• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meč Zvezda - Omonija... Dio istorije

Nikada se nije dogodilo da u dva meča na evropskoj sceni crveno-bijeli odigraju bez golova!

 Meč Zvezda - Omonija... Dio istorije  Izvor: MONDO

Tek poslije 279 utakmica na međunarodnoj sceni i 56 godina putovanja uzduž i poprijeko Evrope, a jednom i do Japana, FK Crvena zvezda zabilježila je "nulu" u dvomeču sa nekim rivalom iz inostranstva.

U dva meča protiv Omonije, 90 minuta u Beogradu i 120 minuta u Nikoziji, Zvezda nije ni postigla, ni primila gol, što se nikada ranije nije dogodilo.

Najbliži "nuli" u dvomeču, crveno-bijeli bili su 2007. godine protiv Glazgov Rendžersa (0:1, 0:0), 2005. godine protiv Brage (0:0, 1:1), 2003. u meču sa Rozenborgom (0:0, 0:1), 1997. protiv Hartsa (0:0, 1:1) i godinu dana ranije u meču sa Ksamaksom (0:1, 0:0)...

"Rat" u mečevima sa Omonijom doveo je ekipe pred penal seriju i bio je to tek peti put u 56 godina da Crvena zvezda o pobjedniku na međunarodnoj sceni odlučuje izvođenjem jedanaesteraca. Kada je Boban Bajković zaustavio udarac štopera Danijelsona u sedmoj seriji, poboljšao je skor kluba na 4:1!

Krenimo redom...

Prve penale Zvezda je izvodila u sezoni 1974/75, kada je u četvrtfinalu Kupa pobjednika Kupova izbacila Real Madrid (6:5). U Beogradu je bilo 2:0, u Madridu 0:2, ali su crveno-bijeli bili bolji od najtrofejnijeg kluba Evrope sa bijele tačke.

Do naredne penal drame čekalo se punih 14 godina. U sezoni 1988/89, u drugom kolu Kupa šampiona, Crvena zvezda i Milan dva puta igrali su 1:1, ali su Italijani otišli dalje prisebnijim izvođenjem jedanaesteraca - 2:4.

Svakako najpoznatija penal serija u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala je ona iz Barija 1991. godine, kada je finalni meč Kupa šampiona sa Olimpikom iz Marseja završen rezultatom 0:0, a onda pogotkom Darka Pančeva za 5:3, Zvijezda postala prvak Evrope u fudbalu. To je do danas ostao najveći uspjeh srpskog fudbala.

Ovaj primjer je donekle i izuzetak, jer se samo tu nije radilo o penalima poslije dvomeča, već se igrao samo jedan meč finala.

Od 1991. godine, do prvog kola Kupa UEFA i dvomeča sa Mecom prošlo je osam godina. Zvezda je dobila Francuze 2:1 kod kuće, izgubila istim rezultatom u gostima, pa onda prošla dalje sa 4:3 poslije penala.

Skoro deceniju i po kasnije, momci Roberta Prosinečkog u prvom takvom životnom iskustvu, bili su smireni i staloženi, pa su izbacili Omoniju rezultatom 6:5, poslije sedam serija i samo sa jednim promašenim penalom.

(N. J. - MONDO, foto: crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC