• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robi u MONDU: Real, planina, Džiboni i pasta

Legendarni fudbaler, sada trener Zvezde Robert Prosinečki svratio je kod nas u MONDO, da se upozna sa redakcijom za koju će raditi tokom EURO 2012.

 Robi u MONDU: Real, planina, Džiboni i pasta Izvor: MONDO

Robert Prosinečki postao nam je kolega. Nov je u redakciji, pa smo htjeli bolje da ga upoznamo.

Uz makijato i čašu vode, predstavili smo mu nove kancelarije i poželjeli dobrodošlicu.

Našeg novog kolumnistu, koji će iznositi svoje utiske vezane za utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu, pitali smo zbog čega je kao igrač driblao protivnike dok ne padnu na zadnjicu i onda čekao da ustanu, pa ponovo. To nije bilo lijepo s njegove strane...

"Ne mogu da kažem da li sam čekao da on dođe, dogodi se u datom trenutku", sa osmjehom nam je odgovorio i tu se prepoznala skromnost, uprkos tome što u karijeri skoro da nema šta nije osvojio. Znate i sami da je poslije Crvene zvezde igrao i za Real i za Barselonu.

Fudbal se promijenio od kada si prestao da igraš. Da li bi danas kaznio igrača kada bi radio stvari koje si ti radio?

"Ne bih ga kaznio", kao iz topa odgovorio nam je kolega, ujedno i trener Crvene zvezde.

"Ne bih kaznio igrača da danas to uradi. Zašto? Dajem im potpunu slobodu, naročito na 20 metara od protivničkog gola, da urade ono što misle da je najbolje. Tu se i vidi ko šta može. Dobro je imati igrača koji može tako da riješi utakmicu".

Istina, s tim da bi i navijači Zvezde voljeli da uskoro dobiju nekoga ko bar podsjeća na Žutog iz igračkih dana, kad je pogađao mreže iz nemogućih pozicija.

Koji je najljepši gol koji si dao?

"Nisam dao puno golova, ali sam dao dosta dobrih, lijepih, koji su bili za gledanje. Ne znam, možda onaj protiv Dinama iz Drezdena iz slobodnjaka... Taj i onaj Partizanu na JNA, kao neki polulob ili kako da ga nazovem", izabrao je dva Prosinečki, a teško je reći koji je gol ljepši.

Koji ti je poraz najteže pao kao igraču, a koji kao treneru?

"Nijedan poraz nije lagan, naročito sada kao trener. Teže se to podnosi, nego kad si igrač. Kad sam igrao, uvijek kažeš: 'Imamo sljedeću utakmicu', a kad si trener onda analiziraš danima zašto se to dogodilo. Bilo je teških poraza u karijeri", rekao je Prosinečki i dodao:

"Nevjerovatno teško mi je pao poraz od Rena".



Ali, objektivno su bili bolji?

"Jesu, bili su bolji, ali teško mi je bilo da gledam kako ljudi igraju i da se pitam da li ćemo jednog dana moći i mi to da dostignemo. Ja se nadam da hoćemo... A, igračkih poraza? Teško mi je pao poraz u polufinalu SP od Francuske, kada sam igrao za Hrvatsku, teško mi je pala i Argentina na SP u Italiji, poraz na penale..."

Potom, Robi se sjetio i Kelna.

"Pamtim i poraz od Kelna za polufinale Kupa šampiona, kada sam igrao u Crvenoj zvezdi, ali vjerujem da je to moralo da se dogodi i da nije bilo Milana i Kelna, kasnije ne bismo postali prvaci Evrope. Iz svakog poraza moraš nešto da naučiš".

Da li si skupljao dresove protivničkih igrača tokom karijere? Koji ti je nadraži?

"Jesam razmjenjivao, ali ne bih mogao da izaberem jedan. Većinu sam poklanjao. Dres Krisa Vodla mi je jedan od najdražih, s njim sam promijenio dres u Bariju i taj imam sigurno. Za druge, ne sjećam se tačno šta imam..."

Ti si fudbalski trener, a uskoro ćeš postati i sportski novinar, bar na kratko. Mi, sportski novinari, nemamo "A" i PRO licence, fubal pratimo, volimo ga, gledamo, pišemo o njemu, ali ne normalno je da ne možemo da ga razumijemo na isti način na koji i treneri.



Često nas bune fraze koje upotrebljavate kolege i ti. Možeš li da nam objasniš šta znači to kada kažeš da jeste ili niste dobro "otvorili utakmicu".

"Dobro otvoriti utakmicu? Hahaha... Pa ponavljamo to često, to znači da uđeš pravilno u utakmicu, da lopta ide kroz pas, da imaš koncentraciju i da, što je najvažnije, protivnik ne dođe u šansu. To nam se dogodilo u Kruševcu, gdje nismo dobro otvorili utakmicu i iz kiksa su imali prečku. Onda znači da nisi ušao dobro... Ne moraš ti da imaš pet šansi za 15 minuta, već da oni nemaju igru i da je ti diktiraš", pojasnio je Prosinečki i rekao da kada kaže da je "upao u protivnički ritam", to znači sve obrnuto ovome.

A, šta je "dubina" u igri?

"Dubina je najteži dio za koji se borim godinu i po dana, sve smo podredili tome. Nije lako doći do dubine. Igrati na dubinu podrazumijeva da lopta dođe tamo, pred gol protivnika. Mi smo jedno vrijeme igrali tako da smo imali sve, osim toga. Sada smo i tu napredovali, poboljšali smo to i zato što smo vježbali i radili, a i zato što smo doveli igrače koji vole da odu u dubinu i donesu loptu pred gol protivnika", slikovit je trener/sportski direktor i veliki zaljubljenik u fudbalsku igru.

Dobro, a šta je onda "blok"?

"Ah, blok... Kad stanu u blok. To je takođe česta fudbalska fraza koju srećemo stalno. To znači da su protivnički igrači blizu jedan drugome, da stoje kao u bloku i onda tvoj igrač nema prostora da doda, da dribla, da šutne".

Nešto slično kao kada kažeš "dobro su stajali"?

"Dobro su stajali, to je kad vizuelno primetiš kako ekipa stoji i tvoja, i protivnička. Snimiš u kojoj formaciji stoje, da li 442, 433, 4231... Ako neko dobro poštuje te formacije i linije, onda kažeš da dobro stoje".



Misliš da ćeš biti dobar novinar?

"Ma, dobro, neće to biti problem. Radiću onako kako najbolje umijem i znam, kako ja vidim svaku utakmicu i gdje je neko možda mogao bolje. Ili lošije".

Pošto smo ti ukrali još jedan dio slobodnog vremena, možeš li da nam kažeš kako se opuštaš?

"Kod kuće, kod kuće... Djeca prvo, a potom muzika".

Koja vrsta muzike?

"Fan sam nekoliko bendova i muzičara. A, kada hoću da se potpuno opustim, pustim Džibonija, Tonija Cetinskog i Kseniju Mijatović... To su moji favoriti. Volim i Parni valjak".

Upravo si nam odgovorio na jedno pitanje iz "ili ili" dijela intervjua. Htjeli smo da te pitamo da li više voliš Azru ili Parni valjak, ali smo dobili odgovor.

"Kao klinci smo slušali Azru... A šta da radiiiiiiiiiiiiiiiim, kada od djevojka na koju... Tako biješe ide? Super je Džoni..."



Noć ili dan?

"Dan".

Pica ili pasta?

"Pasta".

Brazil ili Argentina?

"Argentina".

Supermen ili Betmen?

"Betmen".

Vanila ili čokolada?

"Vanila".

Bioskop ili pozorište?

"Bioskop".

More ili planina?

"Planina".

Paćino ili De Niro?

"De Niro".

Real ili Barselona?

"Hahahaha, tu si me našao. Real..."

Azra ili Parni valjak?

"Ipak, Parni valjak".

Hvala Robi, sasvim dovoljno za prvi radni dan u MONDU. Vidimo se uskoro...

"Ćao, vidimo se!"

(N. Janković - MONDO, foto: Petar Stojanović, video: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC