• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Od Ženes Eša do AEL-a?

Crno-bijeli su 26 puta imali zaostatak iz prvih mečeva u evro kupovima, a uspjeli su da prođu dalje devet puta.

 PARTIZAN: Od Ženes Eša do AEL-a? Izvor: MONDO

Partizan će u srijedu (Humska, 20,45) pokušati da obezbijedi plasman u plej-of za Ligu šampiona preko AEL-a, koji ga je savladao u prvom meču u Larnaki - 1:0.

Crno-bijeli su kroz istoriju 26 puta "jurili" zaostatke iz prvih utakmica u evropskim takmičenjima, a devet puta su uspjeli da prođu dalje. Od toga, 19 puta su prve mečeve gubili kao gosti, a osam puta su elimisanli rivale u revanšima kao domaćini.

"Minus" od jednog gola iz početnih 90 minuta imali su 13 puta i sedam puta su nastavljali evropski put. Takođe, u devet slučajeva su na strani u prvim utakmicama doživljavali minimalne poraze i čak šest puta uspijevali da "prestignu" zaostatak.

Partizan je prvi put uspio da nadoknadi "minus" u sezoni 1963/64 pošto je u Luksemburgu izgubio od Ženes Eša u osmini finala Kupa šampiona - 1:2. U revanšu je bilo ubjedljivih 6:2.

Dvije godine kasnije, na putu ka finalu elitnog takmičenja, u četvrtfinalu, "parni valjak" je "zaribao" u Pragu protiv Sparte (1:4), ali je bio nezadrživ u Beogradu - 5:0.

Na sljedeći podvig u Humskoj 1 čekali su skoro dvije decenije, a onda se desilo nešto na šta su i dan-danas ponosni - Kvins Park Rendžers (1984/85). Partizan je u Engleskoj debakl (2:6), ali je u Beogradu ostvario baš onakvu pobjedu kakva mu je bila potrebna za prolaz u osminu finala Kupa UEFA - 4:0.

Već sljedeće godine "pao" je i Portimonense iako je u Portugalu pobijedio 1:0. Beogradski tim je kod kuće lako obavio posao - 4:0.

Uslijedio je 1989. i dvomeč sa Groningenom u osmini finala Kupa pobjednika kupova. Milko Đurovski i drugovi su tužni napustili teren u Holandiji (3:4), ali su se protivniku "osvetili" u Humskoj sa kamatom - 3:1.

Naredne sezone i Real Sosijedad je u San Sebastijanu bio bolji od Partizana (1:0), ali je španski predstavnik izbačen iz šesnaestine finala Kupa UEFA poslije penala, jer su u revanšu crno-bijeli uzvratili istom mjerom tokom 90 minuta.



Sankcije su udaljile "parni valjak" od Evrope početkom 90-ih godina prošlog vijeka, pa je sljedeći preokret napravio 1998. Njukasl je sa Sjen Džejms parka ponio 2:1 na drugi dio okršaja prvog kola Kupa pobjednika kupova sa Partizanom, kome je kod kuće bilo dovoljno i 1:0. Toliko je i dobio.

Posljednji put kada su crno-bijeli sa gostovanja donijeli "minus" i uspjelim da na kraju dvomeča slave dogodio se 2000. Tada su na Malti poraženi od Slijeme (1:2), ali u Beogradu dileme nije bilo - 4:1.

Partizan je još jednom šokirao "svrake" iz Njukasla, koje su u Humskoj pobijedile 1:0 u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2003/04. Međutim, tim Lotara Mateusa je golom Ivice Ilieva anulirao zaostatak na Sjen Džejms parku, a poslije penala se prvi put domogao Lige šampiona.

Partizan se dva puta sastajao sa kiparskim predstavnicima i ima polovičan učinak.

Davne 1963/64 nije imao problema sa Anortozisom u šesnaestini finala Kupa šampiona - kod kuće je pobijedio 3:0, a na Kipru 3:1. Međutim, vremena su se promijenila, pa je prije tri godine uspješniji od crno-bijelih bio Apoel. U Nikoziji je bilo 2:0, a u Beogradu 1:0.

(MONDO, foto MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC