" 19. maja u finalu Lige šampiona sada je u drugom planu.

Sada je glavna tema borba za prvo mjesto u Španiji.

U posljednja tri okršaja Barselone i Reala, dvije pobjede Katalonaca i remi. Barsa je pobijedila Real u prvenstvu, 10. decembra prošle godine 3:1 na "Santjago Bernabeu", potom ga je savladala na istom mjestu u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Kralja (2:1), da bi njihov posljednji duel, u revanšu tog takmičenja, bio završen rezultatom 2:2 na Nou Kampu.

Da li Real može da savlada Barselonu na Nou Kampu?

U Realu su, naravo, uvjereni da je to moguće. A prema informacijama medija bliskim Realu, Murinjo će dati šansu Kaki i Mesutu Ozilu u veznom redu. Kad god su njih dvojica bili starteri ove sezone, Real nije izgubio, uključujući revanš četvrtfinala Kupa Kralja na Nou Kampu, kada su "kraljevi" bili ofanzivni i hvaljeni za igru.

Nije isključeno da Murinjo prisegne za destruktnim taktikom, odnosno da spriječi Barselonu u njenoj igri kojom "lomi" rivala do završnog udarca (udaraca). To bi značilo da gledamo agresivan Real, na granici prljavštine, ali i padanja igrača Barselone kad im neko "dune za vrat".

Ta ratnička taktika donijela je Murinju i jedinu pobjedu nad Pepom Gvardiolom u 10 mečeva Relaa i Barselone (bilo je to u finalu Kupa kralja prošle sezone).

"Nismo umorni", poručuje Karanka i kaže da su svi igrači spremni i željni borbe u domu Barselone.

Iz Barselone stižu vijesti da Gvardiola i defanzivac Đerar Pike nisu baš u najboljim odnosima. Navodno, sve je počelo uoči meča sa Čelsijem na Stamford bridžu kada je Pike izostavljen iz tima. Htio je da ga sačuva za Real, kažu jedni, drugi izvori, pak, kažu da je defanzivac Barse nezadovoljan, jer mu nije ponuđen novi ugovor.

Ćavi Ernandes, jedan iz Barseloninog trija fantastikus, kaže da će protiv Reala Barsa ostati vjerna svojoj filozofiji igre.

"Od ove utakmice zavisi ishod prvenstva. Trudićemo se da pobijedimo i približimo se Realu na jedan bod. Uzbuđeni smo zbog činjenice da možemo da sa -10 dođemo na -1. Imamo prednost domaćeg terena i nadam se da ćemo dobrom igrom osvojiti sva tri boda. Nećemo da igramo drugačije od onoga kako igramo. Real ima različite pristupe igri, ali mi od našeg ne odustajemo. Uvijek tražimo loptu, žeimo da kontrolišemo utakmicu, da zadržimo visok nivo posjeda lopte. Protiv svakog rivala igramo tako i ne vidim zašto bismo sada nešto mijenjali", kaže Ćavi.

Cio svijet upoređuje Mesija i Ronalda. Ćavi kaže da "mrzi" kad to mora da radi.

"Njih dvojica, više od svih, mogu da naprave razliku na terenu. Ronaldo je sjajan igrač, ali je Mesi iznad njega. Msi nam pruža sve: daje golove, stvara gol-šanse, 'tjera' nas da igramo, on je u centru svih naših napada. On ima sve. Može čak i da da gol glavom. Pep je jednom rekao, a ja sam sa njim saglasan, da Mesi dominira u svakom elementu igre. On je najbolji, broj 1", kaže Ćavi.

U katalonskoj fudbalskoj javnosti jedna od glavnih tema je i da li će Gvardiola produžiti ugovor. Ćavi nema dilemu:

"Po mom mišljenju, on je ključ, jedan od najvažnijih dijelova ovog sistema. Naravno da bismo svi voljeli da on nastavi da radi ovdje".

Za mišljenje i prognozu velikog meča španski novinari pitali su čak i legendu američke košarke Stiva Neša.

"Real ima sjajne fudbalere, timski duh, odličnog trenera. Barselona nije sa ove planete! Igra najljepši fudbal koji sam vidio u životu, uživanje je gledati njene igrače. Gledaćemo i dvojicu najboljih fudbalera svijeta - Mesija i Ronalda. Mesi je podigao ovu igru na viši nivo, a Ronaldo mu je za petama. Ako moram da biram pobjednika neka to bude Barselona, ali Real igra zaista dobro i sve je moguće", kaže Neš.

Meč Barselone i Reala biće odigran u subotu, početak je u 20 časova. Direktan prenos biće na Televiziji Arena sport, koja je pripremila poseban program posvećen "El Klasiku".

Ekipa te televizije već je u Barseloni gdje je napravila anketu među građanima katalonskog grada, ali ćemo čuti i glas srpskih sportista koji žive u tom gradu - košarkaša Kosta Perovića, vaterpoliste Barselonete Aleksandra Ćirića, proslavljenog rukometaša Dragana Škrbića.

Anketirani su i poznati fudbaleri, treneri iz regiona: Radomir Antić, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Dejan Petković, Perica Ognjenović, Edin Džeko...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC