• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JSL: Bitka za opstanak i Evropu

Borba za titulu u JSL prestala je da bude zanimljiva, ali se zato sva pažnja okreće klubovim koji se bore za opstanak i Evropu, ako je uopšte bude.

 JSL: Bitka za opstanak i Evropu  Izvor: MONDO

Novo fudbalsko kolo je pred nama, 26. po redu...

Bitka za titulu u Jelen Superligi Srbije paraktično je rešena. Partizan će gotovo sigurno po peti put uzastopno, a 24. u svojoj istoriji, osvojiti šampionsku titulu.

Crno-bijelima su do ciljne vrpce potrebne još dve pobjede u preostalih pet kola. Crvenu zvezdu samo čudo može da dovede na tron. Najveći rival morao bi da izgubi najmanje tri utakmice i jednu da odigra neriješeno, a ukupno je u dosadašnjih 25 kola tri puta kiksnuo. Partizan je dva puta remizirao i jednom poražen.

Zvezdi bi odgovaralo i da "valjak" po dva puta odigra neriješeno i izgubi, ali u tom slučaju mora da dobije "vječiti derbi", koji se igra 5. maja, sa boljom gol razlikom nego što su crno-bijeli jesenas slavili Marakani, a bilo je 2:0, tada za izabranike Aleksandra Stanojevića.

Prednost je velika i sa ove distance za najjače srpsko takmičenje deset bodova izgledaju kao Mont Everest za Roberta Prosinečkog i njegove učenike.

Mnogo zanimljivije od borbe za titulu biće razrješenje pitanja ko će u Prvu ligu i Evropu.

Metalac samo teorija može da sačuva u društvu najboljih. Ekipa iz Gornjeg Milanovca ima tek 14 bodova, što je deset manje od Novog Pazara, koji je prvi klub iznad crte.

Upravo će ova dva tima odmjeriti snage u srijedu, kada je na programu vanredno 26. kolo. Meč će se igrati na renoviranom Gradskom stadionu pored Jošanice. Favorit je ekipa Dragoljuba Bekvalca, koja i pored toga što je ovog proljeća uspjela da na svom terenu "otkine" bodove Partizanu i Zvezdi, i dalje strijepi za opstanak.

U Novom Pazaru su pred duel sa Metalcem dobili i pijačanje u stručnom štabu u vidu bivšeg trenera BSK-a Saše Milanovića. Pazarci očekuju da posao završe bez mrlje i da po završetku kola uvećaju prednost u odnosu na pretposlednji Borac. Ona trenutno iznosi tri boda, a čačanske "zebre" očekuje pakleno težak posao u Jagodini.

Simo Krunić skockao je "ćurane", koji odlično igraju ove sezone i imaju priliku da se domognu možda čak i trećeg mjesta, jer posrnula Vojvodina ima četiri boda više, a četvrtoplasirani Radnički 1923 tri.

"Ne bi trebalo da gledamo tabelu i poziciju na kojoj se Borac i Jagodina nalaze. Moramo da budemo svjesni da je Čačanima ovo posljednja šansa, a sa druge strane nama najznačajnija utakmica u prvenstvu. Do sada se pokazalo da Borac bolje igra na strani, imaju jako dobru ekipu i iznenadilo me je da su se oni uopšte našli u ovoj situaciji, pogotovu sa igračima kao što su Knežević, Jeremić, Pavićević, Prodanović, Stanić, Mugoše, Jovanović…", hvalio je strateg Jagodinaca narednog protivnika.

Zbog suspenzije Krunić neće moći da računa na Duška Dukića, Mohamed Elmonira je povrijeđen, a u pitanje se zbog bolesti dovodi i nastup Miloša Krstića.

Borac je izborio istorijski plasman u finale Kupa, ali od Novog Sada i velike pobede protiv Vojvodine ispašta u JSL. Čačani su se taman obradovali kada je "kraj Morave" savladan Radnički, međutim onda su usledili šokantni porazi od najvećih rivala u borbi za opstanak. Metalac i Novi Pazar bili su bolji od Borca, a na istu listi vrlo brzo stigli su Sloboda i OFK Beograd.
Ni BSK nije sigiran. Borčanci su trenutno trinaesti sa 24 boda, ali već u ovom kolu imaju "nemoguću misiju" na Topčiderskom brdu. Stižu na noge aktuelnom šampionu, koji će ponovo, posle meča suspenzije, imati podršku navijača na svom stadionu.

Uprkos ubedljivom vođstvu, pitanje je da li će Partizan biti rasterećen. Crno-beli žele da se što pre ozvaniče kao novi-stari šampioni. A to bi im omogućili trijumfi u sredu i za vikend u Čačku.

Utakmica između Hajduka i Spartaka praktično neće imati takmičarski karakter. I jedni i drugi su sigurni učesnici Superlige naredne sezone, a Evropa je daleko. Spartak želi da nastavi niz poslije ubjedljive pobjede nad Vojvodinom (5:1), dok su Kuljani uspješno završili gostovanje Metalcu (3:1). Ako je suditi po rezultatim iz prošlog kola, u Bačkoj bi trebalo da bude prava goleada.

Na Banjicu stiže Smederevo. "Građevinare" i "oklopnike" krasi promjenljiva igra tokom cijele sezone. Igraju po principu "toplo-hladno" i nikada se ne zna kada mogu da zablistaju, a da mogu potvrdili su više puta ove sezone.

Smederevo je protiv Partizana odigralo odličnu utakmici i nesrećno su ostali bez bodova u finišu meča. Rad je poslije slavlja u Novom Sadu vezao dva poraza. "Oklopnici" bi sa tri boda riješili sve muke, dok je beogradski superligaš daleko od Borca - deset bodova.

Vojvodina kako zna i umije mora da pobijedi Javor. Ukoliko se i ova utakmica na Karađorđu nepovoljno završi po "lale" u Novom Sadu trebalo bi da uslijede novi snažni potresi. Posljednji su izazvali tektonska pomjeranja, a članovi prvog tima zbog toga više nisu golman Supić, zatim Katai, Trajković i Mojsov.
Krivci su morali da se pronađu, a poslije bivšeg trenera Dejana Vukićevića na red su došli i igrači. Ko je sljedeći? Eliminacija iz Kupa neće skoro da bude zaboravljena, baš kao ni ubjedljiv poraz od Spartaka. Navijačima je odavno ponestalo strpljenja...

Javor je svoj opstanak , ne i teoretski, prebrinuo protiv Rada u Ivanjici. Bez imperativa dolaze u Novi Sad, sa nadom da će Vošino "moranje" na kraju biti materijalizovano u vidu tri boda.

Veliku pažnju javnosti privlači derbi u Užicu. "Crveni đavoli" sve su bliži trećem mjestu, koje sigurno garantuje Evropu. Favoriti su ove sezone "redom" padali u Užicu i Kragujevčani su spremni da sruše tu tradiciju. Trener Slavenko Kuzeljević ponovo neće imati sve igrače na raspolaganju, jer je kapiten Željko Milošević povrijeđen, a mladi Ivan Petrović ima parne kartone.

Sloboda je na šestom mjestu, ali Ljubiša Stamenković ne želi da tu stane. Užičani u pomoć zovu i navijače, kojima su za srijedu širom otvorene kapije na Begluku.

Beogradski derbi između OFK Beograda i Crvene zvezde trebalo bi da privuče veliki broj navijače na Karaburmu. U teoriji meč ima rezultatski značaj, ali je on, zbog već pomenute priče, zanemarljiv. Zvezdi je titula daleko, dok "romantičari" mogu da imaju blaga pomjeranja ka vrhu do kraja sezone, ali ne i do pozicije koja bi im u pozitivnom smislu poremetila planove za naredno ljeto.

PAROVI 26. KOLA:

od 16.30:

KULA: Hajduk - Spartak Zlatibor voda
NOVI SAD: Vojvodina - Javor
BEOGRAD: Rad - Smederevo
BEOGRAD: OFK Beograd - Crvena zvezda
JAGODINA: Jagodina - Borac
UŽICE: Sloboda Point - Radnički 1923
NOVI PAZAR: Novi Pazar - Metalac

od 18.30:

BEOGRAD: Partizan - BSK

TABELA: Partizan 68, Crvena zvezda 58, Radnički 1923 45, Vojvodina 42, Jagodina 41, Sloboda 38, Spartak 37, OFK Beograd 35, Rad 28, Hajduk 27, Javor 26, Smederevo 26, BSK 24, Novi Pazar 21, Borac 18, Metalac 14.

(MONDO, foto: MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC