• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lukić je (već) novi-stari predsjednik Zvezde

Čak i da na izbore u Zvezdi izađe samo Vladan Lukić i zaokruži svoje ime, postaće novi predsjednik kluba.

 Lukić je (već) novi-stari predsjednik Zvezde Izvor: MONDO

Da li je on kriv za to što za pet mjeseci od najavljenih izbora nije dobio protivkandidata?

Prvi pravi fudbalski izbori u srpskom fudbalu, nalik onima koje "sosiosi" sprovode u dva najveća španska kluba Realu i Barseloni, biće održani 25, 26. i 27. maja ove godine.

Poslije promjene Statuta, FK Crvena zvezda ušao je u posljednje pripreme za izbore na kojima će punoljetni članovi sa izmirenom članarinom za 2011. godinu imati pravo glasa u izboru za predsjednika kluba, ali i članove Skupštine.

S obzirom na to da se posljednjeg dana za prijavu kandidatura, 5. maja ove godine, javio samo aktuelni predsjednik Vladan Lukić, gotovo je izvjesno da će on dobiti novi mandat, jer...

Prema Izbornom pravilniku, dovoljno je da Lukić dobije jedan jedini glas i on će biti pobjednik izbora, na kojem neće imati protivkandidata.

Kada je pravljen novi Statut, odnosno Izborni pravilnik, izbor predsjednika kluba koncipiran je slično kao i izbor za predsjednika Republike Srbije. Rezultati izbora nisu uslovljeni izlaznošću, niti je predviđeno da u slučaju jednog jedinog kandidata pitanje na glasačkom listiću bude preinačeno u referendumsko sa "da" i "ne", pa će tako Lukić postati predsjednik i ako samo on izađe na izbore i zaokruži "Broj 1" ispred svog imena.

Kraće rečeno - onog trenutka kada je aktuelni presednik ostao bez protivkandidata, izbori su praktično bili riješeni.

Zašto niko nije odlučio da se suprotstavi Lukiću, iako je najavljeno da će biti izbora još u decembru kada je Crvena zvezda dobila još jedan rezultatski šamar i izgubila od Vojvodine u posljednjem kolu prvog djela šampionata, to je za dublju analizu... S obzirom da je od tada, do 5. maja i isteka roka za podnošenje kandidatura, prošlo pet mjeseci, ne može se reći da je Lukić kriv zbog toga što mu niko nije izašao na crtu, iako su ga mnogi osporavali i još ga osporavaju.

Za skoro pola godine, samo se kratko i u medijima pojavila spekulacija oko toga da će "Srpski kralj bakra" Milan Popović, suprug hrvatske pjevačice Severine, biti Lukićev protivnik, ali se to nije dogodilo i sam Popović to nije komentarisao. On jeste dugo već član Crvene zvezde, pa tako ispunjava i uslove da bude predsjednički kandidat, tačno je i da dolazi na svaku utakmicu u Beogradu, ali...

...kandidatura je izostala.

U Crvenoj zvezdi, nakon što je postalo jasno da nijedna kandidatura pored Lukićeve (a za to je bilo potrebno bar 500 potpisa članova) nije stigla do 5. maja, kažu da su razočarani što aktuelni predsjednik neće imati rivala i da bi za klub bilo najbolje da se prijavilo deset ili 20 kandidata.

Ovako, prvi izbori i neće biti izbori u pravom smislu te riječi, osim u onom dijelu koji se bude ticao izbora za članove Skupštine, koja će u novom sazivu brojati 150 članova. Od toga, klub predlaže 50, a ostatak biraju članovi na izborima i to po regionima.

Pretpostavlja se da će motiv pojedinaca i grupa da uđu u najviše tijelo FK Crvena zvezda učiniti da ovi izbori ne budu samo puka formalnost, već da donekle opravdaju ideju koja očigledno neće lako zaživjeti na ovim prostorima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC