• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ide na sedam puta bogatijeg od sebe

Budžet Bordoa iznosi 70 miliona evra. Klub je četvrti najpopularniji i peti najbogatiji u Francuskoj. Lideri Plašil, Obranijak, Karaso, Gufran.

 Zvezda ide na sedam puta bogatijeg od sebe Izvor: MONDO

Sporting Lisabon, Hapoel Tel Aviv, Levante, Sparta Prag - ipak Bordo!

Fudbaleri Crvene zvezde dobili su jakog rivala u plej-of rundi za plasman u Ligu Evrope, ali je teško reći da li su imali ili nisu imali sreće na žrijebu u Nionu.

Jer, s obzirom na to da od 2007. godine nisu učestvovali u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, crveno-bijeli oborili su svoj rejting do te mjere da nisu ni mogli da dobiju lakog protivnika u posljednjih 180 minuta do plasmana u Evropu.

Ni da je došao Hapoel, ni Sparta, ne bi bilo lako.

Ipak, godinu dana poslije lekcije od Rena, kada je bilo 1:2 u Beogradu i 0:4 u Renu, ekipa Roberta Prosinečkog ponovo će na put u Francusku, samo nešto južnije. A, fakti govore da najtrofejniji srpski klub očekuje još teži posao, jer je Bordo bio bolje plasiran od Rena na kraju prošlog prvenstva Francuske i ima veći budžet za narednu sezonu.

Predsjednik Bordoa, vinski magnat Žan-Luj Trio, najbolji fudbalski funkcioner u Ligi 1 za sezonu 2008/09, saopštio je da će za narednu sezonu budžet kluba iznositi (za nas) astronomskih 70 miliona evra i bukvalno se izvinio navijačima, jer je prošlogodišnji bio za deset miliona evra "jači".

Tako je Bordo pao na peto mjesto u Francuskoj, iza Pari Sen Žermena, Olimpika iz Liona, Olimpika iz Marseja i Lila, koji ga je pretekao na četvrtom mjestu jačanjem budžeta sa 55 na 80 miliona evra.

Poređenja radi, budžet Crvene zvezde za narednu sezonu iznosi 10,3 miliona evra, od čega tri i po miliona ide na plate igrača. Nije teško izračunati da će se Lazović, Kasalica, Maksimović, Milivojević, Evandro, Bajković, Jovanović, Mladenović, Milunović, Dimitrijević, Mikić, Mijailović i ostali, predvođeni trenerom Prosinečkim, namjeriti na sedam puta "skupljeg" protivnika.

To, ipak, ne znači da crveno-bijeli neće moći da igraju protiv "žirondinaca", sada kada znaju kako ne treba nastupiti u takvom dvomeču. Dovoljno je samo da pogledaju snimke iz Rena...

Prošle sezone, Bordo je završio kao peti u ligi. Ima šest titula prvaka (1950, 1984, 1985, 1987, 1999, 2009) i jedno finale Kupa UEFA u sezoni 1995/96, kada je Bajern iz Minhena bio bolji u finalu ukupnim rezultatom 5:1 (2:0, 1:3).

Mnogo više o snazi i tradiciji kluba, osnovanog 1881. godine, govore imena koja su igrala za "žirondince" iz Bordoa: Zinedin Zidan, Žan Tigana, Alan Žires, Kristof Dugari, Žan Miku, Bisent Lizarazu, Paueleta, Maruan Šamak...

Sada, Bordo nema takve zvezde u timu, ali ima jako dobar sastav koji predvode golman Sedrik Karaso, defanzivci Benoa Tremulino, Mišel Sijani, Lamin Sane, vezisti Jaroslav Plašil, Sedrik Obranijak, Fereira Vijera Žusi, Gregori Sertik i napadači Šeik Dijabate, Nikola Moris Belaj, kao i prvi strelac kluba Joan Gufran.

Ovog ljeta, četvorica igrača otišla su iz kluba, a nijedan nije došao. U Bordou igra i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Vujadin Savić, koji je na pozajmici u Dinamu iz Drezdena.

Grad Bordo nalazi se na jugo-zapadu Francuske, na rijeci Garoni i šesti je grad po veličini u toj zemlji sa 1.105.000 stanovnika. Bordo je francuska prestonica vina, najpoznatijeg proizvoda te zemlje, a vinska industrija gradu i regionu donese godišnji prihod od oko 14,5 milijardi evra.

Prvi čovjek "žirondinaca" jedan je od vodećih ljudi u tom poslu i otuda ne treba da čudi otkud Bordou 70 miliona evra za život.

Beograd i Bordo dijeli 2.033 kilometara puta, što će biti pravi izazov za navijače koji odluče da 30. avgusta putuju na revanš meč na stadion Čaban Delma, kapaciteta 34.462 mesta. Bordo ima bučne i organizovane navijače i četvrti je najpopularniji klub u Francuskoj, iza Marseja, Liona i Pari Sen Žermena.

Crvena zvezda u istoriji nikada nije igrala protiv Bordoa, ali se naigrala fudbala u Francuskoj. Od debija na evro-sceni 1956. godine, crveno-bijeli nisu se nijednom sastali sa Francuzima, do čuvenog finala Kupa šampiona u Bariju i duela sa Olimpikom iz Marseja.

Zvezda je tada, 1991. godine, postala prvak Evrope i potom jako često sastajala se sa francuskim timovima. U post-Bari eri, Francuzi su bili znatno uspješniji.

Prvo je Zvezda prošla Mec na penale 1998. godine, U Beogradu je bilo 2:1, u revanšu 1:2, ali su crveno-bijeli bili bolji u penal seriji (4:3). Ipak, iste sezone i već u narednoj rundi Kupa UEFA, Olimpik iz Liona bio je bolji u oba meča (1:2, 2:3).

Već u narednoj sezoni, Zvezda je ispala od Monpeljea u dramatičnoj završnici revanša. U Beogradu je bilo 0:1, crveno-bijeli su u Francuskoj dva puta stizali do izjednačenja, ali ne i do vođstva koje bi donijelo prolaz dalje. Bilo je to prvo kolo Kupa UEFA.

Naredni protivnik iz Francuske bio je Strazbur u grupnoj fazi Lige Evrope, u sezoni 2005/06, kada se igrao samo po jedan meč u grupi, pa je u Strazburu bilo 2:2 i to golom u nadoknadi vremena, koji je Zvezdu eliminisao u grupi sa Romom, Bazelom i Tromsom, aktuelnim protivnikom Partizana u istoj fazi takmičenja.

O mečevima sa Renom već smo pisali...

(N. J. - MONDO, foto: girondins.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC