• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORAC: Dokle više da nas kradu i tuku!?

Banjalučki Borac ogorčen je suđenjem i nepoštovanjem pravila fudbalske igre u derbiju protiv Željezničara (1:0).

 BORAC: Dokle više da nas kradu i tuku!? Izvor: MONDO

Derbi susret na Grbavici pripao je domaćinu rezultatom 1:0 u okviru drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali u banjalučkom klubu smatraju da pobjeda Želje nije čista!

Naprotiv! Po njima, nisu ispoštovana pravila fudbalske igre!

Uputili su zvanično saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

''Utakmica 2. kola BH Telecom Premijer lige na stadionu Grbavica odigrana između Željezničara i Borca u nedjelju 12. avgusta 2012. godine, pokazala je da Borac u fudbalskoj BiH nema isti status kao Željezničar.

Ako je FK Borac u prethodnom periodu drakonski kažnjavan zbog ispada navijača, onda je nelogično da se kod istih „kadija“ isti ispadi drugih navijačkih grupa tretiraju drugačije.



Zašto?

Skandalozno skandiranje "ubij, ubij, Srbina" koje se čulo sa tribina stadiona Grbavica prošlo je bez reakcije službenih osoba.

U sličnim situacijama u Banjaluci bila je drugačija reakcija, i to od strane istog „kadije“!

Glavni sudija ovog susreta Tomislav Čuić umjesto da prekine utakmicu na pet minuta i naloži oficijelnom spikeru da upozori navijače da prestanu sa sramnim skandiranjem, izgleda, stavio je vatu u uši.

Navijači FK Borac su istjerani sa stadiona 20 minuta prije kraja meča a da niko ne zna zbog čega, iako je na njih bačeno nekoliko baklji od strane domaćih navijača.

U posljednjih nekoliko derbija između ovih klubova viđamo isti scenario: glavni sudija dobija slabu ocjenu, a Željezničaru pripadaju bodovi! Ima li to smisla?

Zbog toga i ne čude sve glasnija razmišljanja iz Banjaluke i Republike Srpske da ova liga nema smisla, da klubovi iz RS nisu zaštićeni.

Šta i kako dalje?

Podsjećamo na član 31 Propozicija takmičenja Premijer lige BiH, stav 2 i stav 4: U slučaju da se nastavi sa skandiranjem slogana uvredljivog sadržaja, sudija utakmice će prekinuti utakmicu i zatražiti od kluba domaćina da se isprazni dio tribine – gledališta u najkraćem roku, a ne dužem od 30 minuta, a ako se to ne osigura, sudija utakmice će utakmicu trajno prekinuti, a o svojoj odluci obavijestiti klubove i delegata utakmice.
To glavni sudija nije učinio, niti je preko delegata posredovao da oficijelni spiker upozori na nedolično skandiranje.

Fudbalska javnost u BiH putem malih ekrana mogla je da se uvjeri da gol Željezničara nije regularan, jer lopta nije cijelim obimom prešla gol liniju. Sudija iz Tomislavgrada Tomislav Čuić je, na „nagovor“ pomoćnog sudije Hrvoja Turudića, opet oštetio Borac.



Po čijem nalogu?

FK Borac će legalnim putem pokušati da ukaže na činjenicu da nije ravnopravan sa nekim klubovima iz Federacije BiH.

Hoće li uspjeti u tome ponajviše zavisi od volje čelnika FS BiH.

Borac je moralni pobjednik na Grbavici i, vjerujte, nikada na svom kontu ne bi želio bodove kakve je u nedjelju osvojio favorizovani Željezničar.

Ako je i od moćnika, previše je", zaključuje se u saopštenju FK Borca!



Zbog suđenja je Borac uputio i zahtjev Komisji za suđenje FS BiH koji takođe prenosimo u cjelosti:

"Obraćamo Vam se sa molbom da pregledate snimak utakmice jer želimo da ukažemo na određene propuste suđenja, glavnog sudije Tomislava Čuića i posebno prvog pomoćnika Hrvoja Turudića, čije su odluke direktno uticale na konačan rezultat utakmice.

Molimo Vas da prilikom pregleda snimka posebnu pažnju obratite na:
- 1.minut, igrač Željezničara br.8 Zolotić objema rukama zaustavlja igrača Borca br.79 Krunića-prolazi bez javne opomene,

- 12.minut igraču Željezničara br.17 Čoliću pokazuje javnu opomenu jer ima neispravnu opremu i šalje ga u svlačionicu da je dovede u red, a igrač Željezničara br.5 Kerla čitavu utakmicu igra sa neispravnom opremom (crne podgaće i široki bijeli povez oko štucni), prolazi nekažnjeno, iako smo ga u poluvremenu na to upozorili,

- 27.minut igrač Željezničara br.8 Zolotić rukama s leđa zaustavlja igrača Borca br.18 Subića - prolazi opet bez javne opomene,

- 29.minut , na aistenciju I pom.sudije Hrvoja Turudića glavni sudija Tomislav Čuić priznaje pogodak za FK Željezničar. Molimo Vas dobro pogledajte ovaj detalj.
U 51. minuti utakmice, na stadionu Grbavica se prolama“ UBIJ, UBIJ, SRBINA“ službene osobe na to ne reaguju.

Ovdje smo naveli samo neke detalje koji ne idu u prilog dobrog suđenja, naprotiv, ali želimo da i Vi prilikom analize suđenja ovog susreta na vrijeme ukažete na greške, kako se ovakve i slične stvari nebi ponavljale na narednim utakmicama BH Telekom Premijer lige BiH", navodi se u saopštenju upućenom Komisji za suđenje FS BiH, koji je potpisao direktor Borca Radmilo Šipovac.



U izjavi za javnost, proslijeđenoj medijima, Šipovac je bio sarkastičan.

"Bodove koji su sudijskom greškom otišli Željezničaru u rashodovnoj strani vodićemo pod šifrom „humanitarne svrhe“. Nakon svega što se dešavalo na Grbavici ne bi me iznenadilo da fudbalski moćnici iz Sarajeva uvedu nova pravila u kojima bi bilo naglašeno da svaku utakmicu između Borca i Željezničara mora suditi Tomislav Čuić iz Tomislavgrada sa sebi odanim pomoćnicima, da svaku utakmicu između ta dva kluba mora dobiti Željezničar, da se u slučaju da Željezničar ne postigne pogodak primijene ad-hok pravila fudbalske igre tako da se gol može priznati i ako lopta ne pređe gol-liniju, da navijači Želje mogu skandirati „ubij, ubij, Srbina“ a da se na njihovo ponašanje ne primjenjuje član 31. propozicija takmičenja BH - Telecom Premijer lige BiH, kao i da BH -Telecom Premijer liga BiH ima smisla samo ako se na startu prvenstva jasno stavi da do znanja da su sarajevski klubovi u povlašćenom položaju, da klubovi iz Republike Srpske mogu služiti samo za potkusurivanje, te da navijače Borca niko ne smije da bez razloga bije, osim federalne policije. Svaka sličnost sa državom BiH je slučajna", zaključio je direktor Banjalučana u saopštenju.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

dex

nista novo.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC