• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prođe 26 godina od kad je Fergi uzeo alkose

Od ove "socijalne ustanove" napraviću "fudbalski klub", rekao je 1986. Ferguson ekipi Junajteda poslije poraza od Oksforda. Ovako je počelo...

  Prođe 26 godina od kad je Fergi uzeo alkose  Izvor: MONDO

Danas, 6. novembra 2012. navršilo se tačno 26 godina od kako je Mančester junajted postavio Ser Aleksa Fergusona za svog menadžera.

Jedna nevjerovatna priča traje i dalje, trajaće još, a da traje vječno pobrinuo se klub sa "Old Traforda" koji je saopštio da će uskoro u blizini stadiona biti postavljena bista slavnog 70-godišnjeg škotskog menadžera, koji je trenirajući "đavole" postavljao nove standarde u svjetskom fudbalu.

Prije godinu dana, na tačno četvrt vijeka od promocije mladog menadžera Aberdina na "Teatru snova", Junajted je preimenovao cijelu tribinu svog stadiona u ime Aleks Ferguson.

Vratimo se na početak, jer ova priča zaslužuje da svake godine iznova bude ispričana.

PRVA UTAKMICA
Usnuli džin tražio je izlaz iz krize, dok je Engleskom vladao omraženi Liverpul. Nimalo lak posao povjeren je u ruke 44-godišnjeg Škota, koji je čuda pravio sa Aberdinom. Počelo je loše. U prvoj utakmici na klupi Junajteda, Ferguson je glatko izgubio od Oksforda na Menor Graundu - 0:2.

Ferguson je preuzeo ekipu kao pretposljednju, od Rona Atkinsona i do kraja sezone nekako dogurao do 11. mesta. Njegovu prvu utakmicu u Oksfordu pratilo je 13.545 navijača, ali su Fergija rastužili budući napadač Liverpula Džon Aldridž i kasnije Nil Slejter.


Novi menadžer je kasnije otkrio da je bio šokiran fizičkom (ne)spremnošću igrača Junajteda, sa kojima prije utakmice skoro da nije imao kada da odradi trening. Kasnije, u svojoj autobiografiji, Ferguson je dodao i da je otkrio kako je velika većina igrača iz Atkinsonovog tima redovno konzumirala alkohol.

Već narednog jutra, poslije poraza od Oksforda, mladi menadžer pozvao je sve igrače u teretanu i saopštio im da će radikalno promijeniti reputaciju "socijalne ustanove" u "fudbalski klub". Pol Mekgrat od tada nije više bio standardni vezista Junajteda.

PRVA POBJEDA



Ferguson je morao da sačeka tri utakmice kako bi se radovao. Tek 22. novembra, Junajted je pobijedio Kvins Park Rendžers na "Old Trafordu" - 1:0, a jedini gol postigao je danski defanzivac Džon Sivebek. Njegov udarac iz slobodnog udarca nekako se otkotrljao u mrežu...

Do tada, Junajted je pod Fergusonovim vođstvom odigrao 213 minuta bez gola. Već narednog ljeta, poslije svega 31 odigrane utakmice u novom klubu, Ferguson je prodao Sivebeka tada snažnom Sent Etjenu iz Francuske. Zamenio ga prvi igrač kojeg je Fergi doveo, tamnoputi Viv Anderson.

"Ne sjećam se preterano dobro tog gola, osim da je bio udarac sa oko 18 metara. Uradio sam jako, ali i zavrnuo kao Bekam", ispričao je kasnije Danac.

"Bio je to veoma važan gol, koji je Aleksu dao prvu pobjedu u Mančester junajtedu, ali bio je važan i meni, jer ih nisam dao mnogo".

PRVA POBJEDA U GOSTIMA

Gdje drugo, nego na Enflidu?

U prvoj sezoni, Ferguson je zabilježio samo jednu jedinu pobjedu u gostima, ali ona je bila - velika! Tada moćnom Liverpulu, Fergi i Junajted nanijeli su jedini poraz te sezone kod kuće, na u to vrijeme slavnom Enfildu.

Norman Vajtsajd pogodio je za Junajted i tako donio Fergusonu treću pobjedu u prvih osam mečeva na čelu novog kluba. Kasnije, Fergiju je bilo potebno nekoliko godina da ponovi taj uspjeh, ali s ozbirom na trenutne okolnosti, tri boda sa Enfilda u velikoj mjeri pomogla su primarnom cilju - opstanku Junajteda u Prvoj diviziji.

PRVO POJAČANJE

Već smo rekli - Viv Anderson iz Arsenala i to za cijenu od samo 250.000 funti, koju je odredio tribunal. Tada engleski reprezentativac brzo se uklopio u novom timu i postao nezamjenljiv desni bek. Odigrao je više od 50 utakmica za Junajted, do trenutka kada je Ferguson doveo Irca Denisa Irvina iz Oldama za samo 625.000 funti.

Od tada, Irvin je postao neprikosnoven kraj desne aut linije sve do 90-ih i dolaska Garija Nevila, a Anderson je prodan Šefild Vendsdeju.

"Vivov profesionalizam na desnom beku i nepokolebljiv entuzijazam u svlačionici vrijedili su više od 250.000 funti koje smo platili Arsenalu", rekao je Ferguson.

"Viv, čovjek kojeg sam uvijek volio da vidim, bio je osujećen povredama na putu da postane mnogo uticajniji igrač nego što je ikada bio".

Prije odlaska u Šefild, Anderson je osvojio FA Kup sa Junajtedom 1990. godine i kasnije "Šeriti šild" (Superkup) na startu sljedeće sezone.
PRVI TROFEJ
Mančester junajted morao je da igra reprizu finala FA Kupa da bi savladao Kristal Palas 1990. godine i kako bi Ferguson konačno osvojio prvi trofej, četiri i po godine poslije postavljanja na čelo tima.

Prva utakmica završena je rezultatom 3:3, protiv Palasa, koji je šokirao Liverpul u polufinalu i tako otkazao veliki derbi u finalnoj utakmici. Palas je poveo preko Garija O'Rajlija u 17. minutu, udarcem glavom poslije kojeg se lopta od Garija Palistera odbila u mrežu.

Junajted je takođe izjednačio poslije odbitka, kada je Džon Pemberton u mrežu preusmjerio pokušaj Brajana Robsona tik pre poluvremena. U drugom dijelu, Mark Hjuz doveo je Fergijev tim u vođstvo, što je menadžera Palasa Stiva Kopela natjeralo na izmjenu.

Svježi Ian Rajt (zvuči li vam poznato ovo ime?) poslije samo tri minuta postigao je gol i izborio produžetke.

"Napaljeni" Rajt doveo je Palas u vođstvo poslije samo dva minuta igre u produžecima, na centaršut Džona Salaka. Ali, posljednju riječ imao je Mark Hjuz, sedam minuta prije isteka dodatog vremena za 3:3. Pravila tada nalagala su novu utakmicu.

Ferugoson je tada hrabro izostavio golmana Džima Lejtona iz nove utakmice, jer je u branio igrao loše, a ta odluka izazvala je burne reakcije i Lejtona i dijela javnosti. Ispostavilo se da Fergijev zemljak, standardni golman Junajteda i Škotske, nikada više nije branio i da je brzo napustio klub.

Zvuči li vam i ovo poznato? U smislu sudbina koje su zadesile Dejvida Bekama, Ruda van Nistelroja, Karlosa Teveza, Dmitra Berbatova, itd.

Lejtonovo mjesto među stativama zauzeo je Les Sili, koji je u novom meču sa Kristal Palasom imao tri fantastične intervencije. Pobjedonosni pogodak za Junajted postigao je defanzivac Li Martin, koji je primirio centaršut Nila Veba i potom postigao gol preko Najdžela Martina.

Kapiten Brajan Robson podigao je prvi pehar u Fergusonovoj eri.

Sastav je bio: Sili - Filan, Brus, Palister, Martin - Veb, Ins, Robson, Valas - Mekler, Hjuz.

ALEKS FERGUSON U BROJKAMA



To je bio prvi Fergusonov trofej, a do danas, od najnevažnijih, do najbitnijih u evropskom i svjetskom fudbalu, Škot ih je osvojio - 37.

37
trofeja (2 Lige šampiona, 12 titula, 5 FA Kupova...).

Tripleta
- Liga šampiona, Premijer liga, FA Kup osvojena 1999. godine.

45 - najduži Junajtedov niz bez poraza u svim takmičenjima.

9:0
- Fergusonova najubjedljivija pobjeda, protiv Ipsvič Tauna, 1995. na "Old Trafordu".

6:1
- Fergusonov najteži poraz, od gradskog rivala Sitija, takođe na "Old Trafordu", 2011. godine.

26 - Toliko je Junajted čekao da uzme šampionsku titulu, sve dok je Ferguson konačno nije osvojio 1993. godine.

3 -
"Tri godine izgovora i još je sve sranje... TA RA FERGI", čuveni transparent navijača Junajteda iz decembra 1989.

30,75
- miliona funti potrošenih na transfer Dmitra Berbatova iz Totenhema (2008), klupski rekord.

80
- miliona funti zarade na transferu Kristijana Ronalda u Real Madrid (2009), svjetski rekord.

625.000
- funti potrošeno na potpis Denisa Irvina, što je Ferguson kasnije označio kao svoju najbolju kupovinu svih vremena.

60.000
- funti godišnja zarada Fergusona u prvoj sezoni 1986/87 (poređenja radi Vejn Runi danas zarađuje 180.000 funti sedmično).

5 -
miliona funti zarađuje Ferguson ove sezone.

7
- sezona nije dao nijedan jedini intervju nacionalnoj televiziji BBC, nakon što je objavljen kontroverzni dokumentarac "Panorama", koji je istraživao sumnjive poslove njegovog sina Džejsona.

14 - menadžera promijenio je Mančester siti u eri Aleksa Fergusona na "Old Trafordu".

17 - utakmica propustio je Ferguson zbog suspenzija nakon javnih kritika na račun sudija i ostalih fudbalskih funkcionera.

1.461
- utakmicu zabilježio je do sada Ferguson na čelu Junajteda, zabilježio 871 pobjedu, 330 remija, 260 poraza, uz gol razliku 2.693:1.323 (+1.370), kao i procenat pobjeda od 59,62 odsto.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC