• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL KLASIKO: "Kralj" je ponovo na tronu!

"Kralj" se vratio na tron i to tamo gdje ga u Španiji najviše mrze.

 EL KLASIKO: "Kralj" je ponovo na tronu! Izvor: MONDO

Posljednji u nizu nezaboravnih "El Klasika", 164. u Primjeri, donio je nekoliko odgovora i kraj jedne velike serije: Barselona - Real Madrid 1:2 (0:1)!

Prvi put od sezone 2007/08, Real Madrid pobijedio je Barselonu u La Ligi i praktično osvojio titulu prvaka Španije, jer četiri kola prije kraja ima (ne)dostižnih sedam bodova prednosti.

I ne samo to, Real je taktički upropastio najdominantniji tim svijeta (mada neki čak vole da pretjeraju i kažu - svih vremena). U još boljoj izvedbi Čelsijevih defanzivnih zamisli, Madriđani su u najvećoj mjeri osujetili "tika-taka" igru mađioničara koje ima Pep Gvardiola i čekali svoju šansu.

Dočekali su je u 73. minutu, nakon što su u prvom poluvremenu bili za klasu bolji rival, a u drugom svjesno odlučili da brane rano stečenu prednost.

Gol odluke na prepunom Kamp Nou stadionu u pokrajni koja teži otcjepljenju, postigao je najomraženiji fudbaler među navijačima Barse, Kristijano Ronaldo. Svoj pogodak, iz munjevite kontre i poslije hirurški tačnog dodavanja Mesuta Ozila, Portugalac je proslavio arogantno, ali trijumfalno, "spuštajući" atmosferu na najvećem španskom stadionu.

Bio je to Ronaldov 42. gol u Primjeri, što je novi rekord takmičenja, a 54. u sezoni, što je njegov lični rekord. Ne samo to, Portugalcu je ovo jedan od pet takmičarski gledano najvažnijih pogodaka u karijeri, jer je do večeras često nosio epitet igrača za "male" utakmice.

Nasuprot njemu, Lionel Mijesi u prvom poluvremenu ostao je bez udarca ka golu, a kamoli u okvir gola, Murinjo ga je ovog puta potpuno "spakovao" u dio terena gdje je ovaj virtouz bio bezopasan, što je itekako osjetilo u igri Blaugrane. Ali, dio odgovornosti za pad Barselone u najvažnijem dijelu sezone snosi i trener Gvardiola, koji nije uspio da tempira formu i koji je iz njemu poznatih razloga odustao od postave 4-3-3, sa Mesijem na desnom krilu...

Protiv Reala u starnih 11 uvrstio je mladog Kristijana Telja, koji je trebalo da bude centarfor, ali se ispostavilo da je Barsa sve do ulaska Aleksisa Sančeza u 70. minutu igrala bez centarfora!?

Veliki taktičar Murinjo, izveo je na teren naboljih 11 u ovom trenutku, iako i jedne i druge već za par dana očekuju polufinalni revanši u Ligi šampiona sa Čelsijem, odnosno Bajernom. Nije štedio Portugalac svoje (pre)skupe zvijezde i one su mu vratile prvom pobjedom na Kamp Nou od decembra 2007. godine, kada je golom Žulija Baptiste Real slavio 1:0.

Gotovo slavljeničku atmosferu, najavljenu fenomenalnom koreografijom preko sve četiri tribine i na sva tri sprata najvećeg španskog stadiona, pokvario je Nijemac Sami Kedira.

On je u 17. minutu iskoristio katastrofalnu reakciju kapitena domaćih Karlesa Pujola na svom petercu i doveo Real Madrid u vođstvo. Kedira je postigao 108. gol u La Ligi, što je novi apsolutni rekord od kada se igra prvenstvo Španije.

I prije toga, Real je imao veliku šansu poslije Ronaldovog šuta glavom, koji se od tjemena Pujola umalo odbio pod prečku. Gol je fantastičnom reakcijom spriječio Valdes.

Do prve šanse na utakmici, šampion je čekao do 28. minuta, kada je Mesi izbacio Ćavija Ernandeza oči u oči sa Kasiljasom, ali je nevjerovatni golman sve to pratio, istrčao, "skratio" ugao i isforsirao neprecizan šut veziste protivničkog tima. I to je bila jedina šansa Barselone do poluvremena, koje je završeno potpunom provalom oblaka.

Drugo poluvreme donijelo je monotonu sliku na terenu: Barsa je nemušto napadala, Real se manje-više uspješno branio i čekao svoju šansu.

Prvu veliku, ipak, imao je domaći tim, ali je talentovani Teljo platio danak neiskustvu. Na tačan pas Ćavija, istrčao je iza leđa odbrane gostiju i iskosa sa lijeve strane, desnom nogom šutirao visoko preko gola.

Gvardiola je morao tada na teren da pošalje centarfora, ali je iz igre izveo pokretača svih akcija Ćavija, čuvajući ga za revanš sa Čelsijem i nagovještavajući šta su njegovi prioriteti ove sezone.

Tek što je ušao u igru, poslije 60 sekundi na terenu, Aleksis Sančez je u 70. minutu donio izjednačenje Barseloni. Sančez je uspio u mrežu da ugura loptu u padu, poslije pravog karambola pred Ikerom Kasiljasom, koji je u dva navrata fantastičnim reakcijama zaustavljao pokušaje Kristijana Telja i Sančeza, ali... Treći put nije mogao.

Akciju je poveo Mijesi, koji je bio zaustavljen na ivici šesnaesterca, ali tako da je lopta stigla u noge Andresa Inijeste, koji je bio sapleten, ali tako da je lopta stigla do Telja. Gomilu srećnih okolnosti po plavo-crvene nogom je zaustavio Kasiljas, ali tako da je lopta stigla do Adrijana, koji je takođe šutirao, itd, itd.

Jednostavno, lopta je u tom trenutku "htjela" u gol Reala i to se dogodilo tek poslije drugog pokušaja Sančeza, koji je u padu uspio da je ugura preko crte - 1:1.

Spremala se Barsa da nastavi ka Kasiljasu i da potpuno preokrene meč, ali je tada sijevnula strašna kontra Reala, Ozil je čekao na desnom krilu da Ronaldo uđe u liniju sa čuvarima i onda mu pošalje milimetarski tačan pas, koji je Portugalac lako realizovao u situaciji "1 na 1" sa Viktorom Valdesom. Gol je proslavio stišavajući publiku na stadionu na kojem lije pljusak od finiša prvog poluvremena.

Od proljeća 2007. godine, kada su tadašnjim šampionima igračima Reala, rivali iz Barselone napravili počasni špalir u Madridu i potom izgubili 4:1, Barsa je vezala 15 utakmica bez poraza od najvećeg rivala u 90 minuta. Samo su prošle sezone u finalu Kupa kralja, Madriđani uspjeli da pobjede Katalonce, ali tada u produžetku.

Neko je rekao da je Žozeu Murinju potrebno dvije sezone da postane šampion. Poslije Intera, ponovo se to ispostavilo kao tačnim... "Mu" je prekinuo niz Barselone od 34 utakmice u La Ligi bez poraza kod kuće, odnosno 54 u svim mečevima.

Voljeli ga, , on je vjerovatno jedina osoba koja je u ovom trenutku sposobna da osmisli način za tako nešto. Uostalom, to je već uradio sa Interom.

BARSELONA: Valdes - Alveš, Maskerano, Pujol, Adrijano - Buskets, Ćavi, Alkantara - Inijesta, Mijesi - Teljo

REAL MADRID: Kasiljas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Koentrao - Ćabi Alonso, Kedira, Ozil - Di Marija, Ronaldo - Benzema.

REZULTATI 34. KOLA:

Majorka - Saragosa 1:0 (1:0)
/Kazadesus 33/

Sporting Hihon - Rajo Valjekano 2:1 (1:0)
/Sangoj 18, Labaka 51 - Bilić 78/

Barselona - Real Madrid 1:2 (0:1)
/Sančez 70 - Kedira 17, Ronaldo 73/

Sevilja - Levante (22.30)

U nedelju:

Granada - Hetafe (12.00)
Real Sosijedad - Viljareal (12.00)
Rasing Santander - Atletik Bilbao (16.00)
Atletiko Madrid - Espanjol (18.00)
Valensija - Betis (21.30)

U ponedeljak:

Osasuna - Malaga (21.00)

TABELA: Real Madrid (+1) 88, Barselona (+1) 81, Valensija 52, Malaga 51, Levante 48, Osasuna 46, Atletik Bilbao 45, Atletiko Madrid 45, Sevilja 45, Espanjol 45, Hetafe 45, Majorka (+1) 43, Betis 42, Rajo Valjekano (+1) 40, Real Sosijedad 39, Viljareal 36, Granada 36, Sporting Hihon (+1) 31, Saragosa (+1) 31, Rasing Santander 26.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC