• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbal se "rodio" 29. novembra

Prva zvanična utakmica u svjetskom fudbalu odigrana je prije tačno 140 godina, a sastali su se Škotska i Engleska.

  Fudbal se "rodio" 29. novembra  Izvor: MONDO

Dva rivala su se već sastajala ranije, ali u nezvaničnim mečevima, te utakmice nisu izazvale mnogo pažnje kod publike. Ipak, njihov prvi zvanični susret je privukao značajan broj navijača.

Oko 4.000 ljudi se skupilo na kriket terenu Hamilton Kresent u mjestu Patrik u blizini Glazgova. Tribine tog igrališta su tako bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Škotsku ekipu su činili isključivo fudbaleri koji su nastupali za Kvins Park, dok su za Engleze igrali igrači pristigli sa univerziteta Oksford i Kembridž i iz timova Kristal Palas i Nots Kaunti.

Publika je nestrpljivo očekivala početak meča, međutim utakmica je počela sa 20 minuta zakašnjenja zbog magle. Kada se magla podigla, prvi put se fudbalska lopta zakotrljala u zvaničnoj utakmici.

Škoti su tada imali prevagu u prvom poluvremenu i bili su bolja ekipa, međutim, Engleska je uspjela sa početkom drugog dijela igre da uspostavi ravnotežu, pa je utakmica završena bez golova.

Gol tada nije postignut, pa ako se tako gleda, to i nije bio bog zna kakav meč, ali je svakako ušao u istoriju.

Fudbal je onda lagano počeo da se širi, doduše, to je masovnije krenulo tek u prvoj deceniji 20. vijeka, kada su loptu pojurili Argentina, Belgija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Holandija, Švedska i Urugvaj. Od ovih selekcija, neke su postale istinski džinovi svjetskog fudbala, a neke se ne mogu pohvaliti najsjajnijim rezultatima.

U drugoj deceniji zaigrali su Brazil, Italija, Paragvaj i SAD, a potom su na red došli Čehoslovačka, Meksiko, Sovjetski savez, Španija i Jugoslavija.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC