• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Milijaš i Zvezda uspjeti?

Nekadašnji kapiten crveno-bijelih odlučio se da potpiše trogodišnji ugovor i proba dve stvari - da oživi karijeru i vrati titulu.

  Da li će Milijaš i Zvezda uspjeti?  Izvor: MONDO

Nenad Milijaš jedan je od posljednjih fudbalera koji su igrali u Crvenoj zvezdi i koji mogu da kažu da su za sobom ostavili ozbiljan trag i zaslužili trajno poštovanje navijača.

Nije da prije i poslije njega nije bilo sjajnih igrača, odličnih tehničara, pouzdanih defanzivaca... Ali, u periodu organizacionog tumaranja na svim nivoima u Ljutice Bogdana, tokom prethodnih pet sezona, igrači su dolazili i odlazili kao na traci, zadržavajući se nedovoljno dugo da im navijači zapamte ime, prezime, lik i broj na dresu.

Milijaš, u crveno-bijelom, igrao je tri i po sezone, od januara 2006. do juna 2009. godine i za to vrijeme postigao 45 golova na 126 utakmica, osvojio dve duple krune i bio najbolji fudbaler Superlige.

Poslije tri sezone u Vulverhemptonu, pomalo i na svoju štetu (u finansijskom smislu), odlučio je da se vrati na "Marakanu" i proba dve stvari: povrati igračko umijeće pomalo zatureno negdje na putu između svlačionice i klupe "Mulinea" i vrati titulu klubu u kojem je stekao sve, pa i status reprezentativca.

Zbog toga, a uprkos tome što nekolicina njegovih prethodnika (Lazetić, Đorđević, Tutorić, Milovanović, Kovačević, Perović...) nisu slavno prošla vraćajući se iz inostranstva na adresu Ljutice Bogdana 1a, Milijaš je prihvatio poziv aktuelnog rukovodstva kluba, potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom i zadužio najteži dres koji je moguće izabrati, onaj s brojem "10", koji je do nedavno nosio Evandro Goebel.

I tu se donekle može povući paralela, između neočekivanog rastanka sa Brazilcem i možda malo zakašnjele promocije Srbina. Ali, u Zvezdi će vam reći da je "bolje ikad nego nikad".

Posljednjeg dana prelaznog roka u Evropi, zamjenik sportskog direktora Crvene zvezde Goran Vasilijević predstavio je Milijaša u Medija centru stadiona. Samo 14 časova poslije bolne eliminacije iz Evrope, u Bordou.

S obzirom na to da je Vasilijević otkrio da se sa Milijašem u zemunskom lokalu dogovorio sve još krajem juna, ostaje veliki žal kod zvezdaša što se bivši kapiten nije ranije razišao sa Vulvsima i tako došao u situaciju da igra dvomeč sa Francuzima. Ali, kao pravi sportsmen, Milijaš je tim povodom skromno rekao...

"Žao mi je što nisam mogao da igram dvomeč sa Bordoom. Vi kažete da je nedostajalo iskustvo, ali ja iskreno mislim da je ekipa odigrala perfektna dva meča i ne mislim da sam bio u ekipi da bi bilo bolje ili drugačije. Samo je nesreća, koja se rijetko kada događa i ne znam da li će se ikada ponoviti, 'zaslužna' što nismo otišli dalje. Nadam se da će narednog puta sreća biti na Zvezdinoj strani", rekao je Milijaš, koji je rođen 30. aprila 1983. godine u Zemunu.

"O Nenadu ne bi trebalo trošiti riječi, znate sve o njemu i njegovoj igračkoj karijeri. Nama je bitno kao klubu da se takav zvezdaš vratio ovdje", rekao je Vasilijević i dodao:

"Mi smo još u junu imali dogovor da dođe u Crvenu zvezdu onog trenutka kada se otvori prilika da napusti Vulverhempton. To smo se Nenad i ja dogovorili pred kraj juna, uz saglasnost predsjednika (Vladana Lukića, prim. aut), u Zemunu u jednom lokalu... Dogovorili smo se tada sve. Nama je mnogo drago što je na kraju i došao. A zbog čega je došao, pokazaće na terenu".

Milijaš je priznao da je na promociju došao u lošem raspoloženju.

"Moj prvi utisak je da sam, prije svega, tužan zbog utakmice. Gledao sam i proživljavao. Svi znate da je mnogo lakše igrati nego gledati sa strane", rekao je, ali i naglasio:

"Vjerujte da sam srećan što sam se vratio u Zvezdu. Čim sam imao priliku da mogu da uradim to, da postoji mogućnost, uspjeli smo da se dogovorimo. Nadam se da ću svojim igrama opravdati povjerenje Uprave, ali i navijača koji vjeruju u mene".

O porazu u Bordou...

"Kao i svaki zvezdaš, jako sam teško podnio. Bilo mi je potrebno dugo vremena da se oporavim. Mogu da zamislim kako je njima koji su igrali. Nadam se da će uspjeti da se oporave za narednu utakmicu, jer je poslije svega najbitnije prvenstvo. Nadam se da ćemo uspjeti svi zajedno da se spremimo i pobijedimo u prvoj narednoj utakmici".

O Vulverhemptonu...

"Što se mene tiče, proveo sam tamo lijepe tri godine. Posljednje sezone nisam igrao onoliko koliko sam smatrao da zaslužujem i to je bio razlog zbog kojeg sam razgovarao sa trenerom i pokušao da se dogovorim s njim da me puste da odem negdje da igram. Oni znaju tamo koliko je meni Zvezda bitna, postojali su klubovi iz istog ranga gdje sam mogao da odem, ali sam se odlučio za Zvezdu i siguran sam da nisam pogriješio".

U kojoj mjeri ste fizički spremni za sezonu?

"Spreman sam, nisam bio povrijeđen i prošao sam kompletne pripreme tamo. Odigrao sam veliki broj prijateljskih utakmica i praktično nisam igrao samo posljednje dve nedelje, što nije strašno. Mnogo mi je bitno da sam zdrav i spreman".

Da li očekujete da ćete povratkom u Zvezdu povratiti status reprezentativca?

"Što se reprezentacije tiče, meni je najbitnije da ovdje, u Zvezdi, odigram kako treba, a sve ostalo će doći vremenom..."

Meč s Radničkim iz Niša je u nedjelju uveče. Da li ćete biti u sastavu?

"To je pitanje za trenera. Ja sam došao ovdje i požurio tamo (u Vulverhempton) da uzmem papire kako bih mogao što prije da igram, već protiv Radničkog iz Niša. Da li ću igrati ili ne - ne znam, ali očekivanja su uvijek ista bez obzira protiv koga se igra".

Hoće li biti teško poslije svega u Francuskoj?

"Sigurno da će biti teško, uvijek je teško poslije evropske utakmice izdići se i pobijediti narednog protivnika. Teško je i kada se pobijedi u Evropi, pa igrati za tri dana, a naročito kada se ovako ispadne. Ja vjerujem da ćemo svi zajedno naći snage da se oporavimo".

U kojoj mjeri poznajete aktuelni sastav Zvezde?

"Imao sam tamo satelit i gledao sam svaku utakmicu Crvene zvezde koja je prenošena, tako da poznajem ekipu. Siguran sam da Zvezda ima tim za titulu, da tako ne mislim, ne bih ni razmišljao o tome da se vratim...", naglasio je za kraj Nenad Milijaš, novi-stari vođa Crvene zvezde na terenu.

Nenad Milijaš došao je u Crvenu zvezdu nakon što se sa čelnicima Vulverhemptona dogovorio oko sporazumnog raskida ugovora godinu dana prije njegovog isteka. Vulvsi saopštili su Milijašu da ima prilično visoka primanja za novonastale uslove poslije ispadanja iz Premijer lige i padanja u Čempionšip i da pritom nije u planovima menadžera Stalea Solbakena.

S druge strane, svjestan da kod Solbakena neće igrati onoliko koliko mu je neophodno u 29. godini, Milijaš je od Vulvsa zatražio raskid ugovora, kako bi pronašao klub u kom će biti standardan. I jedna i druga strana morale su da popuste donekle.

Vulvsi nisu dobili obeštećenje, a Milijaš je morao da se odrekne dijela novca koji bi zaradio u sezoni 2012/13.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC