• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Pehar opet pod "jorganom"

Atletiko Madrid u finalu bolji od Atletik Bilbaoa 3:0 (2:0). Falkao dvostruki strijelac, a jedan gol dao Dijego.

 LE: Pehar opet pod "jorganom" Izvor: MONDO

Učenik je pobijedio učitelja, mlađi brat je savladao starijeg, ali istovremeno se u istorijskom smislu nije ništa promijenilo.

Dijego Simeone je nadmudrio Marsela Bijelsu, klub osnovan kao filijala bio je bolji od "matice", a pehar je opet otišao na Visente Kalderon, pa će San Mames morati još da čeka na evropski trofej, prvi u klupskoj istoriji.

U finalu Lige Evrope madridski Atletiko trijumfovao je nad Atletikom iz Bilbaoa na Nacionalnoj areni u Bukureštu - 3:0 (2:0). Radamel Falkao postigao je dva gola i odbranio titulu najboljeg strijelca takmičenja, a treći je djelo Dijega u 85. minutu.

Dva puta je sjevnula "lijevica" fantastičnog Kolumbijca i pitanje pobjednika bilo je odlučeno. Falkao je tresao mrežu u 7. i 34. minutu, postigavši svoj 11. i 12. gol u tekućem ciklusu. Tako je na listi strijelaca ostavio iza sebe napadača Šalkea Klasa Jana Huntelara (deset). Falkao je u prošloj sezoni takođe bio najubojitiji, sa 17 pogodaka, a i tada je osvojio Ligu Evrope, sa Portom.

Sada je pomogao "jorgandžijama" da u svoje vitrine vrate pehar osvojen 2010, u premijernom izdanju Lige Evrope (nekadašnji Kup UEFA).

Falkao je prvo plasirao "kiflu" kada se driblingom oslobodio čuvara na desnoj strani protivničkog kaznenog prostora i precizno ciljao suprotni ugao gola - 1:0.

Madriđani su se poslije ranog vođstva povukli i posjed lopte prepustili rivalima, ali su se branili organizovano i inače efikasni Baskijci (napunili mrežu primera radi Mančester junajteda i Šalkea) nisu mogli ni šansu da stvore.

A onda, kada je malo ko očekivao, Falkao je ponovo savladao Gorku Iraizoza. Tome je prethodila velika greška njegovog zemljaka Fernanda Amorebiete i asistencija Arde Turana. Turčin ga je uposlio na petercu, a Falkao je "zavrnuo" Đona Aurtenečea i povisio na 2:0.

Bijelsa je u poluvremenu izvršio dvostruku izmjenu, a pola sata prije kraja meča i treću, bacivši sve karte na napad. Međutim, jedinu šansu iz kategorije stoprocentnih propustio je Markel Susaeta (ako se izuzme pogodak u prečku Ibaija Gomeza u 92. minutu).

Poslije toga Falkao je bio blizu het-trika, ali je pogodio stativu.

Tačku na finale stavio Dijego. Brazilac je iskoristio prostor ostavljen "zalijetanjem" Baskijaca u napad, na kraju lako prošao Amorebietu i kada se našao iskosa sa lijeve strane pogodio kontra ugao za konačnih 3:0.

Baskijske suze tekle su i na terenu i na tribinama. A Bijelsi ostaje mjesec dana da razmisli gdje je pogriješio. Jer, prema dogovoru sa Simeoneom, upravo toliko neće razgovarati poslije ovog finala. Valjda ne žele da kvare prijateljstvo stvoreno dok je Bijelsa bio selektor Argentine, a Simeone reprezentativac.



Pehar pobjedniku uručio je Mišel Platini, a medalje akterima meča dodijelili su predsjednik UEFA i prvi čovjek rumunskog fudbala Mirčea Sandu.

Komisiji za izbor najboljeg aktera meča nije bilo teško da obavi posao. Radamel Falkao je zasjenio sve aktere, pa su članovi Komisije, bivši fudbaler Crvene zvezde Miodrag Belodedić, kao i rumunski asovi George Hadži, Anhel Jordanesku, Viktor Picurka i Helmut Dukadam, doneli jednoglasnu odluku.

Atletik, osnovan davne 1889, oformio je Atletiko 14 godina kasnije sa namjerom da mu bude filijala. Međutim, Madriđani su se ocijepili 1921. i od tada ispisali slavnu istoriju.

Iako su Baskijci trofejniji u domaćim takmičenjima (Atletik - osam titula i 23 kupova, Atletiko - po devet titula i kupova), na međunarodnoj sceni mnogo su uspješnije "jorgandžije". Osvojile su četiri trofeja (KPK 1962, Liga Evrope 2010. i 2012, Superkup 2010) i igrale u još tri finala (KEŠ 1974, KPK 1963. i 1986), dok je ekipi iz Bilbaoa ovo bilo tek drugo finale (Kup UEFA 1977).

Obe ekipe će i naredne sezone igrati u Ligi Evrope. Madriđani kao branioci trofeja, a Baskijci kao finalisti Kupa kralja u kome će se sastati sa Barselonom, koja je kroz prvenstvo obezbijedila učešće u Ligi šampiona.

ATLETIKO MADRID: Kurtoa - Huanfran, Godin, Miranda, Filipe - Suarez, Gabi - Diego (od 90. Koke), Adrijan (od 88. Salvio), Turan (od 90+3. Domingez) - Falkao.

ATLETIK BILBAO: Iraizoz - Iraola, Martinez, Amorebieta, Aurteneče (od 46. Gomez) - Ander Erera (od 63. Tokero), Ituraspe (od 46. Perez), De Markos - Susaeta, Ljorente, Muniain.

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC