• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JSL u brojkama: Poleterac i iskusni vuk

Jedan pravi prve korake u srpskom fudbalu, drugi će polako na pisanje "memoara". Luka Belić i Saša Ilić.

 JSL u brojkama: Poleterac i iskusni vuk Izvor: MONDO

Partizan laganim i sigurnim korakom sprema šampionsko slavlje, kragujevački Radnički je nastavio uspješan niz i Evropa je na dohvat ruke, Vojvodina pokazuje sitne, sitne znake poboljšanja, ali i dalje je to daleko od kvalitetnog.

To je ukratko rezime utakmica 27. kola JSL odigranog uz srijedu, uz podatak da je na osam mečeva postignuto 18 golova. U principu, to je neki prosjek ove sezone, plus-minus koji gol. Pogodaka nije bilo samo na utakmici Jagodina - Borac.

Dobili smo i najmlađeg debitanta u istoriji najjačeg srpskog fudbala - to je Luka Belić. Fudbaler OFK Beograda debitovao je sa 16 godina i sedam dana i poslije 31 godine srušio je rekordera Mitra Mrkelu. Mrkela je u avgustu 1981. godine debitovao za OFK Beograd protiv zagrebačkog Dinama (0:0) sa 16 godina i 16 dana.

Partizan je ostvario devetu uzastopnu pobjedu i nedostaje mu samo jedan bod da ovjeri petu uzastopnu titulu. Rezultat koji će teško biti ponovoljen.

Za crno-bijele je meč sa BSK-om imao i svečarski karakter jer je Saša Ilić odigrao 568. utakmicu za Partizan (207. prvenstvenu) i probio se na drugo mjesto klupske liste, iza legendarnog Momčila Moce Vukotića (odigrao 761 utakmicu).

Partizan je dobio još jednog rekordera, ali ne na klupskog, već na državnom nivou. Senegalac Lamin Dijara je golom protiv BSK-a postao najbolji strijelac u šampionatima Srbije, dakle od sezone 2006/07. Dijara je ukupno postigao 53 gola na 107 mečeva koliko je odigrao, čime je pretekao Andriju Kaluđerovića (52 gola u 126 utakmica).

Crno-bijeli su cijele sezone dominantni, a preuzeli su i primat nad Crvenom zvezdom što se tiče proljećnog učinka - Partizan je osvojio 29 bodova, a Zvezda 27.

"Parni valjak" je ovog proljeća dao 25 golova, Zvezda gol manje. Jedino u čemu je ekipa Roberta Prosinečkog uspješnija jeste broj primljenih golova - samo tri, a Partizan je primio šest. Ukupna gol-razlika: Partizan +50 (61:11), Zvezda +36 (51:15).

Kad smo već kod primljenih golova, Zvezdina odbrana je u srijedu prvi put kapitulirala poslije šest prvenstvenih mečeva. Poslednji gol, prije gostovanja na Karaburmi protiv OFK Beograda, Zvezda je primila u 19. kolu, 17. marta od BSK-a u Borči, kada je bilo 4:1 za crveno-bijele.

Boban Bajković je primio gol poslije 820 minuta, što znači da je Zvonko Milojević ostao klupski rekorder, koji je u sezoni 1994/95. bio nesavladan 896 minuta.

Inače, remi sa OFK Beogradom je bio treći uzastopni za Zvezdu na gostovanjima.

Darko Spalević je postigao novi gol (još jedan iz penala) i drži prvo mjesto na listi strijelaca, a i dalje ga prati Zvonimir Vukić, koji je pogodio i protiv Borčanaca. Spalević je dao ukupno 17 golova, Vukić 13. Mada je Vukić mogao da da bar još dva gola protiv BSK-a s obzirom na količinu šansi koje su mu se ukazale...U svakom slučaju, trka za najboljeg strijelca u Srbiji se nastavlja.

Radnički je već pet kola neporažen. Odolio je i Slobodi u Užicu u meču u kojem se vodila bitka za Evropu. Bilo je 2:2, što znači da obje ekipe i dalje imaju šansu za Evropu. Šanse Radničkog su za to mnogo veće od Slobode, ali nada postoji za Užičane.

Vojvodina je nastavila da pruža slabe partije. Javor je bio novi gost koji je odnio bod (neki su odnosili i bodove) sa "Karađorđa". Novosađani su ovog proljeća odigrali pet mečeva na svom terenu i samo jedan su dobili (protiv Slobode 2:0)! U ostalim su četiri puta remizirali, a jedan su izgubili od Rada (0:2).

Ako ništa drugo, bar je gol za Vojvodinu protiv Javora postigao Abubakar Oumaru. To je njegov prvi proljećni prvenstveni gol i ujedno šesti u cijeloj sezoni. Prije utakmice sa Javorom, Oumaru je posljednji gol dao u pobjedi nad BSK-om u Borči u 13. kolu, 26. novembra. Dakle, poslije 13 kola Kamerunac je konačno pogodio mrežu rivala!

Borac je prekinuo niz od četiri neuspjeha. Uspio je da osvoji bod u Jagodini, ali je pitanje da li će mu taj bod nešto značiti u borbi za opstanak.

- penali -

U ovom kolu dosuđena su tri penala i sva tri su realizovana. Ponovo je dosuđen penal za Radnički i opet je bio precizan Spalević. Penal za Hajduk realitovao je Bubalo, a za rad Branislav Jovanović.

- crveni kartoni -

U ovom kolu crvenih kartona nije bilo.

(MONDO - na slici: Luka Belić i Saša Ilić sa nasljednikom)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC